Stenskogen
strax söder om Höör. Här bröts det under lång tid kvarnstenar. I skogen finns spår i form av dagbrott och överblivna kvarnstenar.

28 januari 2018:
Väderprognosen säger uppehåll. Parkerar på Backagården, ett konferenscenter. Enda bilen. Går förbi receptionen, över en fotbollsplan. Tar blå spåret i skogen. Blött. Förbi en gymplats. Här bröts det under lång tid kvarnstenar. I skogen finns spår i form av dagbrott och överblivna kvarnstenar. Kommer inte ihåg exakt var. Utflykt in i skogen. Ser några små gropar. Följer blå spåret. På två ställen sitter små tomtar i ris och på rötter. Där spåret går mot Stanstorpsgraven, ett stenbrott det också, går vi i stället på en stig tillbaka. Börjar känna igen kullarna och groparna. Här ligger kvarnstenar. En del stora, en del mindre, en del bitar. Vattenfyllda hål. Rest av ett eldarehus, för värme och reparation av verktyg. Kvarnstenarna har inventerats, vid varje sten är ett nummer. Åter vid Backagården. Blev inget regn idag. Kör till Ringsjö Wärdshus. Sillbord, currytupp och rödingfile. Utsikt över Ringsjön.

13/9 2009: Prognosen säger enstaka regnskurar och uppklarnande. Vid Ringsjön är det igenmulet och lätt regn. Sätter bilen på parkeringen till Backagårdens konferenscenter strax söder om Höör. Vid förra besöket (2002) kunde vi äta lunch här, vi råkade hamna i en konferenslunch. Idag är det stängt, parkeringen är öde. Då var vi här för att titta på stenbrottet för kvarnstenar. Jag kommer inte ihåg hur vi gick då, går nu på måfå på en stig. I skogen är grunda gropar efter verksamhet, och kvarnstenar. Informationsskyltar står här och där, en del med text andra utan. Plötsligt står jag vid vägen. Fel stig. Går tillbaka, tar nästa. Kommer ut på en annan väg, följer den en bit. Var är jag? Tittar på kartan, helt fel. Går tillbaka, tar nästa stig med ledmarkeringar. Kommer in i en trollskog, det här verkar rätt. Känns kusligt, har svårt att följa stigen, regnar och är mörkt. Det skulle bli sol, har inget regnställ med mig, går med mitt färgglada paraply. En liten söt kvarnsten har åldrats med behag. Det är backigt. Ser ner i en grop, där ligger en STOR kvarnsten. Kasar ner. Här är även resterna av en byggnad. Detta är Maglasätegraven, stenbrott under 17-1800 talen. Backarna är resultatet av grävandet. En kvarnsten ligger som en halskrage runt en stubbe. I närheten är vägen till Höör. Går ut på den. En enhjulscyklist susar förbi. Går in på en gräsväg. Här är resterna av ett eldarehus, där värmde man sig på vintern. Följer stigen till Maglasätegraven. Sätter mig under paraplyet och dricker kaffe. Det finns mer att se, bl.a. stenbrottet där stenar till Lunds domkyrka togs. Hinner inte leta upp det, får bli fler besök. Följer stigen tillbaka till Backagården.

Karta