Stockholm 201605
Gamla Stan, Millesgården, Slottet, Storkyrkan, Vasamuseet, Rosendals trädgård, Hallwylska museet, Mosebacke, Riddarholmskyrkan, Livrustkammaren.

Dag 1, 19 maj 2016 Bilder
Morgontåget 9.30 med Snälltåget till Stockholm. Nostalgi med restaurangvagn. Tar en timma längre än X2000. Blir snart dålig luft i vagnen. Ventilationen är inte den bästa. Köper räksmörgås och vin i restaurangvagnen. Äter vid sittplatsen. Framme halv tre.

Köper tredagarsbiljett på lokaltrafiken. Går till Gamla Stan. Hotel Gamla Stan ligger vid Skeppsbron. Nästan granne med slottet. Gör lite väsen av sig. Ser först inte att det är hotel. Litet rum på tredje våningen med utsikt mot Skottgränden. Lutar man sig ut genom fönstret kan man skymta vattnet. Toalett och dusch i korridoren.

Strosar runt i Gamla Stan. Fina trånga gränder. Vackra hus. Många restauranger. Tingel tangel på huvudgatorna. På Järntorget står Evert Taube. Äter oxfilé på restaurang Agaton på Västerlånggatan nära Järntorget.

Sakta vi gå genom stan. Handlar scarf och glassnigel. Dricker cappuccino på Chokladkoppens uteservering på Stortorget. Börshusets ingång misspryds med Nobelsmuseets reklam för sig.

Dag 2, 20 maj 2016: Slottet, Millesgården, Storkyrkan.
Bilder
Frukost på hotellet. Ok, men något söt juice och svagt kaffe. Går förbi slottet. Vid entréen mot Slottsbacken står en vakt. Livligt fotograferad. Köper biljett till slottet, 160 kronor för alla sevärdheter, biljetten gäller i sju bdagar.

Går ner i skattkammaren med riksregalierna. Hade hoppats på att få se smycken också. Men de visas inte. Lite besviken. Slottskyrkan är vacker.
Läs mer: Kungliga slottet

Går till tunnelbanan, station Gamla Stan. Tar T13 till Ropsten. Sedan Lidingöbanan en station. Följer markeringar upp för backen till Millesgården. Får en klisterlapp som biljett att sätta på sig. Här finns alla de kända skulpturerna, och okända. Ligger vackert i terrasser med utsiktöver vattnet. Faller för skridskoprinsessan. Lunch på restaurangen intill prinsessan. Gott. För att komma till restaurangen måste man lämna områden. På biljetten är en kod för att öppna grinden tillbaka. I utställningshallen är Josef Franks färgglad tygtryck. Köper skärbräda med motiv av Fru Milles konst och en magnet skridskoprinsessan. Lämnar, sätter klisterlappen bland andra klisterlappar på ett skåp i muren utanför.
Läs mer: Millesgården

Köper glass på Muren i Gamla Stan. Sedan besök i Storkyrkan. Där är den fina skulpturgruppen Sankt Göran och draken. Sankt Göran (Sten Sture den äldre) riddaren som slagit draken (Danmark) och räddat prinsessan (Sverige). Vädersolstavlan, ett ljusfenomen med sex vädersolar. Fenomenet sågs 20 april 1535. Tavlan är målad på 1630-talet.
Läs mer: Storkyrkan

Äter fiskgryta på Borgmästaren. Sedan sakta vi gå genom stan till hotellet.

Dag 3, 21 maj 2016: Vasamuseet, Rosendals trädgård, Hallwylska museet.
Bilder
Tar båten till Djurgården, Gröna Lund. Går till Vasamuseet. Redan lång kö. Den 10 augusti 1628 gjorde gjorde Vasa sin jungfrufärd. Hon sjönk ganska omgående. Efter 333 år bärgades skeppet. Idag ett en världsberömd turistattraktion. En ögonblicksbild från 1600-talet om livet på ett krigsskepp. Fantastiskt att se detta skepp. Praktfullt smyckat. En kopia visar hur man tror att färgerna varit på utsmyckningarna. I montrar visar fynd och skelett. Köerna in är nu ännu längre.
Läs mer: Vasamuseet

Tar spårvägen till Rosendals trädgård. Lång kö till lunchen. En god tomatsoppa. Går runt i växthus och bland rabatter. Många har picnic under äppelblom.
Läs mer: Rosendals trädgård

Tar spårvägen in till stan. Hallwylska museet, på Hamngatan 4, är ett museum över makarna Hallwyl. På 1890-talet lät de bygga sig ett palats, som bostad, kontor och utrymme till samlingar av antikviteter. Det blev ett ståtligt hus. Idag ett museum. Om livet i huset, med serveringsrum, salonger och samlingarna av antikviteter och konst. Även ett litet gym.
Läs mer: Hallwyllska museet

Går genom Kungsträdgården. Där pågår någon fest. Karl XII tittar på. Krishna sällskap dansar saliga fram. Krukor med tulpaner, en sort i varje kruka. Går förbi riksdagen till Gamla Stan. Äter god tonfisk på Michelangelo. Dricker Irish Coffee på Under Kastanjen i skymningen. Står på Skeppsbron och ser vandrarhemsfartyget Af Chapman spegla sig i vattnet.

Dag 4, 22 maj 2016: Slottet, Mosebacke, Riddarholmskyrkan, Livrustkammaren
Bilder
Fortsätter besöket på slottet. De fina våningarna. Hår hålls konselj, middagar, mottagningar, med gästbostäder. Lyxigt med historia. Tronen i rikssalen är borta på grund av dop. Serafimerorden och andra ordnar. En liten fin klocksamling.

Går till Söderns höjder, Mosebacke. Vilar ut på Mosebacke torg. Går i gränderna till Katarinakyrkan. Fint. I kyrkan är det en förrättning, bröllop? Äter galette på Creperie Fyra Knop . Litet mysigt ställe på Svartensgatan. Ser på utsikten från gångbron till Katarinahissen. Hissen är stängd, den ska renoveras.

Går över till Gamla Stan. Ett kort besök i Riddarholmskyrkan. Började uppföras under Magnus Ladulås tid i senare delen av 1200-talet. Kyrkan är idag en grav- och minneskyrka. Främst känd för de svenska konungarnas gravkyrka- Den förste som begravdes var Magnus Ladulås. Här finns flera gravkor. Gustavianska med Gustav II. Karolinska med Karl XII. Nuvarande ätten Bernadotte till och med Gustav V.
Läs mer: Riddarholmskyrkan

Går vidare till Livrustkammaren i slottet. Magnifika vagnar. Kläderna som bars av Karl XII och Gustaf III när de skjöts. Med mera.
Läs mer: Livrustkammaren

Lämnar. Vakterna marscherar bort. Vi går till stationen för hemfärd.

Livrustkammaren

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009