Assistens Kirkegård
är en begravningsplats i Köpenhamn. Här ligger bland annat ett stort antal berömda danska vetenskapsmän (som fysikern Niels Bohr), konstnärer, författare begravda på en vacker kyrkogård.

12 augusti 2015 (publicerad 19/9 2015)
Tar tåget till Nørreport. Därifrån buss till Kapelvej. Hade egentligen tänkt gå, men en vänlig man ser att kartan kommer fram och tycker att buss är bättre. Vid ingången finns så att man kan ta en karta över begravningsplatsen.

Här ligger många berömdheter. Börjar med att följa skyltarna till sagoförfattern HC Andersens grav. En ganska ointressant grav. Begravningsplatsen är i sig värt ett besök. Vacker som den är. Mer intressant är fysikern Niels Bohrs grav. Ett monument över en stor fysiker, känd för sina insatser inom kvantmekaniken. En tjock pelare, med en uggla högst upp. Han ligger med andra i släkten.

Strövar runt bland för danskar kända diktare, vetenskapsmän, filosofer, arkitekter, konstnärer. Monument, oansenliga, förfallna blandas. Filosofen Søren Kierkegaard i en familjegrav.

Folk cycklar, joggar, går, solar. Skolklasser har utflykt. De ska antagligen hitta gravarna på kända personer, visar några elever till Niels Bohrs grav. En annan berömd dansk fysiker är Hans Christian Ørsted, känd för att arbete med sambandet mellan elektricitet och magnetism.

På en gräsmatta står ett mullbärsträd. Bären smakar utsökt. Går Nørrebrogade tillbaka. Äter en god frukostplatte på Nordskovs spisestue.

Karta