By Light 2012
i Malmö. Ljusinstallationer och ljussättningar vid Drottningtorget och gator och kanaler däromkring, 2-11/11 2012. Temat är stadens ljus.

10 november 2012: Tar tåget in till Malmö. Går Östergatan till Caroli kyrka, som är en startpunkt för en vandring, också för guidade turer. En stor grupp ger sig av. Vi går själva, men vi får en brochyr om och med karta över installationerna.

Vi börjar bakom kyrkan, en karaktär med Snurr som är en tung bänk med belysning som skiftar när man snurrar den. I gången in till Sankt Gertrud projiceras fallande löv. På en bänk sitter en ljusgubbe, på ett tak projiceras orden "Mens world" med symboliskt rinnande rött (blod?) under. Är vi män så hemska. Kanske syftar det på kvinnans mens? I en port strålar röda ljusstrålar.

Vidare till Drottningtorget., där står en gran av LED lampor i form bollar. I träden runt torget hänger ljussmycken. Vid övergångsställen testar man belysning för att bättre särskilja och bättre belysa övergångsställen. Fasaden mot Östra Vallgatan har fasadbelysning, för att göra trygga och attraktiva miljöer. På tvärgatorna har standardbelysningen byts ut mot LED varianter. På broarna över kanalen provas också LED armaturer.

På en husfasad mot kanalen projiceras skuggor av djungelväxter och djungeldjur, en stadsdjungel. "Det farliga Malmö tar över", men jag blir inte rädd. Promenerar utmed Östra Promenaden. På en fasad visas en sekvens som får en att tänka på Imse Vimse spindel. Väver sitt nät, spolas bort av regn, upp stiger solen etc... . Där kanalen kröker är en betongklump. På klumpen är en bläckfisk målad med UV-färg, och belysd med UV ljus. Utmed Rörsjökanalen är diffusa flaggor som fladdrar i vinden. På en skolgård belyses fasaden och lekplatsen med motiv ur skolans värld.

I hörnet Stora Nygatan och och Södra Promenaden står en fotoautomat, Gigantomat. Man går in och blir fotograferad och bilden visas som storbild på en husfasad. Man får sin få sekunder som kändis. Jag avstår från mina.

Går vidare förbi Moderna Museet, där visas skuggspel och animationer i 3D, ser inte 3D så det hoppar jag över. Kommer till det urbana vardagsrummet. Utanför Caroli City är offantlig bordslampa, ett vardagsobjekt i det offentliga rummet. Nu är vi åter vid Caroli kyrka. Därinne visas ett bild- och vattenspel av ljus och en enkel lasershow. Slutet på en trevlig rundvandring. Det fanns mer men det skulle bli för mycket att ha med här.