Louisiana
Museum of Modern Art söder om Helsingör på Själland, med utsikt över Öresund.

16 oktober 2015: Yayoi Kusama: I oändligheten
Fram till 24 januari 2016 visas Yayoi Kusamas i oändligheten. Retrospektiv utställning. Tar tåget till Helsingborg, köper där kombinerad färja, tåg och inträde. Vid ingången är pumpaskulpturer. Mycket folk. En populär utställning. Börjar med buffé i restaurangen.

Sedan färgglada prickiga tavlor. Lång kö runt en samling med fallosar på möbler och skor. Symboliserar mäns hinder för kvinnans karriär. Vad är den långa kön till? Genom ett rum med bilder och video där nakna kroppar målas med prickar. Kön är till ett spegelrum "infinity mirror room". Vita fallosar med röda prickar. Spegelbilder upprepas i det oändliga. Fem personer åt gången i trettio sekunder.

Sedan förbi färgglada prickiga skyltdockor. En roddbåt av fallosar. Skåp med pumpor. Ett gult svartprickigt rum. Tittskåp in i värld av pumpor som speglas. Även kö till spegelrummet med "gleaming lights of the soul". Finns permanent. Två åt gången i trettio sekunder.

Sedan ett möblerat rum, där man fritt får fästa prickar. Rött rum, röda ballonger med vita prickar, speglar. Färgglada målningar.

Köper på båten tillbaka Blossa årgångs starkvinsglögg 2015, smak Earl Grey. Mattan är prickig. Fått prickar på hjärnan.

28 maj 2014: Hilma af Klint. 7/3 - 6/7 2014.
Hilma af Klint, svensk konstnärinna runt sekelskiftet 1900. Rätt okänd då, hennes senare abstrakta verk fick efter hennes vilja inte visas förrän tjugo år efter hennes död (1942). Hon har på senare tid blivit mer uppmärksammad. Fram till och med 6 juli 2014 är en stor utställning med hennes verk på Louisiana.

Tåg till Helsingborg. Köper kombinerad färja + tåg + inträde i biljettluckan till färjan. Börjar med att gå till restaurangen på Louisiana och äter dess lunchbuffé. Smått och gott, med extra betoning på gott. Strosar runt i parken och det fina vädret. Vilar på maten med en sten som skönt ryggstöd. Folk passerar, tittar och läser på en skylt. Vilar färdigt, går och läser skylten "Isamu Noguchi, Queen of Spades, PLEASE DO NOT TOUCH". Hoppsan. Hm, men konstverket dög bra som vilstol.

Går till utställningen. Hon är inte lätt att förstå. Stora och geometriskt abstrakta färgglada målningar med mycket symbolik i. Spritistiskt inspirerade. Svårt att tolka, hon själv ägnade sitt åt det. Hur kan en betraktare göra det under några timmar. Men ändå intressant att försöka med hjälp av de texter som finns till hjälp. Bäst vore nog guidad tur. Köper utställningsboken istället. Tar en kaffe och kaka i restaurangen. Åker sedan hem.

Wikipedia om Hilma af Klint

8 november 2013: ARKTIS. 26/9 2013 - 2/2 2014.
På museet visas fram till 2/2 2014 utställningen "ARKTIS", drömmar, myter, lyckade och misslyckade äventyrare, invånare, konst, forskning. En skönhet men ogästvänligt. Jag har alltid fascinerats av Arktis (och Antarktis), men aldrig varit där. Geografiskt kan man kanske definiera att Arktis är området norr om polcirkeln, med den definitionen har jag varit i arktis. Men Arktis tänker jag på isvidderna runt nordpolen, och dit hör inte svenska fjällen.

Tar tåget till Helsingborg, båt över till Helsingør. Sedan Öresundståg till Humlebæk. Vid stationen är en tegelskulptur av Per Kirkeby. Lite samband med Arktis kan man tolka in i det, på Wikipedia står det om Per Kirkeby att han utbildade sig till geolog och var med på en expedition till Grönland.

Börjar med lunch på Gamle Humlebæk Kro, inte långt från museet. Anrik krog med "Kongelig bevilling Anno 1740" i ett mysigt korsvirkeshus. Smørrebrød, en Modnet og håndflået kryddersild med cremefraiche, løg og kartofler och en Løjtnant Sparres flæskesteg: skiver af nystegt flæskesteg med sprøde svær, håndskåret rødkål, serveret på rugbrø. Till det en Tuborg Julebryg. Blir ordentligt mätt, trevlig miljö och gott. Liksom några av arktisäventyrarna fick Löjtnant Sixten Sparre ett tragiskt slut, en kärlekshistoria med Elvira Madigan slutade med att han sköt först henne och sedan sig själv. Undrar varför maträtten fått hans namn?

Javisst ja, det var ju Louisiana och Arktis som gäller. Beundrar först Henry Moores mjukt formade skulptur vid ingången. Arktis utställningen är omfattande. Drömmar och myter innan man visste mycket om området. Om misslyckade expeditioner som Franklinexpeditionen, där mer än hundra man försvann. En del återfanns efter många år, bl.a. en del gravar och bestick. Besticken kan man se i en monter. Man ska ha tagit med sig sin livsstil hemmavid, knappast anpassat till arktiska förhållanden.

Andrées misslyckade försök 1897 att med vätgasballong till nordpolen. Ballongen läckte och man tvingades landa långt från polen, man började gå tillbaka under stora strapatser. De återfanns 1930 på Vitön, där man hittade kvarlevor, utrustning, dagböcker och bilder. Bilderna som expeditionen tagit var skadade men fortfarande användbara. Här visas många av dem. Om den litet löjliga kampen mellan Peary och Cook om att komma först till nordpolen. Bägge hävdade att de var först, men antagligen nådde ingen av dem dit. Men ett rum med ironiska affischer/förstasidor från den tiden blev det för dem på Louisiana. Men också sådana som visste vad Arktis innebar, Nansen, Johansen, Rasmussen, med bilder från Nansens expedition med fartyget Fram.

Per Kirkebys akvareller från Grönland. Film på hur en jätteglaciär kalvar. En gammal film om ursprungsinvånarnas liv. Foton från en ort i Sibirien. Mycket, så man måste stärka sig med en fika i museets café: Brombærkage, kaffe, och Louisiana Kildevand.

Vad mer? En uppstoppad isbjörn, imponerande storlek. En mängd konst som inspirerats av naturen. En filmsnutt ur filmen från 1976 med Stålmannen, jag har inte sett filmen, och efter den filmsnutten vill jag inte heller. En video med mannen som går framför en isbrytare. Dessutom kampen om området, politiskt och ekonomiskt, Ja, det orkar jag inte med. Gör Arktis (och Antarktis) till en världspark skyddade från sådan exploatering, tycker jag, så blir det nog inte.

28/4 2010: Lunchbufféturar på båten Aurora mellan Helsingborg - Helsingör. Tåg till Humlebæk. Trevlig kvinna instruerar om hur klippkortsbiljett fungerar. Henry Moore skulptur välkomnar vid Louisiana, Museum for Moderne Kunst. Utställningen är 'Farven i konsten'. 72 konstnärer från 1800-talet till idag. Många av verken från Merzbachers samling. Kandinsky, Miró, med flera, men de flesta är okända för mig. Mycket färgglatt. En vy över Florens retar reslusten. Härligt med färger. Min passionsbakelse på caféet smälter in i färgskalan. Övergår till gråskalor. Giacomettis anorektiska skulpturer. Henry Moores mustiga. Det för dagen grå Öresund. Grå män i en halvcirkel. En jättespindel. En utomjording med stånd, 'Det var länge sedan den var  sån' kommenterar en gammal man. Två stora glober med bröstvårtor, 'ögon' heter skulpturen. Jag som alltid trott att det är pattar. Håller fast vid det, mycket vackrare så.

Louisiana - museum för modern konst