Prag 201611
Rundvandringar i Gamla Staden. En mäktig Pragborg. En vacker bro. Fick äntligen se Tycho Brahes grav. Kall november. Utsikt från artonde våningen.

Dag 1
Resan dit, hotellet
Snabb frukost innan buss till Södertull. Går til bensinstationen Ingo vid Södra vägen. Där väntar Ölvemarksbussen till Prag. Många som redan kommit. Får bra plats på andra våningen. Kallt, minus tre grader. Kör över bron, färjan Gedser - Rostock. Lunch, som man bokar i förväg på bussen, på färjan. Bokar också för middag på kvällen, utflykter i Prag och mat på hemresan. Betalas i efterskott mot faktura. Lunchbuffeen på färjan är bra, frånsett den varmrökta laxen.

Från Rostock öster om Berlin. Guiden berättar under färden, mycket om den kommunistiska tiden. Vid sextiden lämnar vi motorvägen till en liten innan gränsen till Tjeckien för middag, ACHAT Premium Schwarzheide/Spreewald Ruhlander Str. 75 01987 Schwarzheide. Schnitzel med pommes, ingen höjdare, inget grönt.

Genom Tjeckien i mörker till Prag. Framme vid halv tio till hotel Olympik. Fint upplyst på kvällen. 18 våningar högt. Vi får rum 1805, högst upp. Något till kaos vid de små hissarna. Det blir en följetong. Det är åtta busslaster som anlänt till denna specialresa. Vårt rum har en härlig utsikt mot staden. Man kan öppna fönstret, rum för självmordsbenägna. Rummet är bra. Vi har anmält oss till nästa dags stadsrundtur tio över nio. Somnar gott.


Dag 2
Pragborgen, Karlsbron, gamla staden, astronomiska uret
Kö vid hissen. För tungt! Hissen vägrar. Tar nästa hisstur. Stannar vid många våningar. Vid våning ett åker den upp igen. Många som vill med. Full. Nästan helt uppe igen. Sedan ner. Kö vid frukosten. Juice, kaffe, yughurt, torrt bröd, goda stekta ägg, ost korv, mösli.

Buss 9.10 till en plats bakom Pragborgen. Går uppför en backe. Brahe och Kepler står staty. Inte så goda vänner i verkligheten. Stannar till vid stort palats. Guiden berätter om avrättningar genom defenestrering. Man kastades ut genom ett fönster. En ambulans står utanför. Förbi Loreta helgedomen, besöktes 2001. Till platsen framför Pragborgen.

Fin utsikt över staden. Lång kö vid säkerhetskontrollen in till borgområdet. De missar min schweizerkniv. Det mest magnifika i borgen är S:t Veitskatedralen, som tog flera sekler att bygga och påbörjades på 1300-talet. Vi hinner inte in i katedralen, men där var jag 2001. Går trappan ner på andra sidan. Här är ingen kontroll alls. Till Moldaus strand med svanar. Restaurang med Svejkmotiv. Utanför Kafkamuseet är en fontän med två män som urinerar på Tjeckien. En trång gränd med trafikljus, för smal för att mötas i. Fortsätter fram till Karlsbron.

På bron, som är en gångbro, är det full kommers och fullt med flanerande människor. Bron är smyckad med intressanta statyer, mest med religiös innebörd. På vissa statyer smeker folk sockeln. Där syns hur de egentligen ska se ut, blankt. Genom gränderna till gamla staden. Gamla staden är en trevlig bekantskap. Det är en kall dag. På torget, som är den centrala punkten, är ett stort monument över prästen och reformatorn Jan Hus. Den danske 1500-tals astronomen Tycho Brahe ligger begravd i Tynkyrkan intill torget. Vid torget är den vackra S:t Niklas kyrkan. Runt torget är flera andra vackra byggnader, bl.a. rådhuset och Dum U Minuti. På en fasad är ett astronomiskt ur från 1480-talet, som varje hel timme spelar upp en historia. Vi inväntar, tillsammans med en stor folksamling, klockspelet i det astronomiska uret. Aningen överreklamerat är det allt. Men uret är mycket vackert. En man gör såpbubblor.

Två timmar på egen hand. Går gatan mot Kruttornet. Letar efter restaurang. Många souvenirbutiker, glasbutiker. Nästan framme vid Kruttornet. Går in på en gård, Templova 1. Där finns en restaurang. Restaurace U Templaru Celetna Leds ner i en källare. Äter halv anka, med potatisplättar och något brödaktigt, kål. En budweiser öl.

Vandrar åter till torget för återsamling. Går förbi Nikolaikyrkan, genom de judiska kvarteren. Där levde judarna instängda, de döda begravdes ovanpå varandra. Därför är begravningsplatsen full med gravstenar. Passerar bara utanför. Hade gärna gått (var där dock 2001), stängt imorgon eftersom lördag och sabbat. Förbi synagogor. Många gamla veteranbilar, de kan man åka med för turitsguidning. Gåsmarsch på bron Cechuv most över Moldau. På höjden är en metronom som erstte en stalinstaty. På andra sidan bron väntar bussen.

Många i som ska med på tjeckisk afton, inte vi. Köper kvällsmat i en butik nära hotellet. Öl, banan, bröd och ost. Äts på rummet. Handdukar ligger på sängarna, en för honom en för henne. Imorgon en dag på egen hand.

Dag 3
Gamla staden, Karlsbron, Tycho Brahes grav, Nikaloikyrkan, Vaclavplatsen
En dag på egen habnd. Idag ingen kö vid hissen och frukosten. Spårvagn in till Republiktorget. Biljett köps i en automat vid tunnelbanan. 24 kronor, gäller i en halvtimme efter det den stämplats i spårvagnen. Cirka 10 minuters färd. På troget är det handel. Vackra hus, bland annat konserthus. Går genom Kruttornet till gågatna mot gamla stadens torg. Tittar i glasaffärer. Affärer med magneter, köper med dam av Mucha. Leksaksaffärer, köper en present. Köper 5 cl Becherovka, örtbitter.

Vid torget ligger Tynkyrkan, där Tycho Brahe ligger begravd. Vid besöket 2001 renoverades kyrkan och var stängd. Var nyligen på ett föredrag om analys av hans kvarlevor. Vad dog han av? Teorierna är flera. Man hittade inget anmärkningsvärt. Ingången är genom huset framför. Fotograferingsförbud. Alla fotograferar ändå. Som fysiker tycker jag att jag kan smyga mig till en bild på hans grav. Den danska flaggan flankerar graven. Ger en slant till renovering av kyrkan. Vid torget är också Nikolaikryrkan. Därinne äe en fin ljuskrona. Rymd.

Genom gränderna till Karlsbron. Vid brofästet ett staket med hänglås. Myller på bron. Tingel tangel, marionett, porträttmålare, musikanter. Rör vid statyns sockel, kommer åt idag. Vid andra brofästet är ett trdlobageri. Tar den naturell. Med varmt rött vin. Går genom porten em bit upp på gatan. Mänsklig staty. Åter över bron.

Det är kallt. Köper värmande tumvantar. Äter gulaschsoppa med ett bröd som soppskål på resturangen Bohemia som ligger på Husova 160/23. Mycket gott. Äter även en del av brödets innandöme. Till det en mörk Staropramen. Från gamla torget på smågator till Vaclavplatsen. Vid Vaclavstatyn pågår gräl. En man med Jesusflagga och en annan grälar. Går förbi minnessten över Jan Pallach som brände sig till döds 1969 i protest mot den sovjetiska invasionen. Köper croissant med ost och skinka och en äppelkaka i ett café. Blir kvällsmat med en öl på hotellet dit vi tar spårvagn.

Dag 4
Resan hem
Telefonen ringer 3.30. Telefonväckning för alla. Redan packat. Hissen full redan på 18e våningen. Stannar på alla våningar. Tyvärr, ingen plats. Lätt kaos. Iväg utan frukost. Frukost vid sju i Dresden, Italienisches Dörfchen vid Theaterplatz. Vacker sal. På theaterplatz är en staty av König Johann-Denkmal. Kung av Sachsen i mitten av 1800-talet. Platsen flankeras av semperoper och Katolische Hofkirche. Dresedn förstördes av brandbomber under andra världskriget, återuppbyggd enligt som det var innan.

Kör vidare. Många rådjur på fälten. Passerar denna gång genom Berlin. Ser inte mycket av staden. Lunch på landet, ut på en smal väg till Ringhotel Gutshof Sparow. Har bestältt rådjursragu. Sådär.

På bussen frågesport om sådant guiden berättat om. Sevärdheter, TV-tornets utsmyckning, Pragvåren, Becherovka, etc.... Har alla rätt, det har även två andra. Fel på 3 mil på utslagsfrågan om hur många mil vi kört. En har helt, vi andra två får en ny utslagsfråga, när är guiden född. Missar med en vecka. Får andra pris, tjeckiska kex. Hemma 20.00.
Taket 2

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009