Skånebilder - Fyledalen

Fyledalen är bred dalgång söder om Sjöbo, och väster om Tomelilla.

16/8 2008: Gjorde jag en tur upp på Spjällabacken. Gick från idrottsplatsen under väg 11 till skidbacken. Gick på stig genom skog nedanför och runt skidbacken. Upp på mörk stig till skogsväg och sedan fram till Spjällabacken. Hade hoppats på västlig utsikt från Spjällabacken, men den skymdes av träd. Gick en annan väg tillbaka på en skogsväg, här fick jag mer vyer mellan träden, och passerade förbi en mast. Därifrån ner via skidbacken.

18/6 1997: Jag var ute på en tredagars cykeltur och cyklade då genom Fyledalen, på min väg från Skurup till Bjärsjölagård. Här följer ett utdrag ur min dagbok. Jag har sovit gott på vandrarhemmet i Skurup. Jag äter en bastant frukost innan jag cyklar in till Skurup för att köpa några baguetter i konditoriet vid järnvägen för att ha till lunch. Ställer därefter färden till Rydsgård. Morgonkaffet tar jag i ett fik i Rydsgård. I hörnet står ett flipperspel, det var länge sedan. Från Rydsgård cyklar jag mot Trunnerup, och vidare till Rögla på en trevlig och backig smal väg. Tar sedan mot Krageholm. Tittar till sjön vars södra ände man passerar, och slottet. Ser inte så mycket av det. Alléen till Sövestad är fin med Krageholms mölla. Tar en fika i trädgården hos Bybagaren i Sövestad. Vid Högestad rullar jag ner mot Fyledalen. Nere i dalen är det grusväg som följer den västra sluttningen, och stilla flyter Fyleån. En sten påminner om att Thom Piper anlade vägen 1878. Det är mycket betesmarker, med flera anslag med varning för tjuren. På sluttningarna dominerar lövskogen. Vid bron över ån tar jag lunchpaus. Gamla järnvägsspår går genom dalen. Jag cyklar uppför sluttningen till Röddinge, kyrkan ligger högst och vakar över byn och dalen. Vidare ner till kvartsverket, där det finns ett sandtag. Korsar dalen vid Vitabäck, och tar vid Eriksdal norrut på en grusväg. Dalgången breder här ut sig. En äldre man försäkrar att vägen är cykelbar. Sjöbo kaffestuga ligger avsides på en grusväg men är ändå välbesökt. Kaffe och många kakor kostar 46 kronor, dyrt och för mycket tycker jag och tar glass och kaffe för 29 kronor istället. I trädgården är sagofigurer och två ystra katter. Via Tågra cyklar jag fram till väg 13 där det är cykelväg in till Sjöbo, och Sjöbo gästis. Där tycker jag att jag förtjänar en god lasagne och en stor stark öl. I Södra Åsum är en fin gammal stenvalvsbro. Förbi Öved, varefter det är en lång sugande uppförsbacke. Klockan sju är jag framme i Bjärsjölagård där jag hittar nycklar på utlovat ställe vid slottet. Men var är vandrarhemmet? Ingen att fråga. Gissar på ett litet tegel/vitfasadhus längre uppåt vägen. Korrekt. Det är lantligt, ett gäng kalvar följer mig nyfiket på min kvällspromenad.

Genom Fyledalen gick järnvägen mellan Sjöbo och Tomelilla. I Sjöbo kommun är rälsen borttagna, i Tomelilla kommun finns de kvar. Man lär kunna hyra en cykeldressin och trampa iväg på de kvarvarande rälsen: Dressin och äventyr på Österlen.

Skåneleden passerar genom dalgången, mina dagboksblad från Skåneleden:
Fyledalen - Vanstad
Väg 13 - Fyledalen

Karta

Sandtag

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009