Malmö chokladfabrik
från kakaoböna till choklad - Chocolatier, butik, kafé, chokladmusem.

26 november 2011: Går från Station Triangeln mot Möllevången. 1888 grundade Emil Mazetti-Nissen "Malmö Chokolad och konfektfabriks AB". På 1960 talet flyttade man till lokalerna vid Möllevången. 1975 såldes det till Fazer, för att läggas ner 1992. I lokalerna ryms idag bl.a. Malmö Chokladfabrik, handgjorda praliner och det egna märket 1888. Chokladen görs hela vägen från kakaobönan. Det är en liten lokal där det ryms butik, kafé, och ett chokladmuseum. Väljer chokladte, chokladbitar av fyra olika chokladsorter (West Africa, Peru, Ecuador, Master Blend), och två praliner (smaksatta med päronlikör och akvavit). Sitter ner i kafédelen. Det är lösviktste, man får själv fylla en tepåse. Oj, häller hälften utanför. Mitt smaksinne är inte välutvecklat men nog känner jag skillnad mellan chokladbitarna. Köper och skriver ett vykort med Mazetti motiv. På ett skåp står ett fotografi med Mazetti själv. På väggarna hänger gamla Mazetti affischer. I en monter ligger tablettaskar. I en annan monter är gjutformer till chokladkakor. Burkar och kartonger. Tutti-Frutti med en symbol som inte skulle gå idag. Bronzol och salta lakritsfigurer, med mera. En nostalgitripp bakåt i tiden.

Länk:
Malmö Chokladfabrik

Karta