Skånebilder - Västra hamnen

21/11 2009: Med tåg till Malmö. Får SMS: 'sitter i vagn 13, boskapsvagnen'. Min väns hund blir glad att se mig. I Malmö går vi förbi den f.d. flygbåtsterminalen, över Universitetsbron. I brons förlängning syns Turning Torso. Fortsätter upp till Krankajen, det är ödsligt idag. Förbi Mediegymnasiet, en stor parkering, en skateboardbana, Malmömässan, och vi står vid Turning Torso.

Många som fotograferar. Detta vridna torn måste vara Sveriges mest fotograferade bostadshus. Jag tillhör nu den skaran av fotografer. Runt huset verkar det vara en damm, men det är bara en illusion, en liten kille åker skateboard på 'vattnet'. Huset vrider sig högt över omgivningen. Går norrut, utmed vatten, vass, förbi bord i form av surfingbrädor. Kommer fram vid Scaniaparken med några badbryggor. Söderut till Daniaparken. En konstruktion liknar en befästning med utsiktplats, Vi sätter oss i ett vindskydd av sten med vy mot havet och Öresundsbron, äter medhavd lunch.

Behöver en toalett. Där! Ren, luktfri, gratis, Bra! I en glasbubbla är en trädgård, framför är en sten med vattenrännor. Överallt vakar det vridna huset. Det är vacker väder, mycket folk i rörelse på Sundspromenaden. 'En katt', min vän pekar. Den smiter när den ser hunden. Jag går nerför en trätrappa, kanske den dyker upp där. Mjau, fin katt! I en kanal ligger flytande villor. Går utmed kanal tillbaka till Turning Torso. Det speglar sig i vattnet. Måste finnas många bilder med den vyn, nu finns det en till. Går mot stationen. I ett parkeringshus är ett gym. I ett stort fönster syns en man träna kampsport. Ursäkta, kan inte låta bli ta en bild.

Karta