Hamburg 201806
med en dagstur till svenskstaden Stade. Besök i Planten un Blomen, Elbphilharmonie, folkfest på Reeperbahn, hamnrundtur, vandring i Speicherstadt med kaffe på Kafferösterei, konst i Katarinakyrkan och konsthallen.

11 juni 2018: Bilder
Resan dit, hotellet, Binnenalster.
Vid alla tidigare vistelser i Hamburg har det varit med jobbet. Nu för första gången som ren turist. Ska bli intressant.

Sitter på tåget till Malmö. Det ringer på mobilen. "Tågföraren är sjuk, går inga tåg, jag får ta buss istället och blir sen till Triangeln.". Nåja, vi har gått om tid till tåget från Köpenhamn till Hamburg. Jag får vänta på Triangeln i Malmö, men vi är ändå i god tid till tåget till Hamburg. På färjan Rödby - Puttgarden provar vi gulaschsoppan. Minns att den en gång (80-talet?) var god. Nuförtiden inte alls bra.

Anländer till Hamburg halv fem. Har bara varit med jobbet i Hamburg. Ska bli skönt att bara vara turist. I Hamburg har vi bokat rum på Graf Moltke på Steindamm 1, inte långt från stationen. Ordinärt rum med utsikt över hustak. Fint mot stationen, men gatan i sig verkar lite rufflig. En skiljelinje. Några sexbutiker, finns säkert en del prostitution. Ger oss ut i stadslivet.

Går andra hållet från ruffliga gatan förbi Hauptbahnhof till Binnenalster. I sjön är en liten fontän. Inte alls så stor som Jet d'Eau i Geneve. Köper en glass på glassbaren Warneke Eis. Vidare förbi Rådhuset. Letar efter en restaurang. Hamnar på Hofbräu Wirtshaus Speersort, Speersort 1. Tysk biergarten. Kyckling med potatissallad, och en mörk Weißbier. Utanför är parken Domplatz, där låg en gång Mariendomen. Lång dag så det blir tidig kväll.

12 juni 2018: Bilder
Botaniska trädgården, Planten un Blomen, Elbphilharmonie.
Frukostrummet är på bottenvåningen. Buffé. Utanför fönstret ilar människor åt olika håll. Vi tar det lugnt innan vi går till botaniska trädgården och Planten un Blomen. Följer Steintorwall, med minnesgatstenar över nazisternas offer. Går förbi Binnenalster innan man kommer till botaniska trädgården. TV tornet reser sig över staden och trädgården. Går förbi vackra planteringar till växthuset med tropiska växter ock kaktusar. Lämnar parken vid utgången till Jungiusstraße som vi följer till Planten un Blomen.

Förbi Japanskt tehus och trädgård till rosenträdgården. Mycket som blommar. Frodigt och fint. Vill ha kaffe. I änden av dammen Wasserkaskaden är en cafeteria som precis öppnat. Ingen vidare cappuccino. I vattendammarna står en häger och visar snällt upp sig. Går på plattor genom vattendammarna. Förbi sjön där det på vissa tider är en vattenorgel med musik och ljus. Lämnar den delen av parken och går genom den smala tarm som går ner till St Pauli. Med dammar, is- och rullskridskobana. Genom Alter Elbpark, med ett Bismarckmonument i form av en 35 meter hög staty, ner till Landungsbrücken. I hamnen ligger museiskeppet Rickmer Rickmers. Det är lunchdags. Äter backfisch med potatissallad och remouladsås på Fischpfanne, Bei den St. Pauli-Landungsbrücken 6, till det en Duckstein öl.

Ett stort containerskepp lotsas in i hamnen. Går utmed Elbpromenaden, förbi svenska kyrkan, till Speicherstadt. Över broarna till konserthuset Elbphilharmonie. Påbörjades 2007, med många förseningar och fördyringar stod det färdigt 2017. Förra gången jag var här stod det ofärdigt. Intressant att se det färdigt. Vi tar rulltrappan upp till Plaza, som är utsiktsvåningen. Gratis, men det är ett begränsat antal som får vistas där, så man får en biljett. Man kan gå runt utomhus med utsikt över stad och hamn. Ta en kaffe på Deck & Deli. Handla i shoppen.

Går längs kanalen via Kibbelsteg upp till St Petri kyrka från mitten av 1800-talet vid Mönckebergstraße. Olika konstverk. Ett kort besök. Från tornet ska det vara en fin utsikt men vi hoppar över det. Vi är nöjda med utsikten från Elbphilharmonie. Går handelsgatan Mönckebergstraße, över rådhusplatsen, till Alsterarkaden. På bron Schleusenbrücke är många kärlekslås. Tar en god smörgås med öl på Café Mélange, Neuer Wall 31.

Strosar runt innan vi går till hotellet. Flanerar på Steindamm, gatan vid hotellet, med en del sexbutiker. Kan nog kännas lite otryggt på kvällen. En man går in i en butik, visar upp något för expediten som kastar en blick på oss genom fönstret och skakar sedan på huvudet.

13 juni 2018: Bilder
Stade, Reeperbahn.
Köper dagsbiljett och tar tåget till Stade. Efter cirka en timme är vi i staden som mellan 1645 och 1719 var huvudstad i den svenska provinsen Bremen-Verden. Där finns flera byggnader som minner om svensktiden. Runt staden är en vallgrav "Burggraben". Går på pittoreska gator till torget "Pferdemarkt" med marknad. Vid torget ligger Tyghuset "Zeughaus", som stod färdigt 1699, med monogrammet C XII och svenska kronan ovanför dörren. Där fanns vapen- och ammunitionsförrådet. Idag finns café Eiscafé Sebastiano. God glass och cappuccino.

Går via Sattelmacherstraße till Hökerstraße där rådhuset från svensktiden ligger. Året som står på fasaden är 1667. Porten är pampig med svenska riksvapnet. Lite längre fram ligger kyrkan St Cosmae et Damiani, ursprung från 1100-talet, modifierad på 1600-talet. I kyrkan finns en vacker orgel från 1600-talet, liksom altartavlan. Fortsätter gatan till Fischmarkt och Hansahamnen. Fiskarfru med fisk och katt står staty. Där ligger Schwedenspeicher, svenskarnas proviantförråd. I dag ett historiskt museum. Gör ett besök. Sådär. Tänkt äta på Gasthaus Oln Hoovn på andra sidan kanalen från museet, men stängt idag. Flera andra restauranger. Vi väljer Mendoza på Fischmarkt 5. Wienerschnitzel med Hefeweizen öl.

Går till vallgraven och med sina bastioner, skapade av Erik Dahlberg under svensktiden. I dag grönområde. Går mot staden igen till Bungenstraße förbi Knechthausen med anor från 1400 talet, idag en Michelinrestaurang. Går Rosenstraße, över en liten bäck där husen ligger utmed vattnet, genom en trång gränd Lämmertwiete. På Bäckerstraße ligger Traufenhaus, ett av de äldsta husen (står 1590 ovanför porten). Viker av på Neuer Straße till Hahnentor, ett timrat hus från 1658. I det finns ett glasblåseri, tyvärr stängt idag. Synd. Går mot tåget, med avstickare till kyrkan St Wilhadi. Stadens äldsta kyrka, äldsta delarna är från 1100-talet.

Vi har köpt en dagsbiljett. Vi åker på kvällen till Reeperbahn. Syndens gata, en gång i tiden. Gick här senast för 40 år sedan, bland inkastare och lättklädda kvinnor. Då var synden här. I dag syns den knappt till. En folkfest pågår. Sitter ner med Weißbier och korv. Promenerar tillbaka till hotellet. Gör ett besök vid St Nikolai kyrkan. En kyrkoruin från bombningarna i andra världskriget. Symboliskt är en sittande skulptur - prövning.

14 juni 2018: Bilder
Speicherstadt, Kafferösterei, hamnrundfart, Katarinakyrkan.

Börjar dagen med att gå ner till Speicherstadt. Första anhalten är café Kaffeerösterei på Kehrwieder 5, med eget rosteri. Här kan man få en god kopp kaffe av olika slag. Köper med hem nymalet kaffe. Den stora utflykten idag är rundfart i hamnen med båt. Kanske inte så stor, väljer en timmes rundfart, med båten Birgit Ehlers. Förbi torrdockor. Ubåten U-434 idag ett museum, på sin tid en spionubåt. Vidare förbi lastfartyg, kranar som står som glupska djur och väntar på last, genom en sluss. Elbphilarmonie från vattnet. Det var allt.

Går på Elbpromenade till Speicherstadt. Verkar som om det fortfarande arbetas med bättra på skyddet mot högvatten. Förbi Elbphilharmoni till Dalmannkai. Där ligger restaurangen Kaisers som jag en gång tidigare ätit på. Där blir det fisk. Promenarar sedan över kanalerna till Katarinakyrkan, med ursprung från 1200-talet. I den är det konstutställning. Bland annat cyckelskulpturen Forever, "Cyklar av rostfritt stål" av Ai Weiwei. I en annan del en intressant spegelinstallation, kommer inte ihåg av vem.

Går upp till rådhuset,från slutet av 1800-talet. Vacker fasad. Följer i smyg en grupp som blir guidade. För första gången går jag in på innergården, med café och fontän med den grekiska gudinnan för hälsa, Hygieia. Går Mönckebergstraße mot stationen. Nära vårt hotell ligger Miraculum, Kirchenallee 47. Äter gulaschsoppa och med ölen Paulaner Dunkel. Soppan mycket godare än på båten.

15 juni 2018: Bilder
Konsthallen.
Vi går till Kunsthalle, vid Glockengießerwall nära Binnenalster. 14 euro i inträde. Vill gärna se Caspar David Friedrichs "Vandrare över ett hav av dimma". Caspar David Friedrich var en svensk konstnär. Född 1774 i Greifswald i Pommern, som då var svenskt. Han var aldrig i det egentliga Sverige. Tyvärr är tavlan utlånad till en annan utställning. Typiskt. Finns förstås en del annat att titta på. Går i en gång till en modern del. Inte så intressant. På planen mellan delarna sitter skolungdomar, det finns många inne i konsthallen också. Går tillbaka till hotellet och hämtar bagaget. Det är min tradition att äta på Block House på Kirchenallee vid stationen innan tåget. Denna gång blir det stekt fisk som är dagens rätt. En Erdingeröl till.

Rådhuset

Alla resor
201003
201009
201012
201106
201209
201212
201303
201306
201311
201806
202001

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009