Nivågård
söder om Helsingör på Själland. Förutom den egna målerisamlingen är en tillfällig utställning. Park som domineras av rhododendron. Restaurang.

18 april 2019
Tar tåget till Helsingborg, färja och sedan tåg till Nivå. Därefter promenad i tio minuter till Nivågårds målerisamling. Finns vägvisare. Förutom den egna samlingen, som visas i tre rum, är en tillfällig utställning. "Al magt til skønheden!", om artonhundratals designern William Morris (1834-1896). Utställningen visar tapeter, möbeltyg, textilier, glas och böcker. Även verk av konstnärer i kretsen runt Morris och hans hustru Jane som tog en aktiv del. En hel del om hans liv och tankar. Han blev med tiden socialist.

Det är en vacker skärtorsdag. Tar en promenad i parken som domineras av rhododendron, ännu inte utslagen. En hel del i knopp, enstaka utslagna. I restaurangen äter vi påskplatte: ägg och sill, homussallad, fiskfrikadell, inbakad lammpaté och två sorters ost. Till det påskebryg.

Bestämmer oss för att gå till Humlebaek, cirka fyra kilometer. Förbi ett tegelbruksmuseum, Ringovnen, som är stängt. Fortsätter på Strandvägen, inga caféer. Pittoreskt i gamla Humlebaek. Blir kaffe och öl på Lind's kaffebar på torget vid stationen.

Karta