Torsebro krutbruk
ligger in en lummig lövskog norr om Kristianstad. Det har anor från 1600-talet, det lades ner 1926. Det äldsta huset av de som finns kvar är från 1692.

28 augusti 2022
En grusväg leder till en rätt stor parkeringsplats. Informationstavla berätter om det krutbruk som en gång fanns här. Det började 1682 och slutade 1923. Här fanns vattenkraften från Helgeån för tillverkningen. Området är som en park. Går in i parken till det som var krutmagasin, varav ett är det äldsta huset av de som finns kvar. Står 1692 på det. På det andra 1828. Går en lite udda runda, ut igen och över vägen till det som var vågboden, här vägdes och förpackades krutet innan det lämnade bruket. Vidare upp till gården, med det som var arbetarlängor från 17- och 1800-talen. Runt området fanns en skyddsmur, varav en del kan ses här. Går in i skogen förbi sophuset. Där förvarades explosionsfarligt krutdamm. Bakom träden skymtar Helgeån och en vattenränna. Kommer ut på Krutgatan med krutfabriksgyggnaderna, kraften till verksamheten togs från vattenrännan. Allt omgavs av skyddsvallar. Vid slutet av vattenrännan står ett minnesmärke. Där finns också rester av turbinhuset. En bit bort ligger "Inkorporationsverket", ett hus som användes till blanda krutet. Vi strövar vidare på stigen genom den lummiga lövskogen tillbaka till parkeringen.

Kör in i Torsebro för att se på stenvalvsbron över Helgeån. Bron som är på fyra valv togs i drift 1836. Avslutar på Harastorps café. Sista äggakagan beställs av kunden före. Men det är fler som vill ha så de gör mer smet om vi vill vänta. Det vill vi. Sitter på uteserveringen.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 56.107266, 14.126862