Bjersjöholm
utanför Ystad byggdes på 1500-talet, en försvarsanläggnig med fyra längor omgiven av en sjö i norr och i övrigt av en vallgrav. Idag finns den västra och östra längan kvar.

9 juli 2020
Kör vägen från Blentarp mot Ystad. Letar efter en skylt som visar till Bjersjöholms gamla slott. Ser ingen. Kör istället ut på E65. Mycket trafik, kommer knappt ut. Tar snabbt av norrut in till Bjersjöholms slott. Ser ingen förbudsskylt mot det. Gamla slottet ligger norr om det nya. Rundar en byggnad och där ligger det gamla slottet. Parkerar på planen framför. Ser dåligt underhållet ut. Informationsskylten går inte att läsa, trågolvet vid skylten är sunderruttet. Fullt med gräs och sly på gården. Annat var det vid mitt besök 29 juni 1999, en vandring på Skåneleden:

"När man lämnar skogen ser man på avstånd Bjersjöholms slottsruin. Numera före detta ruin Efter en lång tids förfall har man börjat restaurera slottet. Planerna är att inrätta ett matmuseum, när beror som alltid på pengar. Det närmaste man än så länge kommer mat är en fika i kafeet. Carl von Linne passerade Bjersjöholm på sin skånska resa för 250 år sedan, i morgon återkommer han pga detta jubileum. Synd att jag missar det."

Pengarna kom inte så det blev inget av detta fina slott. Det byggdes på 1500-talet, en försvarsanläggnig med fyra längor omgiven av en sjö i norr och i övrigt av en vallgrav. Norra borglängan revs 1790, vallgraven fylldes ut. Senare torrlades sjön, pålarna som slottet byggdes på ruttnade och slottet fick sättningar. Norra och södra längan fick rivas. Idag finns den västra och östra längan kvar. Intill byggdes 1850 det nya slottet.

På östra längan är en stentavla, med religiöst motiv, byggherrens vapensköld och med årtalet 1576. I norr är en tillbyggnad från 1920-talet, verkar bl.a. ett torn som kan vara en transformatorstation. Där är en sten på tornet med årtalet 1924. På den kullerstenslagda gården är ett brunnslock. Runtom är betesmark, igenväxt och brännässlor, så vi avstår från att gå ut och se slottet på håll. I söder är mangårdsbyggnader till nya slottet.

Alla dörrar är låsta förutom till ett litet rum i östra gaveln. Kanske det är slottskyrkan, för den ska vara öppen. Spännande att gå därinne. Tittar in genom fönster till andra rum. I ett finns några keramikföremål, bl.a. Ystads lurblåsare. Svalor har bo under taket. Framför den östra längan ligger en del skräp. Sätter oss ner på en slottstrapp till västra längan för lunch och kaffe. Härlig plats.

Går en runda. Skåneleden passerar fortfarande förbi. En skylt visar att här är parkeringen. Dolt bakom armeringsjärn är en skylt "Till slottet". Kanske man ska komma hit via grusvägen norrifrån? Säkrast är att ta samma väg tillbaka. Vid avtaget mot Blentarp är en skylt med kringla. Letar åter efter en skylt som leder mot slottet från detta hållet. Men nej, finns ingen. Borde vara Bergsjöholmsvägen? En smal grusväg. Kommer förbi Ystads djurpark, parkeringen överfull. Inga 50 personers coronagräns där inte.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.453318, 13.777274