Mior
Resor

Hamburg 201306
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
30 maj
Penseer
Hagtorn
Åke Hans
Pepparholmen
Utspillt
Baresso
Glass
Rökruta
Antipasti
Cafe Elbwein
31 maj - 1 juni
Zum Hünengrab
Junge Bäckerei
Samarkand
Seafood rise
Panneteria
Enkel sallad
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
2 juni
Jugendkirche
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Domherre
Rhododendron
5-6 juni
Champus
Trädgården
Soppa
Schnitzel & sparris
Cafe Elbwein
Quiche
7 juni
GRAVI
H1
Experimenthall
Rundvandring
Visas
Massklot
Pensionär
Ej pensionär (än)
Moringa
Forell
Biozentrum
Test
Fotografering
Kavitet
Cisterner
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Indiansommar
Apfelstrudel
Cafe Elbwein
8 juni
Wochenmarkt
Fiskdisk
Ostdisk
Frukt & grönt
Bil
Altoner balkong
Elbe
Brunnenstrasse
Kalbsmaultaschen
Tide
Fasad
Sill, ost, jordgubbar
9-10 juni
Ralphs café
Vegetarisk paj
Blomgång
Blomgång
Barlach skulptur
Brücke
Skisser
Självporträtt
Brücke
Brücke
Barlach Haus
Ballonger
Gröningen
Bord
Tavlor
Skiss
Konstkort
Konstkort
Antikrig
Erotisk
Trappa
Konstkort
Konstkort
Café
Cappuccino
Jenisch Haus
Gröningen
Elbe
Promenad
Segelbåt
Stor båt
Container båt
Block House
Rindergeschnetzeltes

Mior - Resor - Hamburg 201306

En tjänsteresa till Hamburg. Om en kyrkogård i rhododendronskrud. Konstnärsgruppen Die Brücke i Jenischpark. Promenad utmed Elbe och i Altona. Restaurangbesök på kvällarna

30 maj: Resan dit Bilder
Min tuva med penséer i rabatten och hagtornbuskagen vid busshållplatsen blommar. Det är synd att behöva åka hemifrån. Tar som vanligt bussen ner till stan. Går av vid Åke-Hans. Sedan tåg till Köpenhamn. Tar ett tidigt tåg, man vet aldrig om tågen går i tid. Så jag är i Köpenhamn en timme innan tåget till Hamburg avgår. Hinner med en cappuccino på Baresso coffee utanför stationen. Det är trångt mellan borden på uteplatsen. Som vanligt dabbar jag mig, stöter till bordet när jag sätter mig. Halva koppens innehåll skvimper ut. En del på min vita jacka. F-n. Fiskar upp kaffet som runnit ut på bordet med några servetter.

På tåget är det lugnt. Unnar mig en glass på båten Rødby - Puttgarden, det är många som står ute på däck i det vackra vädret. Några stackare sitter i rökrummet. Lugn tågresa, tunnelbana ut till Othmarchen, därifrån buss till DESY. Framme vid femtiden. Hämtar nyckeln till mitt rum på DESY hostel hos vakten. Lämpar av bagaget i rummet och går och handlar en del frukostmat på Lidl en tio minuters promenad bort. Går tillbaka och sätter in det i mitt kylfack i det gemensamma köket. Mat lagar jag inte i köket, föredrar att gå ut och äta, jag är tillräckligt ändå inne på DESY området. Skönt att slippa ut på kvällarna. Ikväll är jag sugen på salladen (antipasti) hos Cafe Elbwein på Beselerstrasse 27. Lite plock, och en Paulaner Wiessbier, i allt 16.40 Euro. Går "hem" och tvättar av jackan där kaffet gjort en fläck, den får torka över natten. Sedan är jag trött och går och lägger mig.

31 maj: Mötesdag Bilder
Fredag möte möte. Men jag följer min vana att äta frukost i köket på hostel, och sedan en morgonpromenad till Junge Bäckerei för en cappuccino. Maskingjord cappuccino men skönt med en promenad, även om det bara bli en kvart, och cappuccinon är inte den bästa. Går då utmed Zum Hünengrab till Osdorfer Weg, tar vänster och där ligger Junge Bäckerei. På fredagskvällen blir det en promenad till Samarkand, den asiatiska restaurangen vid trabrennbahn bahrenfeld. Det är väder för att sitta ute. Jag har blivit förtjust i deras Seafood rise, fisk och skaldjur och grönsaker i ris. Jag behöver egentligen inte säga vad jag vill dricka till, en stor Duckstein öl, allt för 11.20 Euro. Värden vill alltid bjuda på något efter, som jag brukar tacka nej till. Men ikväll är jag trött och tackar ja till en ouzu för att pigga upp mig.

1 juni: Mötesdag & Rhododendron Bilder
Långlördag med möten. Det blir en trött kväll på Panneteria. För att komma dit går man som till Junge Bäckerei, men istället för att ta till vänster vid Osdorfer Weg tar man höger på Osdorfer Landstrasse. Efter livsmedelsbutiken Penny markt är en gång in till där restaurangen ligger. Det blir en enkel sallad och ett glas vin. Sedan tar jag en kvällspromenad, behöver röra på mig efter att ha suttit i två dagar. Kvällarna är ljumma och ljusa så här års. Klockan är bara strax efter åtta.

Jag har många gånger sprungit utmed begravningsplatsen Friedhof Groß Flottbek på min löprunda i Lise Meitner park intill DESY. Jag är nyfiken på hur begravningsplatsen ser ut. Så jag går Osdorfer Landstrasse västerut förbi Lidl. Efter att korsat Notkestraße är en väg till höger, och sedan omedelbart vänster, som jag följer. Den svänger nittio grader och sedan rakt fram till dess ände vid begravningsplatsen. På vägen passerar jag något som verkar vara en stenhuggare som gör gravstenar. Nära till kunderna.

Vägen slutar vid en vändplats framför ett kapell. Oj, mängder med blommande rhododendron. Vilken prakt! Jag strosar iväg västerut på gångarna. Överallt, olika sorters rhododendron. Varför har jag inte gått in här förr? Jag har ju sett hur det blommat från löpturer förr om åren. Nya gravar, gamla gravar, stora monument omgivet av blommor. Stora buskage i den äldre delen. Det skymmer och man stänger snart grindarna, jag får skynda mig ut. Jag har inte tänkt på hur jag gått, var är jag? Var är utgången? Efter en kort stunds letande är jag tillbaka vid kapellet och hinner ut innan grinden låses.

2 juni: Rhododendron Bilder
Denna kväll fortsätter jag min undersökning av begravningsplatsen. Istället för att börja vid vändplatsen tar jag vänster in Bei der Flottbeker Mühle till kyrkan Die Jugendkirche. Kyrkan gör själ för sitt namn, ungdomar strömmar ut ur kyrkan. En grind leder in på kyrkogården. Ikväll går jag mest i de äldre delarna. Här finns även en skogsdunge. Några statyer, bl.a. ett lejon som tittar bortåt gången. Det väntar kanske på någon. Kommer fram till vändplatsen. Där står en gravsten jag inte såg igår. På gravstenen är ingraverat en domherre. Den begravde måste ha varit ornitolog.

3-4 juni: Jobb
Bara jobb och så äter jag i köket på hostel. Inte mycket att orda om.

5-6 juni: Restauranger Bilder
Även dess dagar mest jobb. Men jag går ut och äter. Den 5e går jag till Champus som ligger på Beselerstraße, passerer den på vägen till Cafe Elbwein. Från Zum Hünengrab korsar jag Osdorfer Weg och fortsätter på Gross Flotbeckerstraße, går bara cirka 200 meter sedan vänster in på Milcherstraße. Där den ansluter till Beselerstraße ligger Champus. Jag har aldrig suttit i dess trädgård tidigare, men denna kväll är det väder för det. Även om man inte beställer en förrätt får man här alltid något att börja med. Bröd med dip, och ikväll en soppa. Det är sparristider så jag beställer  Wienerschnitzel och sparris för 22.50 Euro. Till det en Beck's öl. Som priset antyder är det en lite dyrare restaurang. Kocken är en omfångsrik kvinna som lagar utsökt mat.

Den 6e besöker jag återigen Cafe Elbwein. Får att komma dit är det bara ta till vänster in på Beselerstraße vid Champus, passera över Baron-Voght-Straße och sedan ligger Elbwein efter cirka 100 meter vid korsningen med Gottfried-Keller-Straße. Denna kväll kan jag också sitte ute, man har en trevligt liten uteplats mot korsningen. Väljer en tomaten-ziegenkäse-quiche, och dricker tomatsaft och en Ratsherrn öl. Allt för 14.70 Euro. Quichen är i minsta laget för min hunger.

7 juni: Gravitation och rhododendron Bilder
Jaha, så gick då utrustningen sönder denna gång också. Undrar varför det händer i stort sett varje gång jag är med? Men det betyder att jag idag kan vara med på en rundtur på DESY. Det är fysikstuderande från Lunds universitet som är på utflykt till DESY. Morgonen börjar med ett föredrag om GRAVI - an experiment to measure gravitition at very small accelerations. Varför detta? Är inte Newtons lag välmätt? Det är känt att stjärnor i galaxer inte rör sig som man förväntar sig enligt massfördelningen av stjärnor. Därför har man infört "mörk materia" (mörk för att man inte ser den) som då dominerar massinnehållet i universum, för att förklara stjärnornas rörelse. Men man kan också modifiera Newtons lag vid låga acceleration, och få det att stämma med observationer. Experimentet brukar skämtsamt benämnas "pensionärsexperimentet", det är en grupp pensionerade fysiker som utför det.

Efter föredraget får jag följa med bussen ut till H1 experimenthall, där man har experimentet i en underjordiskt experimenthall till en nedlagd accelerator. Välkänd för mig, här har jag varit många gånger. Här visas studenter runt i det som är kvar av det avslutade och nedlagda experimentet. I ett hörn står GRAVI, inte stort jämfört med vad som varit här. För att mäta Newtons lag måste man ju ha massor, här i form av kulor med kända vikter. Sedan blir det för komplicerat att beskriva här hur man gör ett sådant precisionsexperiment (läs: jag kommer inte ihåg detaljerna), det är något med optiska kaviteter. Men hittills har man inte sett någon avvikelse från Newton, men behövs bättre noggrannhet.

Jag får en personlig visning av Moringa, ett träd vars löv innehåller mycket nyttigt. Det är en som har planterat ett träd i en kruka i sitt arbetsrum ovan jord. Får provsmaka ett löv, gott känner mig genast pigg för att äta lunch med en av "pensionärerna", som jag känner sedan tidigare. Till Biozentrum - Universität Hamburg vid Botaniska trädgården. Helstekt fisk. På eftermiddagen blir det rundvisning i labbet som utvecklar magneter till den nya synkrotronljusanläggningen XFEL.

Ikväll gör jag besöket på kyrkogården med rhododendron innan kvällsmaten. Det blir nog sista gången för i år. Ska ju snart åka hem. Går en timme och njuter av prakten. Går igenom den östra delen som jag tidigare inte besökt. Säger farväl och går till Cafe Elbwein. Jag har ju redan ätit en bastant lunch, det blir ett glas vitt vin riesling, mineralvatten San Pellegrino, en indian summer sallad, jag blir sugen på apfelstrudel med glass, för 4.80 + 2.60 + 11.30 + 4.70 Euro.

8 juni: Marknad och Altona Bilder
Det är lördag och marknad Flottbeker Wochenmarkt på parkering till Aldi vid Osdorfer Landstraße. En ganska stor marknad där man kan köpa ost, fisk, kött, grönsaker, fika, och en massa annat. Jag köper löksill och senapssill, en ost Bergkäse aus dem Bregenze Wald, och jordgubbar. Bregenze Wald ligger i västra Österrike inte långt från Bodensjön.

Dags att tänka på hemfärden på måndag. Går till Othmarchen och tar S-bahn till Altona och köper en tågbiljett hem. Det är lunchdags, går neråt Elbe via Platz der republik och försöker hitta en restaurang. Ser inga. En fin gammal bil står intill Alton Town hall, det är nog giftermål på gång. Går ut på Altoner Balkong. Det förekommer en del småfester där. Går vidare på Kaistraße, och ut på en utsiktspunkt. Ser ut över Elbe. Ingen restaurang i sikte. Så jag går in till kända trakter väster om stationen. Vill sitta ute. Hamnar på Kleine Brunnenstrasse, där ligger Kleine Brunnenstrasse no 1. Beställer in dagens och en Jever öl. Dagens är "Hausgemachte geschmelzte kalbsmaultaschen mit Blattspinat und kleinen salat" för 13.50 Euro. Hm, tycker det står så i alla fall på tavlan. Vad det är kan jag inte bestämma mig för men smakar bra gör det. Medan jag sitter och äter kommer ett guidat sällskap, de slår sig ner och får förfriskning. De ger sig av och genast kommer ett guidat sällskap till och får förfriskning. Guidade turer i Altona verkar populärt.

På samma gata, längre upp på Rothestraße, ligger en liten coffee shop, Tide. Inte mycket plats, jag sätter mig med min cappuccino utanför på en bänk vid ett träd. Min vana trogen tar jag en bild på cappuccinon, en kvinna reser sig  och kommer fram, "ah du fotograferar cappuccinon" säger hon (fast på tyska), och går och sätter sig igen. Hon trodde nog att jag tog en bild på henne. Men icke.

På kvällen äter jag jordgubbar, sill, och bergsost och dricker ett glas vin på mitt rum.

9 juni: Konstnärsgruppen Brücke och Jenischpark Bilder
Ernst Barlach (1870-1938) var en tysk expressionist, skulptör som efter erfarenheter i första världskriget gjorde pascifistiska skulpturer. Inte populärt hos nazisterna. I Jenischpark finns Ernst Barlach Haus, med verk av honom och tillfälliga utställningar. Min lediga söndag går jag med visst besvär dit. Mitt ben gör ont, vilket gör det svårt att gå. Börjar med lunch på Ralphs café i Jenischpark. Ett utomhuscafé. Jag tar ett glas vin och en vegetarisk paj. Borden fylls, det blir i stort sett fullsatt.

Går till Barlach haus via blomomgärdade gångar. Där visas konstvykort av konstnärsgruppen Brücke, en tysk expressionistisk konstnärsgrupp i början 1900-talet. Istället för att köpa vykort målade de sina egna och skickade. I huset visas ett antal av vykorten, förutom några av Barlachs skulpturer och skissblock.

Gången till Jenisch Haus pryds med ballonger. Det är idag första dagen på utställningarna i Barlach och Jenisch Haus och med gratis inträde. Det hade jag inte en aning om. Även i Jenisch Haus är det "Künstlerpost" men här med expressionister ur Altona Museums samlingar. "Små verk, stor konst". Jag tycker om dessa små konstverk. Det blir en mer koncentrerad konst på små kort än på stora klassiska tavlor. Som det också finns i Jenisch Haus. I entréen är en något erotisk skulptur. Från huset är fin utsikt över en gröning mot Elbe. I ett rum är ett café, tomt idag eftersom alla sitter ute i det vackra vädret. Jag tar min cappuccino och slår mig ner ute jag också.

Går över gröningen från Jenisch Haus till Elbe. Går på promenaden och tittar på båtar. Liten segelbåt, stor båt, en jättestor containerbåt. Nu har jag gjort misstaget att gått för mycket. Mitt ben värker. Stapplar långsamt tillbaka. På kvällen äter jag resten av jordgubbar, sill, och bergsost och dricker ett glas vin på mitt rum.

10 juni: Hem Bilder
Hemresedag. Äter som vanligt lunch på Block House vid stationen: rindergeschnetzeltes in pfefferrahmsauce mit langkorn wildreis & karotten in gemüsebutter vorweg einen sallad + bitburger öl för 8.30 + 3.00 Euro. Inget av intresse händer under hemresan.

Ernst Barlach haus
Ernst Barlach
Brücke museum
Jenischpark
Moringa
Friedhof Groß Flottbek