Botanisk have
i Köpenhamn. Promenad bland inhemska och exotiska växter, uppdelat i avsnitt, samt fjärilshus och palmhus.

3 juli 2019
Tar tåget till Nørreport. Därifrån är det en kort promenad utmed Nørre Voldgade till entréen till botaniska trädgården. Vid ingången är en liten butik och en gräsmatta med solande. I centrum är en damm. Går utmed dammen till stenpartiet. Mycket och fint. Många som strosar runt. Fortsätter fram till fjärils- och palmhuset. Väntar med att gå in, tillbaka mot dammen och bron över till geologiska muséet.

I muséet är en tillfällig utställning "Fashioned from Nature". En resa under 400 års modehistoria med inspiration och material från naturen. I biljetten ingår även inträde till fjärils- och palmhuset. Men först lunch.

Från muséet över Øster Voldgade till Kongens have med Rosenborgs slott. Vi går i utkanten utmed rabatter, stora gräsytor och alléer. Populärt utflyktsmål, vi är intresserade av lunchen på restaurangen i Orangiet i den östra delen mot Kronprinsessegade. Det är så populärt att det är fullt. Vart då? Hamnar på &Tradition på Kronprinsessegade 4. &Tradition är ett designföretag för möbler och belysning. Här har de visningsrum och &Tradition courtyard café. Äter deras tre sorters sill. Gott men aningen dyrt. Toalettbesök visar att det är ett designföretag.

Går tillbaka genom Kongens have förbi Rosenborgs slott. Slottet från 1600-talet är i dag ett museum. Vi nöjer oss med kaffe och rabarberpaj på caféet intill, Garden café, mot Øster Voldgade.

Åter in till botanisk have. Förbi plantering med olika sorters humle för öltillverkning, "Den nordiske ølhave", en tillfällig del i trädgården. Vidare till fjärilshuset "Sommerfuglehuset". Får först gå förbi kaktusar, innan man kan gå in bland fjärilarna. Mängder av olika arter som fritt flyger omkring. Många vackra. Får gå ut igen för att komma upp till palmhuset, från terrassen har man översikt över trädgården. Därinne fuktigt och stora palmer. Snart stängningsdags och dags att ta tåget hem.

Karta