Geneve 201808
återseende med besök på CERN, utflykt på Jurabergen, där jag bodde i Meyrin. Promenads de Lac, Jet d'Eau, engelska trädgården, gamla stan och födelesedag med aborrfilé. Botaniska trädgården, letar efter porslinskatt på Ariana. Utflykt till pittoreska byn Hermance.

26 augusti 2018: Bilder
Resan dit, hotellet.
Det är bäst att vara ute i god tid, man vet inte hur det är med tågen. I dag är de i tid. Vi kommer tidigt till Kastrup. Grundlig kroppsvisitering i säkerhetskontrollen. Äter sen lunch. Vi delar på en öl, Jacobs brown, och tre smörrebröd (Kartoffel, Grilled Tyndsteg, Sild). 16.45 ska planet lyfta. Får sitta en halvtimme i planet och vänta på att få lämna gaten. Någon information saknas fråm trafikledningen. Fin flygning, när vi närmar oss Geneve är det klart väder och Alperna visar sig från vackra sida. Landar mjukt 19.15, en halvtimme försenad.

Vi hara bara handbagage, går därför direkt och trycker ut en gratis biljett till buss/spårväg. Trådbuss 10 till Bouchet. Ringer därifrån till hotellet för att säga att vi är sena. De håller öppet tills vi kommer. Spårväg 18 tar oss till Carouge och hotell Auberge Communale på Rue Ancienne 39. Hållplats precis utanför. Litet trevligt hotell. Checkar in, får en biljett som gäller på allmänna kommunikationer under hela vistelsen. Klockan är nu halv nio på kvällen. Smått hungriga. Några hundra meter från hotellet, vid Place Rondeau, är några restauranger. Väljer pizzerian Boccalino, Place Rondeau 4. Delar på en god vegetarisk pizza. Till det Valser mineralvatten.

Vårt rum har utsikt över gatan utanför. Spårvagnar skramlar förbi. Charmigt. Lite fusk är att möblerna är nya men ändrade till att se gamla ut. För första gången är jag i Geneve som enbart turist, har alltid annars varit här i jobbet.

27 augusti 2018: Bilder
Col de la Faucille, CERN, Meyrin
Frukosten är ordinär. Portionsförpackning av yughurt, små croissanter, små pain de chocolate, rostat bröd, små paket marmelad, smaklös ost och skinka. Standardjuice. Men nygjord god Cappuccino. Fin miljö och trevligt bemötande. Grön innergård, fönster mot gatan. Utanför är hållplatsen till spårvägen. Utmed vägen är urnor med bl.a. Amarant.

Vi har bestämt tid med en kollega kl 11.00 utanför CERN. Spårväg 18 går utanför hotellet till CERN, det europeiska partikelfysiklaboratoriet. Vi är en halvtimme tidiga. Hinner med ett besök i Globen med installation om partikelfysik och universums ursprung. Utanför är skulpturen "Wandering the Immeasurable" om matematisk formalism och kunskapens utveckling. Hinner också förnya mitt accesskort till CERN. Nu får jag komma in fem år till.

Min kollega har hyrt bil. Vi ger oss upp på Jurabergen. Kör genom St Genis, genom småbyar, trånga gator genom Gex och på serpentinvägar upp till Col de la Faucille på 1323 m.ö.h. Kör förbi flera cyklister på vägen upp. Tar linbanan upp på Petit Mont Rond (1533 m.ö.h). Därifrån är det en fin och vidsträckt utsikt över Geneve med Genevesjön och med Mont Blanc vid horisonten. På sommaren vandrar man här, på vinten utförsåkning. Finns restaurang men vi tar linbanan ner igen för lunch på Le Petite Chaumière. Dagens: God salladsbuffé, kyckling med burkärter och morötter och spenatkaka. Sådär. Gott vin, benoit badoz.

Kör tillbaka till CERN. Löser ut ett gästaccesskort som jag beställt. Börjar med att se utställningslokalen "Mikrokosmos". Nja, inte så där imponerad. Utanfär är gamla detektorer som använts i experiment. T.ex. en bubbelkammare. Går igenom en grind med mitt accesskort. Det är nog inte meningen att man ska ta in besökare den vägen. Jag var på CERN första gången som student 1976. Går en rundtur bland byggnaderna där jag haft kontor. Tar ett glas vatten i restaurangen. Den fina lummiga uteplatsen som fanns utanför restaurangen är förstörd av en tarmutbyggnad. Mycket liknar skjul, men nya kontorsbyggnaden och hotellet ser modernt ut. Givetvis är dagens experimentutrustningar moderna också.

Tar spårvägen till Meyrin där jag bodde under flera år. På torget vid kyrkan är en blomsterutställning. Dricker kaffe med croissant på "mitt" gamla boulangeri. Går Rue Virginio-Malnati där jag hade en lägenhet. Ligger i den gamla charmiga delen av Meyrin. Jag trivdes med livet här. Nedanför huset är en rabatt med blåblomma, vi tar en stickling. Blöter ett papper i en fontän åt den.

Spårväg tillbaka till hotellet. Sätter blåblomman i ett glas vatten. Går till Place de Rondeau i kväll igen. Salade Campagnole och Salade Nicoise på Café du Rondeau. Dricker Evian mineralvatten. Mycket sallad men ointressant. Kvällspromenad i Carouge. Gemytlig stadsdel, många restauranger. Ljummen skön sommarkväll.

28 augusti 2018: Bilder
Födelsedag, Engelska trädgården, Jet d'eaux, Gamla stan.
Tar språrvägen in till Place Bel Air. Stora urnor med vackra bougainvillea. Via Rue De la Monnaie till Rue de la Confederation mot Rive. Förbi lockande chokoladbutik. Söker vin och baguette till lunchen. Hamnar på GLOBUS nära Place Molard. Oj, vad dyrt vin. Nä. Går tillbaka in på COOP, Rue du Commerce 5. Bättre priser på vin. Väljer en halv flaska Dole från Valais, blandning av Pinot Noir och Gamay. En favorit på den tiden man bodde här. Denna är från Maison Gilliard från Sion. Köper två baguetter och går Promenade du Lac utmed Rhone. Under Mont-Blanc bron till engelska trädgården, Jardin Anglais.

Sätter oss på en bänk och tittar på folk och den 140 meter höga fontänen jet 'deau. Många som flanerar och stannar till och tar en bild på fontänen. Det är en varm dag. Flera sitter ner i skuggan. Vi äter våra baguetter dricker vin ur flaskan. Har inga glas. Går vidare, förbi den fina fontänen i engelska trädgården, till monumentet över när Geneve införlivades i Schweiz 1814. Runt monumentet är en vacker rabatt med dahlior, paletteblad, rosenskära, salvia med mera.

Via Place du Molard, med klocktorn och restauranger, upp till gamla stan. På Place Madeleine åker barn karusell. Går upp Rue de la Fontaine mot Place du Bourg-de-Four, med en fin brunn på torget. Gör en avstickare till konstmuseet. Köper en kylskåpsmagnet, Ferdinand Hodler huvudstudie "Looking into infinity". Tavlan finns tyvärr inte på muséet. Brukar fika på La Clemence på Place du Bourg-de-Four, men där är fullt. Vi tar det istället på Le Radar de pOche, Rue des Chaudronniers 8.

Fortsätter förbi torget Place du Bourg-de-Four, fontän med bl.a. pelargon, på Rue de l'Hotel-e-Ville. Viker av in till katedral Saint-Pierre, påbörjad omkring 1160. Det är varmt, blir bara en kort tur inne i katedralen. Små gränder till fontänen på Rue Jean-Calvin vid Hotel Les Armures. Fontänen är smyckad med bl.a. fuchsia, På Restaurang Les Armures brukade man äta ostfondue. Fortsätter till Rue Henri-Fazy och Promenade de la Treille. Beundrar utsikten över staden med berget Salève i bakgrunden. Går via Grand Rue med sina exklusiva affärer genom gamla stan till Rue de la Confédération. Tar spårvagn till hotellet.

En stunds vila innan vi går till Brasseri La Bourse på Place du Marché 7. Födelsedagsmiddag. Vill ha "filet de Perche", aborrfilé. Tillsammans med ett glas Fendant. Mycket gott. "Ingen dessert" utbrister servitören förvånat. Vi är mätta efter aborrarna. Ser sedan på solnedgången från bron över floden Arve.

29 augusti 2018: Bilder
Botaniska trädgården, porslins- och glasmuseet Ariana.
Tar spårvagn till Cointrin, järnvägsstationen i Geneve. Därifrån buss till botaniska trädgården. Vid ingången blommar blomman som vi tog där jag bodde: "Ceratostigma plumbaginoides" Blåblomma. Vandrar runt på stigarna i den frodiga parken. Med vinterträdgård, herbarium, rosor, stenparti dvs vad som brukar finnas. Fint. I butiken får vi en planch för utställningen "La Flore des Dames de Geneve". Sätter oss i restaurangen och beställer paj. "Det får man köpa i självbetjäningen". Får ställa oss i kön.

Börjar regna. Lämnar parken och går Avenue de la Paix förbi Förenta Nationernas välbevakade byggnader. Jag har hemma en planch med att foto av en porslinskatt av Emile Gallé gjord 1878, kanske till Paris utställningen samma år. Jag köpte planchen på Musée Ariana (Avenue de la Piax 10) någon gång i mitten av 1980-talet. Nu vill jag se katten igen. Trotsar regnet. När vi kommer fram slutar regnet. Letar efter katten. Hittar den inte. Skön stund med espresso på balkongen till muséets café. Frågar i receptionen efter katten, de har lite vagt minne av den men inget som står framme. Mycket annat att se på ändå.

Går tillbaka till torget utanför FN huset. Där står en stor stol med ett brutet ben, ska symbolisera människor som förlorat lemmar från minor. Finns också ett fint vattenspel på torget. Tar spårvagn från torget till stationen. Går Rue de Mont Blanc mot sjön. Passerar ett favoritställe Café de Paris, där frågas inte vad man vill ha utan hur man vill ha sin entrecote. Vi fortsätter utmed sjön på Quai du Mont-Blanc. Många som gör likadant. Känner för en sjötur, åker en mouette (som tillhör den allmänna transportsystemet) under Mont-Blancbron över till Promenade du Lac. Spårvagn till hotellet för en stunds vila.

Lämnar för att hitta en restaurang i centrala Carouge. Allt är dyrt, i vår valuta, vill ha något lätt. Hamnar till slut på Café équinoxe, Rue du Pont-Neuf 9. Tortellini tomate ricotta. Rött vin. Kaktus är bordsblomma. Går sakta "hemåt". Någon rycker i rumsdörren mitt i natten. Gått fel?

30 augusti 2018: Bilder
Hermance.
Spårvagn till Rive. Därifrån går buss E till Hermance. En liten pittoresk by med anor från medeltiden vid Genevesjöns östra strand vid franska gränsen. Besökte den då och då, fin by, god mat och en liten badplats. På vägen dit passeras små byar och vinfält. Tar cirka en halvtimme med bussen. Hermance är en fin by med trånga gator med gamla hus. Mycket grönt och blommor vid husen. Går till blomprydda fontänen vid Rue du Nord, därifrån ner till sjön och till badplatsen. På andra sidan sjön reser sig Jurabergen. Mulet men varmt. Tog tyvärr inte badkläder med, blöter fötterna i sjön. Varmt i vattnet, kunde ha badat. Fler som tagit fel, finns inga här alls. Fast ur vattnet dyker dykare upp.

Vandrar promenaden utmed sjön till den blomdekorerade piren. Härifrån går båt, men det verkar som om man måste beställa i förväg för att den ska lägga till här. In på Rue de Midi till l'Auberge d'Hermance. Med frodig uteservering. I trädgården dukas det för bröllopsmiddag. Här tar vi lunch. Dagens rätt, nudlar med räkor och annat. Till det ett glas vitt vin, chasselat från sluttningarna utanför byn. Före får vi in något gott gult i ett glas. Efter får vi en chokladkaka av något slag. Allt gott.

Tar en promenad till kyrkan, en ganska vanlig kyrka. Bakom ligger ett torn från 1300-talet, en del av ett slott som en gång fanns. Det går inte att komman in i. Tar Ramp du Bourg Dessus med utsikt över byn och sjön, ner till caféet på Route d'Hermance. Dricker en enkel espresso. Åter till badplatsen via Rue Central. Nu är det fler dykare och även några kvinnor som badar. Annars tomt. Strosar hit och dit på smågatorna till busshållplatsen och bussen tillbaka till Rive.

Köper på COOP en ostbricka med sex olika sorters ost: Bavaria Blue, Arenenberger, Tilsiter rot, Fourme d'Ambert AOP, Emmentaler AOP doux, Le Gruyè AOP doux. Till det torkad skinka, viande de Grisons. En liten flaska Fendant. På vägen ut "knycker" vi plastbestick där det säljs kakor och bröd. Njuter av allt på hotellrummet. En andra födelsedagsmåltid. Packar sedan för hemresan.

31 augusti 2018:
Hemresa
Flyget går vid elva. Tar en tidig spårvagn till Bouchet och sedan trådbuss. En helt händelselös hemresa.

Blåblomman:
Blåblomman blommar, men den slår inga rötter. Planterar den i en kruka, men den klarar sig inte. Synd, vacker blå blomma med fin bladfärg på hösten.

Fontänen

Alla resor
201102
201305
201808

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009