Landborgspromenaden
landborgen är resultatet av landhöjningen efter inlandsisen. Landborgspromenaden är en markerad promenadväg på landborgen och dess olika miljöer genom Helsingborg, mellan Raus kyrka och Sofiero.

Landborgspromenaden södra: Raus kyrka - Kärnan, 8 km
10 april 2011:
Går av bussen i Råå. Följer Råån. Vid gångbron över till Raus kyrka, som ligger vackert på slänten mot ån och med anor från 1100-talet, är en grupp kvinnor på promenad. Härifrån kan man gå en trevlig tur utmed ån till Gantofta. Landborgspromenaden går norrut på Landborgen upp till Sofiero slott. Det är en sträcka på Skåneleden. Går över Rausvägen till cykelväg. Precis innan cykelvägen går under Österleden är en stor bronsåldersgravhög, Gröte hög. Man kan gå en annan väg som passerar Raus stenkärlsfabrik. det får bli en annan gång även om det är länge sedan jag besökte stenkärlsfabriken. Efter Österleden går man på stig genom en skogsdunge vid Ättekulla. Årets första vitsippor för mig. Kommer fram till Ättekulla, bostadsområde med skola och modern kyrka. I sydväst blänker Öresund i solskenet. Går cykelvägen förbi Ättekulla gravfält, med gravhögar, hit nådde kustlinjen efter istiden. På toppen av en hög tronar en sten. Träffar en kvinna med hund, som skakar tass med mig, hunden alltså.

Går under Malmövägen ut på Kummelgatan. En man på motorcykel undrar var Ramlösa idrottsplats ligger. Visar kartan för honom, jag har ingen aning, finns flera idrottsplatser häromkring, kanske Heden? Chansar på det. Kommer fram till Ramlösa brunnspark, med vackra byggnader från brunnsepoken. Idag bostäder och kontor. Går till järnkällan. En flicka smakar på vatttnet. Klippan är röd av järnet. Intill är Pelarhuset, en gång varmbadhus. Hårlemans runsten är från 1750, som tack för en vistelse i parken. Sitter ner och fikar på slänten ovanför dammen med Lussebäcken. Följer sedan bäcken nedströms.

Därefter förbi stadsdelen Elineberg, grabbar spelar boll. Genom vad jag tror är 50-talskvarter vid Liebäckskroken. Kommer in i nedre Jordbodalen. På stig utmed en damm. Några änder gör spår på vattenytan. Går mellan Folkets park och ett koloniområde. Ytterliggare en dalgång ligger framför oss, måste vara Ångtegelgropen, före detta lertäkt för tegeltillverkning. Skåneleden går inte ner i gropen, men det gör vi. Efter gropen sammanstrålar vi med Skåneleden igen. Går genom stadsbebyggelse och förbi Gustav Adolfs skolan, en stor tegelbyggnad. Går Gasverksgatan, långt ner tronar Gustav Adolfs kyrka.

Begravningsplatser är alltid intressanta, passerar Nya kyrkogården, gravmonumenten på Donationskyrkogården. Nedanför Landborgen ligger Gamla kyrkogården, slänten är vackert dekorerad med vårblommor. Initll ligger en stor villabyggnad, Konsul Perssons villa. Idag håller studentföreningar till där. 1710 stod ett stort slag vid Helsingborg mellan svenskar och danskar. Då var stadens slott omgiven av en vallgrav, passerar en rest av den.

På Möllebacken står en fin väderkvarn och gamla stugor. På sommaren café, nu tillbommat. Jag klätter över ett staket, och kryper på Landborgens branta sluttning för att komma in för att ta en bild. Fult gjort? Vid en skolgård står en modell av det medeltida Dominikanerklostret S:t Nikolai. Läget för byggnaderna är markerade med gatsten på skolgården. Det är allsvensk fotbollsmatch, supportrar kommer upp ur den branta Himmelriksgränden på väg till Olympia. Rosenträdgården är blå av vårstjärnor. På andra sidan Billeplatsen tronar den välkända Kärnan, borgtornet är det som återstår av det medeltida Helsingborgs slott. Går Billeplatsen ner till Knutpunkten och tåget hem.

Länkar:
Landborgspromenaden
Rååns dalgång

Karta