Radiomuseet i Östra Sallerup
utställning om radions historia samt apparatsamling. Rundradions historia i Skåne.

31 augusti 2013
Kör vägen mot Östra Sallerup söder om Hörby. En hög mast sticker upp, 323 meter. Hörbysändaren är idag bara för FM-radio och TV. Den första masten byggdes 1937. Den nuvarande frå 1959. Mellanvåg flyttades 1985 till Sölvesborg, där den senare lades ner. Fram till 2010 fanns också kortvåg för sändningar till utlandet. Bortrationaliserad nu när allt sänds över internet.

Kulturhuset i Östra Sallerup ligger vid kyrkan. Parkerar där. Museet är obemannat, man får hämta en nyckel i kulturhuset. Museet är inrymt i en liten tegelbyggnad bakom kulturhuset.

Museet blir än bättre när det utökats. Ett rum till förbereds för att få plats med det som en gång fanns på Hörbysändaren. Får göra ett återbesök efter det. När jag skriver detta står det på hemsidan att det öppnas påsken 2014.

I det rum som finns nu står utrustning för hemmet och det militära. Gamla TV- och radioapparater, en av de första radioapparaterna i Hörby var en Telefunken från cirka 1930, en annan apparat byggd i Eslöv 1924. Gamla elektronrör, mätinstrument, mobiltelefoner där de äldre modellerna nu redan är historia. Från militärhörnan hörs flygledarsamtal. Finns även gamla skivspelare.

Låser och lämnar tillbaka nyckeln i kulturhuset. Tar en kopp te och en rulltårta i kaféet.

Varför namnet rundradio? Vad är det som är runt? Radiovågorna sänds ut åt alla håll, runtom.

När man ändå är här, besök Karl XIs stenar, ett märkligt prästverk.
Hörby Radioförening
Östra Sallerups kulturhus
Karta