Rudolph Tegners skulpturpark
på norra Själland. I parken står Rudolph Tegners skulpturer i landskapet, med havet som bakgrund. Museet från 1937 är byggt i armerad betong.

15 juni 2014
Rudolph Tegner var en dansk konstnär född 1873 död 1950. Kontaktledningsarbete och pågatåget till Helsingborg är ersatt med buss till Kävlinge, där tåget redan gått. Får ta nästa, blir därför en timme sen till Helsingborg. Tar färjan till Helsingör och sedan lokaltåget till Drottningmölla.

Härifrån går en stig några kilometer till Ryssland, Rusland. Ett gräshedsområde. Där ligger Tegners skulpturpark och museum. Följer markeringar över järnvägen. Sedan stigen genom hedområdet. En halv timmes lätt promenad.

Museet står som en betongbunker. Byggt av Tegner 1937. En märklig arkitektonisk skapelse. Vid sidan om vid en fårhage är ett liet café, med ett begränsat utbud. Kaffe, toast och kildvand.

Få ren broschyr i museet med karta över parken. Besöker alla statyerna som står utspridda i området. Stora mäktiga verk. Grekiska myter, hans hustru, finns mening med alla. I allt 14 statyer utplacerade. Några besökare, joggare, andra sitter med matkorg.

Inne museet, inträde 50 DK, finns en mängd modeller till hans verk. Avslutar med en hallonpaj i caféet. Sedan hemgång.

Karta