Vätteryds gravfält
med flera skeppssättningar, domarring och fyrkant från yngre järnåldern beläget invid riksväg 23 söder om Sösdala.

6 juni 2019:
Kör hemåt efter att sett HIF förlora mot Dalstorp. Vid Vätteryds gravfält söder om Sösdala finns Café Brevé. Dess öppettider har alltid varit ett mysterium, men nu är det öppet. Eller fanns. Det har bytt ägare och heter Vittfarnas Café. Tydligen öppet dagligen. En man, utstyrd som viking Vittfarna, försöker intressera oss för vikingar, men vi är bara intresserade av en fika. Kaffe med våffla. Våffla med glass och kolasås. Fint väder, sitter ute. Nästa gång blir det utan kolasås. Ute på gravfältet guidar Vittfarna, vi vänter till dess fältet är tomt. Alltid intressant att vandra runt bland stenskeppen och andra formationer. Gör en tur på gravfältet till dess fåren blir för närgångna.

20/6 2009: Det är länge sedan jag körde förbi här senast. Gravfältet ligger söder om Sösdala utmed riksväg 23. Då hade ett café precis öppnat intill fältet. Caféet (Café Brevé) finns kvar, men är stängt idag. Troligen för att det är midsommardagen, det står det inget om. Gravfältet är inhägnat och betas av får. In till fältet är en gångrist. Gravfältet, som är från yngre järnåldern,  var i bruk cirka 550-900 e.Kr. Här finns ett stort antal resta stenar och ett tiotal skeppssättningar. Vid utgrävningar fann man brandgravar. De flesta skeppen är skadade, på den svaga sluttningen mot vägen är ett nästan fullständigt skepp. I den norra delen dominerar ljung, och här är de flesta stenarna. I söder är enstaka stenar och några få skepp. Troligen finns stenar i de stenmurar som finns. I en träddunge vilar fåren vid en del av ett skepp. Jag lutar mig mot en stor sten och äter lunch stående. Min rygg är kass, även om jag skulle kunnat sätta mig ner skulle jag inte komma upp igen. Då blev det ytterliggare ett fornminne här. Fler som är intresserade? Nej, de ska rasta hunden. Mellan vägen och fältet är en smal grusväg, däremellan finns några stenar. Även norr om inhägnaden finns stensättningar.

Jag kör hem via Fulltofta naturcentrum för att fråga om den nya rundleden på Skåneleden och om torpet Ramstorp. Stängt midsommarhelgen.

Karta