Botaniska trädgården
en oas med en mängd växter från hela världen, ängsmiljöer, gräsytorna används av studenter för studier. Picknick och solbad. Besök växthusen. Fika i Café Botan.

3 januari 2021
Fint väder, men lite kyligt. Tar bilen till botan, kan inte cykla eller gå långt. Så här när träden är avlövade syns mistlarna i träden tydligt. Dess vita bär hänger som pärlor. Vackert. Strosar runt och studerar vad som finns. En hel del andra som gör likadant. Ett sällskap har uteträff vid ett bord. Blir nyfiken på nyazeeländskt lin, "en mycket intressant växt som används till att väva kakahumantel.".

29 augusti 2020
I tidningen står att dahliorna blommar. Fint väder. Cyklar dit. Mycket folk, studenter har insparksfest. Mycket folk även i caféet, i coronatid undviker vi att ställa oss i kön. Rabatterna med dahlior är uppdelade på flera platser. De är i år ute på gräsmattor i väster, där är det upptrampat efter regnet. Några finns utanför butiken. Många som går runt, beundrar, fotograferar. Ska finnas hundra sorter. Praktfullt. Vi vill ha något, går in till stan och köper glass vid Stortorget. Där är kön kort och utomhus, strut med saffran och finsk lakrits.

17 juni 2020
En cykeltur. Ställer cykeln vid ingången från Olshögsvägen. Rosor mot väggen till caféet. Mycket folk i caféet, i coronatid undviker vi att ställa oss i kön. Går förbi en klematis vid gången till caféet. Blommar stort i många rabatter, tex verbena, pion och Begonia. Vackra palettblad. En fin fuchsia. Går genom stenpartiet, med bl.a. nejlika och Mose brinnande buske. Mycket mer. En svart iris. En fin tamerisk står på en gräsmatta. På gräsmattorna sitter många, läser, fikar, umgås. Sommarljus lyser upp. I nordöstra hörnet står sfinxen ensam. Stod en (av fyra) gång på universitetshusets tak, vittrade och togs ner. Hittades av Sten Broman som studentikost fick den uppsatt här 1978. Stod sedan som modell för de sfinxer som sedan 1994 pryder universitetshuset igen.
4141 Verbena
4142-4144 Pion
4145-4148 Palettblad.
4149 Begonia
4150 Fuchsia
4151 Nejlika
4152 Mose brinnande buske
4153 ?
4154 En saxifraga (Monarch) ??? 4155-4156 Temynta
4157-4159,4169 Tamerisk 4163-4165 Klematis
4166 Iris
4167-4168 Sommarljus ??

21 september 2019
Dahliorna blommar. Mycket folk, det är kulturnatt, fast klockan är bara två på eftermiddagen. Musik och dans. Man kan göra bihotell. Ett bröllopspar fotograferas.

17 april 2017
Cyklar dit. Börjar med stenpartiet. En rhododendron har tappat sina blommor i dammen. Vackert. Narcisser prunkar i rabatter. Havtormcheesecake i cafeet. Går ner till japanska tårkörsbärsträdet vid gula huset. Blommar för fullt. Grenar med blommor strömmar som tårar mot gräsmattan. Vackert att stå mitt i prakten.

10 september 2015
Ett kort lunchbesök bland höstblommor.

18/5 2011: Näsduksträdet ska enligt tidningen vara i blom. Använder min kaffepaus till att cykla till Botaniska trädgården. Trädet står i full blom.

6/6 2009: Cyklar efter lunch till Lunds Botaniska trädgård. Ställer cykeln vid norra grinden. Går förbi en rabatt med blommande jätteträdgårdsvallmo. Cafe Botan har öppet, ser fullt ut så jag väntar med kaffet. På dörren till växthuset står att Näsduksträdet blommar, platsen är utsatt på en karta. Går dit genom stenpartiet. Även barn kan ha roligt i ett stenparti, de rusar runt på gångarna. Det hänger fullt med näsdukar i trädet, men det är på sista versen. Många ligger också på marken. Går tillbaka mot växthuset. Under den tyska lönnen sitter ungdomar. Jag beundrar en frodig Nepeta. Går in i växthuset. Jättenäckros, Kattsvans, Flasklilja, djungelväxter, ... finns mycket att se. Man har biologisk bekämpning, vaktlar lär finnas här. På en vägg hänger en skiva kalktuff från Benestad vid Fyledalen. Man kan se växtfossil i den. Går ut till Cafe Botan, köper en havtornscheesecake och kaffe. Sätter mig vid en papegojblomma, den orange blomman matchar färgen på min orange havtornskaka.  I dammen blommar vit näckros. Bakom växthuset blommar tulpanträdet, vars blomma är trädgårdens symbol. Går ner till södra planen, där är det kaninhoppning. Kul. Vidare till Skånska stenar, olika bergarter från Skåne och tidsepoker. Tjejer spelar kubb på en gräsmatta. Passerar barrträdsdelen, bl.a. svarttall. En sfinx, ditsatt av Uardakademin, står bland träden. Sfinxen fanns ursprungligen på universitetshuset. Cyklar hem och sätter upp flaggan, det är ju nationaldag.

Karta

Länkar:
Botaniska trädgården
Kaninhoppningsklubben
Café Botan


UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009