Södertos fästning
I Söderto söder om Hörby ägnade sig en man sitt liv fram till sin död 1975 med att bygga en fästning som skydd mot ett ryskt anfall.

29 augusti 2015 (publicerat 23/9 2015)
Kör vägen från Löberöd mot Hörby. Fotbllsgolf står det på en skylt in på en grusväg österut. Efter ett tag är en vägkorsning, tar norrut på en grusväg. Ute mellan åkrarna öster om vägen står ett förfallet märkligt hus "Södertos fästning". En bil står redan parkerad. Parkerar lite längre fram på vägen. Går på gräset där det förr var en stengärdsgård. Underbart hus. Hans boningshus är borta, men fästningen står. Visserligen förfallet, men intressant ändå.

Järnvägsräls, sängbottnar, cykelskärmar, pottor. Allt har använts som armering. Det skulle fungera som skydd åt honom, befolkningem och kungen. Måste varit en originell man. Vilket jobb. Östra sidan, den mot Ryssland, är extra tjock och med bara ett fönster.

Vid ingången är en brunn. Vågar mig in i fästningen. Trappor leder upp på ovanvåningen. Stort hål i golvet. Dit upp vågar jag mig inte. En övergiven soffa. Råkar stöta till en stolpe som stöttar taket. Den svajar, murken. Taket stöttas hjälpligt med stolpar. Snart rasar nog allt. Går försiktigt ut igen.

Vilket härligt ställe. Har tänkt besöka det sedan femton år. Äntligen gjort. Kör till Klinta kryddor och grönt för en fika.

Läs mer:
Funkishuset

Karta