Baldringestenen
väster om tornet vid Baldringe kyrka står en runsten. Den finns avbildad i slutet av 1600-talet och fanns då i kyrkogårdsmuren. Den försvann sedan under årens lopp. Vid en ombyggnad 1885 hittades den i ett dike. Den sattes då på sin nuvarande plats.

29 maj 2020
Tanken var att först besöka Svartskylle naturreservat, där det ska finnas orkidéer vid ett kärr. Problemet var att det vaktades av en stor flock med kor. Vi vill inte störa dem så vi kör till Baldringe kyrka som ligger i närheten. Parkerar vid kyrkan.

Väster om tornet står en runsten. Den finns avbildad i slutet av 1600-talet och fanns då i kyrkogårdsmuren. Den försvann sedan under årens lopp. Vid en ombyggnad 1885 hittades den i ett dike. Den sattes då på sin nuvarande plats.

Texslingan lyder(tolkningen är från Lars Magnar Enoksen, Skånska runstenar):
Torgel satte kumler dessa efter Tumme Spåman, Fröds son (en) mycket god 'thegn'.

Vid sidan om stenen står en skylt med en avritning och med andra ordval av texten. Stenen talar om en spåman, siare, det var viktigt att ha kontakt med gudar och avlidna släktingar. Vad thegn betyder vet man inte säkert, men har kanske något med den hedniska kulturen att göra. Den imålade texten syns lite otydligt, man kan skönja att runslingen är utsmyckad.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.529936, 13.839879