Wien 201905
1946 deltog min far i en förnödenhetstransport till Wien. Staden bjöd då på kaffe på Kahlenberg. Gör ett besök på samma plats. Annars bland annat caféer, Hundertwasserhaus, Stephansdomen, Gustav Klimt och en rosenträdgård.

27 maj 2019: Resan dit. Hotellet. Café Eiles.
Bilder

Hoppar över frukosten. Buss klockan sex för att ta tåget halv sju till Kastrup. Kommer i god tid för incheckning och säkerhetskontroll. Denna gång smärtfritt. Kan i lugn och ro sitta på Aamanns och äta frukost: Grillad morgon sandwich, kaffe och en mycket söt Bornholm fläderdricka. Handlar parfym i Tax Free. Lugn och fin flygning 10.10 med Austrian Airlines till Wien. Lite rörigt innan start, många har stora och flera handbagage. Fyller facken, många får lägga det långt bort från sin sittplats. En man klagar "Jag har betalat för en plats". "Sittplats ja, inte för handbagaget" svarar flygvärdinnan. Får mineralvatten och alltför söt choklad. Framme 11.55. Köper en tur- och returbiljett till CAT (City Airport Train) för 21 euro per person. Tåget tar 16 minuter nonstop till Wien Mitte i centrala Wien. Finns billigare alternativ men CAT är bekvämt.

Från Wien Mitte kort promenad till Stubentor och spårvagn 2. En skylt visar att hundar måste ha munkorg på spårvagnen. Har i förväg köpt biljett för obegränsade resor i fyra dygn. 3+1 för 17.10 + 8 Euro. Bekvämt och prisvärt. Går av vid Rathaus. På tvärgatan Burchfeldgasse till Josefstädter Strasse ligger Hotel Graf Stadion där vi bokat rum. En mycket elegant hiss, med stoppad sits, mer än hundra år gammal. Vårt rum ligger på andra våningen med utsikt över gatan. Utmärkt. Installerar oss.

Dags för kaffe och bakelse. I närheten ligger Café Eiles, Josefstädter Str. 2. Var sin Cappuccino, en apfelstrudel och en Kardinalschnitte. Fin inredning, men vi sitter ute. Pratar med att par från München. Deras son tränar ett basketlag som brukar delta i Lundaspelen vid nyår i Lund. Trevlig pratstund. Går till Rådhuset, som renoveras och utanför är det stora avspärrningar. Går genom Rathauspark, ganska ointressant. Fortsätter på gatan bakom universitetsbyggnaden. Där ligger restaurang Einstein. Passande, men för tidigt för mat. Lite ruffligt i Sigmund-Freud park vid vackra Votivkirche. Kyrkan renoveras. Stängd just nu. Byggd på platsen för ett misslyckat mordförsök på kejsar Franz Joseph 1853. En sorts offergåva. Strosar tillbaka till hotellet för en stunds vila.

Dags för mat. Går först upp Josefstädter Strasse, tittar in på Fromme Helene. Verkar fullt. Regnar. Köper frukt och mineralvatten på Biomarkt. Beundrar en blomsteraffär. Mittemot Café Eiles, ligger Gastwirtschaft zur Stadt Paris, Lenaugasse 1. Ett riktigt fint hak. Ägaren frågar alla om de vill ha fisk. Nä, ingen vill. Vi väljer gulasch, med bröd. Österrikiskt rött vin, Zweigelt. Han sätter ner tallrikar och glas med en smäll. Han gör så till alla. Gulaschen är underbar. Vinet inte lika bra. Brödet är lite torrt. Bra ställe. Drar oss tillbaka till hotellet. Beundrar hissen igen.

28 maj 2019: Hundertwasserhaus. Stephansdomen. Café Mozart.
Bilder

Frukosten är bra. Yughurt, müsli, fruktsallad, ost, salami, skinka, ljust och mörkt bröd. Scrambled ägg och korv, juice och kaffe. Det ljusa brödet är torrt. Kanske det är så här i Wien. Vi är där strax efter åtta, därefter kommer ett sällskap från Norge. Frukostrummet blir fullt.

Regnar. Tar spårväg 2 till Volkstheater och därifrån spårväg 1 till Löwengasse. Får gå tillbaka en kort sträcka på Löwengasse för att komma till Hundertwasserhaus. Fantasifulla färgglada hus med mycket växtlighet. Ritade av Hundertwasser och byggda i mitten av 1980-talet. Många turistsällskap blir guidade. Måste vara jobbigt att bo här med alla turister. Regnar fortfarande. Här finns butiker, mest souvenirbutiker, och restaurang. Bland annat kylskåpsmagneter och väskor med motiv av Gustav Klimt. Främst kyssen. Finns Klimtutställning på Leopoldmuseet, dit ska vi gå i morgon. Tar spårvagn 1 till Schwedenplatz.

Smågator, uppför trapporna på Griechengasse, till Fleischmarkt. Följer den till Rotenturmstraße, vidare till Stephansdom. Den är delvis täckt med byggnadsställningar. På ena tornet hänger reklam för en mobiltelefon. Utanför är hästdroskor för turister. Marknadsstånd och karusell håller på att sättas upp. Går in i domen. Stor rymd, fin, mycket folk. Från taket hänger ett konstverk, ett antal stenar "Sky of Stones". Vad tycker Gud om detta, reklam, kommers och konsthall. Går ut, rundar kyrkan. Den ser grå ut i regnet. Bakom är en blomsterbutik som lyser upp i regnet.

Dags att äta lunch. Strosar runt på måfå. Hamnar vid ett momument över Johannes Gutenberg, som utvecklade boktryckarkonsten i Europa. Där ligger också restaurang Gutenberg, Lugeck 7. Regnet har upphört och vi kan sitta ute. Äter Sacherwürstel med Weizen Stiegl öl. Korven liknar Wienerkorv. Går genom en galleria till Wollzeile, där vi tittar in i en av de äldsta pappershandlarna i Wien (1837), Katzer. Köper en väska med Klimtmotiv. Vidare förbi Stephansdomen, och sedan på den folkfyllda shoppinggatan Kärntner straße ner till operan. Känner inte för att stanna till på något café där. Passerar berömda café och hotell Sacher. Lång kö, och dessutom kommer eskorterade FN bilar. Är det inte FNs generalsekreterare? Går upp till utsikten vid konstmséet Albertina. Inte pigg på museum. Nedanför ligger café Mozart, Albertinaplatz 2. Caféet förekommer i Graham Greenes bok och film "Den tredje mannen" och han lär ha skrivit på den där. Nästan fullsatt, får ett bord långt in i lokalen. Pigga på cappuccino och vi delar på en mozartbakelse. Flanerar till Burggarten, förbi fjärilshuset, och till Mozartmonumentet med en G-klavsrabatt framför. Tar spårvagnen till hotellet.

I kväll ska det bli mat på Einstein. Går via Friedrich-Schmidt-Platz förbi rådhuset till Rathuasplatz 4 där restaurang Einstein "das geniale lokal" ligger.Kylig kväll, sitter inne. Gegrilltes Hühnerfilet och öl, Wieselburger Gold respektive Gemischtes Bier. Vet inte att Einstein har så mycket med Wien att göra, han har troligen varit där, men trevligt är det här. Mörkret lägger sig, vandrar tillbaka till hotellet. Regnar lätt.

29 maj 2019: Karlskirche. Leopoldmuseum. Café Raimund. Rosenträdgården i Volksgarten.
Bilder

Regnar. Tar spårvagnen till operan. Går Kärtner straße till Karlsplatz. Går genom parken till Karlskirche. Vacker 1700-tals barockkyrka med kupol och två kolonner med reliefer. Framför kyrkan är en damm med en Henry Moore skulptur. Tja, vi går inte in i kyrkan för åtta euro. Är inte så intresserade i dag. Regnar och vi ska besöka Leopoldmuséet. Går förbi Schillerparken, med ett monument över diktaren Friedrich Schiller, till museumkvarteret. Det vi är intresserad av är Leopoldmuséet och Gustav Klimt utställningen där. Speciellt "Kyssen" vill vi se. Men den är inte där, den är på ett annat museum (Belvedere) och dessutom just nu utlånad. Inte mycket av Klimt men ändå intressant. Vi får i alla fall se "Death and Life" och andra verk av honom. Äter lunch på café Leopold. God omelette "nach Wunsch" och ett glas vitt österrikiskt vin. Regnar fortfarande ute. Inte mycket folk på innergården. Går förbi Mumok, museum för modern konst, en kubistisk byggnad.

På smågatorna bakom kvarteret ska det finnas butiker och gallerier. Går gatstensklädda Spittelgasse och Gutenberggasse, men dött och folktomt. Fast fint ändå, det är nog vädret som gör att folk inte går här? Följer Siebensterngasse, inte så spännande. Tar spårvagn tillbaka till Volkstheater. På Volksgartenstraße 5 vid Volkstheater ligger Café Raimund . Där blir det cappuccino och bakelse. För att komma till toaletten måste rökarnas del passeras, hemsk röklukt. Den rökfria delen är bra. Utanför är en affisch för "Climate Kirtag" som var i går på Heldenplatz, med bl.a. Arnold Schwarzenegger och Greta Thunberg. Det var en del av Austrian World Summit 2019 i går, där FNs generalsekretare talade. Så det var nog honom vi såg vid hotell Sacher i går.

Går genom Mariatheresiaplatz förbi naturhistoriska muséet, till Heldenplatz vid slottet Hofburg. Inte så spännande plats, mest en parkering. Men slottet ser fint ut. Blir inget besök. Viker av in till Volksgarten. Fantastisk rosenträdgård. Mer än 3000 plantor och 400 sorter. Och allt blommar. Praktfullt. Det är inte många som trotsar regnet. Vi går runt en lång stund. Varje ros har en skylt med namn och text av någon som "adopterat" rosen. Vackert med vattendroppar på blombladen.

Går Josefstädter Straße, i dag är vi relativt tidiga. Gott om plats på Fromme Helene, Josefstädter Straße 15 i kväll. Äter Pierogi (en sorts dumpling) och till det ett glas österrikiskt vin. Bismarck tittar barskt på oss. Sedan till hotellet. I morgon till Kahlenberg, lite av anledningen till denna resa.

30 maj 2019: Kahlenberg. Grinzing. Konditorei Nöbauer.
Bilder

I april 1946 deltog min far i en militärtransport från T4 i Hässleholm, "Swedish relief to Austria", med förnödenheter till den svenska barnbespisningen i Wien. Kahlenberg är en kulle utanför Wien med utsikt över staden och Donau. Där bjöds detachementet på kaffe och underhållning på ett hotell enligt ett vykort och ett foto i ett fotoalbum. Det finns beskrivet på min hemsida "Med T4 i Wien". I dag ska jag se samma utsikt. Drygt 43 år senare.

Tar spårvagn D från Parlament till Grinzinger Straße, där vi byter till Buss 38A till Kahlenberg. Får se en hel del av Wien på vägen. Grinzing på vägen till Kahlenberg ser fint ut, bestämmer oss för att stanna till där på återvägen. Vi lämnar stadsbebebyggelse, efter en timmes resa är vi vid utsikten Kahlenberg. Stor parkering, tom i dag. Vädret lockar kanske inte, uppehåll med mulet och disigt. Är ändå en del folk här. Finns en kyrka och ett hotell med café och restaurang. Inte samma som på min fars tid, men utsikten känner jag igen från foton. Wien har växt. Nedanför är vinfält. Här bjöd staden Wien på kaffe och underhållning. Kaffe måste vi ha här så klart, vi är mer moderna och tar cappuccino. Ett besök i kyrkan. Utanför är en brunn full med hänglås. Hittar en annan utsiktspunkt, mellan en mur och hotellet. Där, nästan exakt samma vy som på vykortet. Fast vykortet har restaurangutsikt, med gäster och kypare. Nöjd med besöket. Fin upplevelse. Vi tar bussen tillbaka till Grinzing.

Dags för lunch. Går in på Kronprinz Rudolfshof Heuriger, Cobenzlgasse 8. På innergården är en fin fontän. Husen går i vackert gult. Man måste en gång äta Wienerschnitzel när man är i Wien. Österrikiskt öl, Hirter Privat Pils. Går sedan Himmelstraße upp till kyrkan. Passerar fina innergårdar med restauranger. Framför kyrkan står en gammal lind, planterad 1719 enligt en skylt. Över till Franz-Hengel platz. Sedan förbi Altes Bürgermeisterhaus på Cobenzlgasse tillbaka. Utanför husen hänger kvistar från ett barrträd. Varför? Strosar en stund, sedan dags för dagens cafébesök. Konditorei Nöbauer, Himmelstraße 7 ,där det blir mozartbakelse och cappuccino. Bakelsen är inte samma Mozart som på Café Mozart.

Lämnar Grinzing med spårväg 38. Går av vid Shottentor, nära Votivkirche och Universitetet. Pampig byggnad. Går Universitätsring. Blir förvirrad av cykelbanan som hela tiden byter sida av gångbanan. Förbi Burgtheater. En promenad genom Volksgarten, i dag är det många fler som njuter av rosorna. En stunds vila på hotellet. Sedan är det kväll och vi går till restaurant Rathaus på Landesgerichtstraße 5, nära rådhuset. "Wiener küche" står det utanför. Sparrissoppa och ett glas riesling tycker vi kan kallas Wienskt.

31 maj 2019: Stadtpark. Stephansdom. Hemresan.
Bilder

Äter frukost, packar. Sedan spårvagn 2 till Stubentor och promenad till Wien Mitte. Det som är en fördel med CAT är att man kan checka in bagaget och få boardingkort på järnvägsstationen. Sedan får vi en halvdag i Wien i lugn och ro. Går till Stadtpark i närheten av Wien Mitte och Johann Strauss monumentet. Framför konserthuset Kursalon och med Strauss blickar finns blomsterklockan Unsere Gärten. Återvänder till Stubentor och går Wollzeile, förbi rester av den gamla stadsmuren. Förbi pappershandeln Katzer. En tidig lunch på Zanoni & Zanoni, Lugeck 7 . Omelette med öl (zipfer pils och edelweiss). Första varma dagen, så vi tar också varsin glass. Går vidare i solsken till Stephansdomen. Ovant med värme och solsken. Marknadsstånden är i full kommers. I dag kan vi bättre se de vackra yttertaken på kyrkan, regn och gråväder hindrade det tidigare i veckan. Vi går ett varv runt domen, ser på de olika taken.

Går till Wien Mitte och tar CAT till flygplatsen. Redan incheckade så vi kan gå direkt till säkerhetskontrollen. Köper mozartkulor till grannen som vattnat och tagit post. Flyget går som planerat, 17.35 och framme 19.20. Får mineralvatten och väljer inte söt choklad på flyget. Inga tågproblem heller.

Karlskirche

Alla resor
201905

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009