Västra Strömonumentet
det vikingatida Västra Strö monumentet, även kallat Thulestenarna eller Tullehögen, består av fem resta stenar och två runstenar på en åkerholme vid Västra Strö kyrka väster om Eslöv.

18 juli 2020:
Kör genom alléen från Trollenäs till Västra Strö. Parkerar vid kyrkan. Vid monumentet finns ingen möjlighet att parkera. Går grusvägen västerut. Efter cirka hundra meter är en skylt med kringla, liten stentrappa och en klippt gång ut till åkerholmen med monumentet. Trodde det var en gång genom en åker, detta är ju fint. Finns en läsbar informationsskylt, med en bild på vilken de sju stenarna är numrerade. Bild på det finns under mitt förra besök. På baksidan av sten 2 är det ristat en ansiktmask, till skillnad från förra besöket är den inte helt synbar. Målningen har flagnat och mer lava och mossa döljer den. Runristningarna på sten 1 och 2 syns däremot tydligt. Texten på runstenarna finns på förra besöket längre ner på sidan. De andra stenarna kan man undra över. Sten 6 verkar ha blivit lagad. Sten 7 är liten och cylindrisk. Ett fint ställe. I öster skymtar Västra Strö kyrka, i söder Trollenäs slott. I väster och norr sädesfält. En bänk för den som vill sitta ner. Ett par kommer på cykel, slår sig ner på bänken. Sten 6 får bli cykelställ. Lämnar och går upp utmed häcken vid kyrkan för att få en översiktsbild därifrån, zoomar in för en mer detaljerad bild.

Kör till Trollenäs slott. På parkeringen är att stort gäng motorcyklister. Går till caféet i Borgstugan. Nummerlappsystem, bara ett sällskap åt gången därinner på grund av coronan. Våffla med kaffe i skuggan av ett träd. God våffla! Kyrkan är låst. Promenad i parken innan hemfärd.

12/2 2011
Kör vägen från Trollenäs slott mot Västra Strö. Kan se monumentets stenar sticka upp på fältet väster om kyrkan. Ställer bilen vid kyrkan. Går västerut på grusvägen. Där på en åkerholme ligger Västra Strö monumentet. Fem resta stenar och två runstenar. Det är vinter och marken är frusen. Runt holmen är det ännu inte plöjt. Vid kringlan som markerar platsen är en lite trappa upp till stigen över stubbåkern dit. Ett mäktigt vikingatida monument som troligen står på sin ursprungliga plats. Sägnen berättar att en ung flicka från Trollenäs slott, som skymtar i söder, rövades bort av troll som bodde i högen. Hon återfanns aldrig. Trollen är nog inte intresserade av mig, så jag vågar mig ut.

Monumentet är skyltat. På skylten är två kartor. En är ett träsnitt från 1628 där stenarna, som ses från söder, är numrerade 1 till 7. Den andra moderna skissen tycker jag det är något fel med? Ah, vägen och skylten är inritade på fel sida.

Västra Strö stenen 1
Fader lät hugga runor dessa efter Asser, broder sin. som norr (över) vart död i viking.

Västra Strö stenen 2
Fader lät hugga sten denna efter Björn, som skepp ägde med honom.

På baksidan av sten 2 är det ristat en ansiktmask. På sidan ska det finnas ett människopar, men det har nog vittrat bort.

Centralt står en liten cylindrisk sten, nummer 7. En bonde tog hem den, då började det spöka, och man fick ro först när stenen flyttades tillbaka.

14/4 2006
Vid mitt förra besök fick vi följe av en sällskaplig katt. Den följde med från kyrkan där jag även då parkerade. En runintresserad katt.Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.875973, 13.242924