Pildammsparken
Malmös största park, med bl.a. dammar, Blomstergatan, Margaretapaviljongen, grönytan Tallriken.

Om två besök i Pildammsparken. Parken firar 2014 100 år sedan Baltiska utställningen 1914 med information och Blomstergatan vid Margaretapaviljongen har återskapats enligt Kronprinsessan Margaretas idéer.

26 maj 2014
Tar tåget till Triangeln. Går upp den södra utgången. Går Smedjegatan mot Pildammsparken. Men, ser ingen park. Tar upp kartan. Ser förvirrad på den. Malmö är inte min starka sida. En man stannar och frågar vänligt vid som söks. "Pildammsparken". "Den är därborta" och han pekar åt motsatt riktning. Något genant. Går dit och in i parken via nordvästra ingången. Ska finnas en restaurang i närheten, på gången utmed den stora dammen mot det före detta vattentornet. Stängt och öde. Vänder och går åt motsatt håll. Ska till Blomstergatan och Margaretapaviljongen. Det är gott om gäss vid dammen.

Förbi en vattentrappa och en muskulös naken man som står som minnesmärke över Baltiska utställningen. Förbi en gång med murliknande klippta träd. Kommer till Blomstergatan som leder till Margaretapaviljongen. Där håller man på att byta vårplanteringen till sommarprakt. Den återskapas efter Kronprinsessan Margarates idéer för hundra år sedan. En stor bild visar hur den såg ut då. I gatans ände ligger Margaretapaviljongen med information om kronprinsessan. Framför är en plantering med en brudkrona. På friluftsteatern bakom vallen vid paviljongen arbetas det på scenen. Vid sidan om är en restaurang och café, blir en kaffe och äppelpaj.

Går vidare genom rosariet, blir vackert när rosorna blommar, för tidigt än. Genom "Barnens trädgård" där barn hjälpt till med planteringen. Fortsätter genom murklippta trädgången till Tallriken, en stor öppen rund gräsyta med vertikala raka väggar av bokar runtom. Inne skogsdungen står en monumentsliknande sak i sten från Baltiska utställningen. Åter till stora dammen, ute i vattnet är fontäner, en andfamilj och grågäss med duniga ungar. Går runt dammen, folk solar i det fina vädret, förbi styrketräningsredskap. Måsar kivar om brödbitar.

Lämnar parken, går genom Slottsparken till Slottsträdgårdens café där utflykten slutar med en sparrisrisotto. En kaja spanar efter en godbit.

12 juli 2014
Denna gång behövs ingen karta eller hjälp av en vänlig man. Nu har vårens planteringar ersatts av sommarens rabatt. I brudkronan vid paviljongen klänger och blommar klockranka. Barnens trädgård prunkar. Går en runda till Tallriken med sina väggar av klippta bokar. Äter en god lunch på restaurangen vid Margaretapaviljongen. Vid gräsmattan står en staty av en flicka med blommor. På scenen i frilfuftsteatern bakom paviljongen verkar man sätta upp för eller plocka ner efter en föreställning. Går förbi vattentrappan där det också prunkar i rabatten. På väg till stationen vid Triangeln blir man nästan nersprungen av löparna i SMmilen, SM i landsvägslöpning.

Karta