Rom 201609
rundvandringar med bl.a. Peterskyrkan, Fontana di Trevi, Forum Romanum, Colosseum, Spanska trappan, Pantheon, kyrkor och fontäner.

Dag 1
Resan dit, hotellet, Diocletianus termer, Santa Maria degli Angeli

Vaknar halv sex. Första bussen till stationen för tåg till Kastrup. Äter en lätt frukost på Kastrup inför flyget 10.20. Får köa några minuter vid säkerhetskontrollen. Lugn flygtur till Rom där vi landar på Fiumicino (Leonardo da Vinci) 12.50. Där väntar guiden, som också var med på planet, vid meeting point. En äldre kvinna. Busstransport till hotel Archimede på Via dei Mille, 19. Får ett rum som luktar avlopp, med utsikt mot en bakgård. Klagar i receptionen, vill byta rum. "Vi är fullbokade. Kanske finns annat rum imorgon" och sprayar parfym rummet. Luktar nu avlopp och parfym. Kommer inte att gå att sova där. Går ut för att se på staden.

Dricker en kall öl (Peroni) på uteplatsen hos Panini Gelati (en öl Peroni) vid Largo Giovanni Montemartini. Det är varmt. Nära Museo Nazionale Romana. En gång ett badhus, Diocletianus termer, som blev färdigt 306. Skulle varit skönt med ett bad, idag finner man lite svalka i trädgården. En vacker fontän i form av en vas.

Med ingång mot Piazza Repubblica är kyrkan Santa Maria degli Angeli. Byggd på 1500-talet i ett av rummen till kallbadhuset. Kyrkan tar halva det ursprungliga rummet, och den är stor. Michelangelo var med om att bygga den. Mittemot kyrkan är ett lyxhotell, vackert belyst på kvällen.

På stationen lyckas vi fråga oss till en livsmedelsbutik. Ryggsäcken slås in i en förseglad kass. Köper vatten och frukt. I kassan öppnas förseglingen. Stöldrisk kan man anta. Rummet luktar lika illa. Sova i vestibulen? Går till "lilla torget" Piazza Indepedenza. Beställer Lasagne på Pasticceria Niagara, Via Solferino 28. Slut säger de till slut. Äter istället en pasta med aubergin och tomat, timbale. Smaklöst. Ett par som väntat länge på mat går. Vår guide sitter vid ett annat bord. Klagar på stanken i vårt rum. Hon ska prata med personalen på hotellet. När vi kommer tillbaka till hotellet kallar receptionisten på oss. Vi får byta rum. Utan stank, gatuvy på nedervåningen. Bra rum. Tack guide.

Dag 2
Scala Santa, Capitolium, Piazza Venezia, Peterskyrkan

Tidig frukost. Sådär. Bullar, något tråkig frukt. kaffemaskin, juice (något söt ur maskin), yughurt, müsli, flingor, ost, skinka, marmelad. Trycker tvo espresso och sedan mjölk ur bringare. Gruppen samlas åtta i receptionen för utfärd. Provar hörsnäckan, guiden har mikrofon. Det blir bra. Går till "Lilla Torget", dvs Piazza Independenza där bussen väntar.

Första stoppet är vid Scala Santa vid Piazza San Giovanni. Utanför står beväpnade vakter. En trappa som sägs vara den som Jesus gick uppför till sin rättegång. De troende kryper upp utan att vidröra trappan med fötterna. Trappan hamnade i Rom på 300-talet. Vi andra går trappan vid sidan om. Uppe är ett kapell och kyrkorum. Madonna och vackra tak. Byggt på 350-talet. Utanför står beväpnade mäm. Nästa anhalt är Capitolium och Piazza Venezia. Där ligger Viktor Emanuel-monumentet med den okände soldatens grav. Mussolini höll till i Palazzo Venezia på torgets västra sida. Upp till kyrkan Santa Maria in Aracoeli går en lång trappa från 1300-talet. Kallas pesttrappan då den byggdes för att bönerna till Maria gjorde att pesten upphörde. Ett brudpar står vid gatan. Går trappan upp till Capitolium och Piazza del Campidoglio. Där står en ryttarstaty med Marcus Aurelius, en kopia av originalet som är från Aurelius tid (161-180). En gång var detta Roms religiösa centrum. Idag museer och kyrkor. Varginnan med Romulus och Remus står staty, originalet står i ett museum. Från platsen har man utsikt över Forum Romanum. En trut tittar ut. Beundras av alla turister. Går in i kyrkan Santa Maria in Aracoeli, från 500-talet, som står på ett antikt tempel. Från pesttrappan är en storartad utsikt mot bl.a. lägenheten där Sophia Loren bodde.

Bussen kör oss till Vatikanen. För ett besök i Peterskyrkan. Försäljare säljer uppfällbara skålar och färgkuddar. Förbjudet att köpa av dem enligt guiden, kan få höga böter. Innan besöket lunch på Pietro. Restaurang med självbetjäning. Det är varmt, i kön bjuds man på ett glas kallt musserande vin. Därefter dags för kön till kyrkan. Förbi klädeskontroll, anständig klädsel. Sedan säkerhetskontroll. Trångtx och varmt, över 30 grader. Knapp timme i kö. Röntgen av väska, kroppsscanning. Kommer slutligen in i denna magnifika kyrka. Konstruerad ca 1506-1626. Därinne finns drottning Kristina. Alexander VII monumentet i den enorma kupolen. I kupolen tronar baldakinen av Bernini. Gregorius XIII har sin plata här, från honom har den gregorianska kalendern sitt namn. Mosaiktavlan i Sankt Sebastians kapell, en kristen martyr i slutet av 200-talet. Lögnens altare, straffet för Ananias och Safira för en lögn till Petrus var döden. Michelangelos marmorskulptue Pieta, jungfru Maria med den döde Jesus. Petrus staty, där de troende ska röra vid foten, som är tydligt nött. Svårt att ta in allt, på den korta tid vi hade. Man får efteråt hämta sig med en öl, studerar en procession på väg mot kyrkan. Sedan lokalbuss till centrum. Hemsk resa. Varmt i en överfull buss. Stapplar av bussen. Hade varit bättre att gå.

På vägen förbi stationen står ett par. Grovhånglar helt öppet. På kvällen går vi till La Famiglia på Via Gaeta 66. Sitter ute, ska äta deras buffé som ser god ut. Plötsligt stormvindar, skyfall, blixt och dunder. Alla rusar in. Hade bara hunnit få brödet, som räddas. Andra får ny mat. God buffé. Väntar ut ovädret. Strosar i lätt regn till hotellet för välförtjänt sömn.

Dag3
Piazza Barberini, Fontana di Trevi, Forum Trajanus Piazza Navona, Pantheon, Piazza di Spagna

Frukost i lugn och ro. Promenerar förbi Piazza de Republika till Piazza San Bernardo och kyrkan Santa Maria della Vittoria. En i övderåd utsmyckad kyrka. Går Via Barberini till Piazza Barberini med Berninis Tritonfontän. På pittoreska smågator till Fontana di Trevi. Nyligen renoverad. Lyset vit i solskenet. Det går inte för sig att bada i den. Mycket folk. Man får tränga sig ner till den. Doppar handen. Flera bröllopspar tar sina bröloppsbilder. Vattnet kommer från en antik akvedukt.

På vägen till Piazza di Venezia ett kort besök i kyrkan Chiesa di San Marcello al Corso, med fina konstverk. Piazze di Venezia med sin palatsbyggnad från 1400-talet. Härifrån talade Mussolini. Intill ligger Forum Trajanus med Trajanuskolonnen, från 100-talet. En nerium blommar på kanten. Går till The Public House - Via Delle Tre Cannelle, 8 och äter en Caprese sallad: Buffalo mozzarella DOP and tomato. Sedan Via Nazionale tillbaka till Piazza de Republika och därefter till hotellet på en gata med graffiti. Vilar på hotellet innan kvällens guidade tur.

Lokalbuss och gåsmarsch till Piazza Navona. Vackra byggnader och fontäner, bland annat Berninis de fyra floderna. Bara en kort paus för fotografering, som det blir på guidade turer. På smågator till Pantheon vid Piazza della Rotonda. Uppförd på 100-talet. Domineras av en kupol med en ljusöppning. Pågår en konsert. Kupolen är ingenjörskonst för sin tid. Hållfast utan armering. Förbi resterna av Hadrianustemplet vid Piazza di Pietra. Uppfört 145. Återstår elva kolonner. Går in kyrkan Chiesa di Sant Ignazio di Loyola vid Piazze des Ingantio. Kupolen är en synvilla, den är ditmålad. Via en spegel kan man se de vackra takmålningarna utan att bryta nacken. Återser Fontan di Trevi, nu ännu fler människor. Vidare till Piazza di Spagna, varför Spanien? Spanska ambassaden ligger här. Berninis fontän Barcaccia, en sjunkande båt. Fint i kvällsljus. Mycket folk på torget. Spanska trappan är stängd för renovering. I närheten ligger Ristorante Re degli Amici Via della Croce, 33. Där har gruppen gemensam middag, saltimbocca. Kunder varit trevligt att sitta ute, kvällen är varm, men längst in i lokalen. Hyfsat gott, vinet inget vidare. Tunnelbana från Spagna till Termini. Första tåget fullpackat. Nästa nästan tomt.

Dag 4
Forum Romanum och Colosseum .

Förmiddagen ägnas åt lite sightseeing. Köper presenter med hem. Samling efter lunch för provning hörsnäcka. Sedan tunnelbana till dagens guidade tur Forum Romanum och Colosseum . Jag var där 1974 när jag tågluffade genom Europa. Minns inte mycket av det. Regnet hänger i luften. Under förmiddagen är det några regnskurar. Har för dagen en annan guide. Får en översiktlig presentation vid Konstantins triumfbåge, den förste kristne kejsarens seger över en rival, utanför Colosseum. Nåra olivträd. Börjat med Forum Romanum. Fantastisk plats. Påbörjad på 600-talet f.Kr. Går upp på en platå med en park och med utsikt över Romanum. Sedan ner till Romanum. Rundvandringen tar flera timmar. Skulle behöva gå här själv ännu längre. Mycket man skulle vilja studera närmre. En del intressant växtlighet, kapris och gudaträd.

Lämnar för Colosseum. Bygget 72-80 e.Kr. av judiska slavar. Plats för blodiga skådespel. Märkligt, men sådan är människan. Finns även idag de som vill ha blodiga skådespel. In är det strikt säkerhetskontroll. Inga vätskor tillåts, det hälls ut vatten, slängs parfymflaskor,... Lång kö. Vi har en bokad tid, så det går lite fortare. Går trappan upp, ingen bra trappa. Finns hiss. Går runt amfiteatern. Har inte tid för en rejäl rundvandring. Antalet besökare hålls till färre en 3000 samtidiga. Tunnelbana tillbaka.

Lasagne på La Famiglia Via Gaeta 66. Fick ju ingen första kvällen. God. Inget oväder, kan sitta ute.

Dag 5
Kort rundvandring, hemresa.

Sista dagen. Flyget går på sen eftermiddag. En dag i frihet till dess. Vad göra? Sätter bagaget i hotellets bagagerum. Upptäcktsvandring i omgivningen. Små och stora gator. Till Viale Castro Pretoria. Kvarteret med Biblioteca Nationale. Liknar ett fängelse. På måfå vidare. Till Via Venit Settembre, där brittiska ambassaden är välbevakad. Ser S.P.Q.R. på brunnslock. Guiden har tidigare berättat att det betyder "Senatus Populus Quiritium Romanus" som betecknade det romerska riket. Än idag för Roms kommun.
Cappuccino och croissant på lilla trevliga Ristorante Cinema Vittoria på Via Raffaele Cadorna 24. På smågator till Piazza Republica. Passerar små trevliga specialbutiker. Köper ost i La Grotta dei Farmaggio Micocci Antonio på Via Collina 16. Bröd i en annan. Vidare förbi Santa Maria di Vittoria. Står en mängd vespor parkerade på piazzan. Går in i kyrkan Chiesa Rettoria San Bernardo alle Terme på Via Torino, 94. helgad åt den helige Bernhard. Uppförd omkring 1600 i en del av det som var badhuset Diocletianus termer. Äter osten och brödet i parken vid Santa Maria de Angeli. Gott. En stunds vila i skuggan i trädgården till kallbadhuset. En ödla håller sällskap.

Tillbaka till hotellet. Hela sällskapet hämtar bagaget och går till "Lilla Torget" där bussen hämtar oss för transport till flygplatsen. Inga problem på flygplatsen eller flyget. Ska lämna planet. Det blir baktungt när alla fram hunnit av. Det tippar, det går inte komma ut längre. "Gå längre fram" hörs det ur högtalaren. Men det är en propp, det längst fram rör sig inte. "Gå längre fram". Till slut fattar de. Planet justerar sig och vi kan komma ut. Mycket märkligt.

Colosseum

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009