Juskushall
är en vulkanrest öster om Ljungbyhed, vulkanen var troligen aktiv för 140-190 miljoner år sedan. Nuförtiden en trädbevuxen kulle. Toppen är platå, på flera ställen syns basaltpelare. De fem-sexkantiga pelarna syns tydligt. Stigen upp är brant.

31 mars 2019
Köper penséer i en plantskola utanför Ljungbyhed. I Riseberga kör vi norrut mot Perstorp. Passerar Bandsjön och förbi en grusväg. Strax efter är en tavla med information om Räfshalen och Juskushall. Finns ingen parkering, men vägrenen är bred nog att parkera på.

En markväg går in i skogen. Uppbökat av vildsvin. Genom skog med spår av torvbrytning. Kommer till Räfshalen, betad ängsmark omgiven av skog. Vi går vänster och följer stigen utmed stängslet mot Räfshalen. Juskushall tornar upp sig. På små spångar över en bäck.

Juskushall är en vulkanrest, vulkanen var troligen aktiv för 140-190 miljoner år sedan. Nuförtiden en trädbevuxen kulle. Tar stigen upp mot toppen. I början trappsteg, på slutet blir det brantare och ett rep finns som hjälp.

Innan toppen syns en tydlig klippa med basaltpelare. Toppen är platå, på flera ställen syns basaltpelare. De fem-sexkantiga pelarna syns tydligt, speciellt på en klippa som kallas predikstolen. Det låter som om någon arbetar i skogen nedanför. På ena sidan är utsikt över en våtmark. På klippan med ustikt syns också fem-sexkantiga mönsterna. Äter lunch med basaltpelare som stolar. Stigen upp/ner är lite slirig och brant. Letar efter en annan väg ner. Hamnar vid en klippa med pelare. Vi går ner via en mindre brant svacka med en fallen trädstam som räcke.

Fortsätter stigen mot Ruveröds kvarn. Det som vi trodde var skogsarbete år ett plåttak som slår i vinden på ett jakttorn som ramlat.På spång över våtmark. En myrstack har börjat med våraktivitet. En pinne ligger på stacken och hål i stacken. Någon som rör omkring? Stigen slutar på en stor öppen plats vid en grusväg. Går grusvägen över en bäck. Strax efter bron över Ybbarpsån är vägen in till kvarnen. Den anlades 1837 och var i drift till 1930. En fin plats.

Återvänder. På vägen tillbaka ett kort på besök på Räfshalen. Fin hagmark med en stor gran, en brunn och rest av en husgrund. Får kanske bli besök senare när våren och blommor kommit.

Karta