Jægersborg Dyrehave
skogspark norr om Köpenhamn, med promenadvägar, gamla träd, ängar, och en stor mängd med dov- och kronhjort.

30 juni 2012: Går av tåget i Klampenborg. Därifrån är det inte långt till Dyrehaven. Följet till en början en stig i von Langens plantage, 240 år gammal planterad skog. Går norrut på Mathildesti. Man kan åka häst o vagn, men vi föredrar att gå. Förbi en mosse, studerar vilthus som antagligen används till utfordring av hjortarna på vintern. En del är ute och rider. Viker av ner till Kristiansholmsvej till Peter Lieps hus med restaurang. Vi går föbi in till nöjesfältet Bakken. På Bøgely intas en frokostplatte och en öl. På platten finns sill, spättafilé, fläsk, ost, rostbiff, bröd. Sedan är det dags att hitta hjortarna.

Går Teatersti. Går upp på en gravhög, nedanför är en äng. Går ner dit, på den står en gammal ek, och ett sällskap som har utflykt. Går norrut genom Ulvedalene, backar och dalar. Från en hög backe tar en cyklist sats, full fart ner, det går bra. Där det planar ut stupar han. En rejäl vurpa, tur man har hjälm, säger han och cyklar vidare på gången. Ett rådjur tycks ha roligt åt honom, rådjuret betar sedan lugnt vidare trots vår närhet.

Tar västerut vid en damm. Här och där står och ligger döda trädstammar. Ett gäng motionärer joggar förbi. Vi tar höger vid nästa korsning upp mot Markvej. På gången till Eremitageslottet, ett jaktslott, är ytterliggare ett joggingsällskap. Vi sätter oss i skuggan  under ett träd, ser ut över Eremitagesletten. Därute är hjortarna. Hjortarna är inte skygga, men riktigt nära ska man inte gå. Inte störa. En stor flock med dovhjort, några enstaka kronhjortar. De inger respekt, så vi håller oss på avstånd.

Vi går Hjortekærvej mot Emeritageslottet. Ute på fältet ligger en till flock dovhjortar. Passerar slottet, och nerför en slänt där sällskap har utflykt, med utsikt mot Öresund. Tar söderut förbi en gammal ek vid en damm. Inne i skogen skymtar rådjur. Tar Chaussen söderut, på en äng är det fest, och sluter vår cirkel. Avslutar med att gå in på Bakken. Herregud! Packat som sillar. På Kaffestuen är det plats för oss, kaffe med nybagte æbleskiver. Man kan tro att det är äpple, men det är klotformiga pannkakor.

Karta