Mior
Resor

Hamburg 201209
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
Resan
Klosterängshöjden
Busshållplatsen
Öresundsbron
Pepparholmen
Bildäck
Uteplats
Zum Hünengrab
På båten
Dahliengarten
Ingång
Glass
Dahlenlikör
Dahlior
Dahlior
Dahlior
Dahlior
Dahlior
Dahlior
Dahlia
Dahlior
Volkspark
Parkering
Balansgång
Stig
Djungellikt
Promenadstig
Tutenberg
På toppen
Utsikt
Parklikt
Skyltat
Minigolf
Blomsteräng
Blomsterrabatt
Lusthus
Besökare 1
Besökare 2
Blomsterrabatt
Lekplats
Aktiviteter
Diverse
Ekorre
Katt
Katthus
Knattefotboll
Lise Meitners park
Serieseger
Kindergarten
Kaffeerösterei
Utanför
Lokalen
Disken
Rosteri
Plommonpaj
Kanalen
Cappuccino
Frukost
Speicherstadt och HafenCity
Landungsbrücken
Hamnen
Lagerhus
Lopp
Kehrwiederfleet
Lagerhus
Transportmedel
Kehrwiederfleet
Traditionsschiffhafen
Traditionsschiffhafen
Elbphilharmonie
Kran
Strandkai
Norderelbe
ViewPoint
Marco Polo terrassen
Utsikten
Grasbrookhafen
Kibbelsteg
Brooksfleet
Hänglås
U-bahn
Restauranger
Panetteria
Panetteria
Lasagne
Sallad, Panetteria
Carpaccio, Panetteria
Frutti di Mare
Svårsmält
Samarkand
Lammgryta
Samarkand
På Samarkand
Ouzu
Fisk, Samarkand
Beseler Stuben
Jägerschnitzel
Lindemann
Caesar salad
Caesarsallad, Lindemann
Stadion Eck
Seelachs
Don Quichotte
Symaskinsbord
Calamares mit kroketten
Champus
Bröddip
Mandelkaka
Wienerschnitzel
Cafe Elbwein
Flamkuchen Lachs
Serrano, Elbwein
Bistron, Köttfärslimpa
Hostel köket
Arena Imbiss
Kebab
Kaisers
Backfisch
Fika
Junge Bäckerei
Cappuccino o croissant
Bauernhaus, Volkspark
Vatten o plommonpaj
Elbwein
Cappuccino
Regnigt
Balzac, Altona
Cappuccino
Interiör
DESY
Argus
Entré
Korridoren
Fjärrövervakning
Fikarum
Regn
Skuggor
Objektet
Strålarna
Arbetsfika
Sjuk
Experimenthall
Kontrollrum
Övervakning
Avbrott
Kaka
Uppkablat
Dammsuger
Cirkulärt

Mior - Resor - Hamburg 201209

om en tjänsteresa till Hamburg. Två lediga dagar bland 11000 blommande dahlier i Dahliengarten, en promenad i vackra Volkspark, och rundvandring i renoverade hamnkvarten Speicherstadt och HafenCity.

Resan
På kvällen innan avresan kommer det  från DESY "Vi ärinte färdiga". Vi skjuter på resan i två veckor. Får boka av och om allt. Lika bra det, då hinner jag få tid hos sjukgymnasten. Ryggen har lagt av. Det knådas och jag får övningar och förmaningar, efter de två veckorna känns det bra. Innan bussen till jobbet hälsar jag på uppe hos tjurarna på Klosterängshöjden. På jobbet samlar vi ihop vad som ska med och kör. Via Öresundsbron, vid Pepparholmen somnar jag. Det är inte jag som kör. Vaknar vid båten mellan Rødby och Puttgarden. Hyfsat väder, många sitter ut på läsidan. Sover från och till under den fortsatta bilfärden till Hamburg. Hem får jag ta tåget. Buss från busshållplatsen Zum Hünengrab utanför DESY, sedan S-bahn från Othmarschen till Hauptbahnhof, ja den vanliga resan. Det är rätt skönt att åka tåg, man kan sträcka på benen när det behövs. På båten tar jag en nypa luft. Helt normal hemresa med tåg.

Dahliengarten
Hamburg-Altona, ligger i kanten av Volkspark. Skylten vid ingången upplyser om att det finns 14000 dahlier och fyra hundra sorter. Det är gratis inträde. I kiosken köper jag  kulglass med tre olika sorter, oj det finns dahlienlikör! Det måste jag ha en liten flaska av. Slickandes på glassen strosar jag runt, det är vackert väder, alla 14000 dahlierna blommar. Många besökare. Trädgården har funnits sedan 1930-talet. Jag har gått här förr, det är lika vackert som förra gången.

Dahliengarten

Volkspark Altona
Hamburgs största park ligger i Bahrenfeld, med travbanan som granne. Jag går in via Dahliengarten. Området består mest av skog, bitvis djungellik, bitvis parklik, som korsas av ett nät med promenadgångar. Från Dahliengarten följer jag en gång till Tutenberg, en terrassformad höjd med en stensatt plattform högst upp. Strax intill är en väg, "Utsikt" står det. Hittar inget utsikt, om det inte är den mellan buskar över motorvägen. Går tillbaka, följer skyltning in på gången till Bauernhaus, där jag fikar (bilder under fika). Tittar på när folk spelar minigolf och någon sorts utebiljard. Därifrån till Skolträdgården, med prunkande blomsterrabatter, gräsmattor, och ett lusthus. Folk och hundar strosar. Man solar på gräsmattorna. Går vidare till ett öppet fält med lekplats, och ett mat/ölställe. En gång tar mig tillbaka till Dahliengarten.

Diverse
Även om man är i en stad finns det djurliv. I träden runt DESY, och i trädgårdarna runtom håller ekorrar till. Ser dem ibland. Även en del katter kan man träffa på. Utanför hotellet på området har en katt sitt eget hus. Vid DESY är ett dagis, utanför dörren har man förberett för hösten. Bakom DESY ligger Lise Meitners park, hon var fysiker och spelade en viktig roll i upptäckten av fission. Hennes manliga kollega fick nobelpriset, men inte hon. Jag har min motionsrunda i parken. Utanför DESY är också en idrottsplats, där spelas korpfotboll och knattefotboll. Står ibland och tittar på. Jag följer rmitt favoritlag Hässleholms IF på deras facebooksida, det avgörs om de ska vinna serien. Det blir 6-0 och serieseger. Jag firar med att provsmaka min Dahlienlikör, smakar bra i denna stund.

Kafffeerösterei
Det har varit svårt att hitta en cappuccino i min smak. Får till slut ett tips och en ledig dag och åker in till Speicherstadt Kaffeerösterei nere i hamnen. Det ligger i ett av de renoverade lagerhusen. Utanför står deras iögonfallande varubil. Jag kommer just efter de öppnat för dagen, och jag kan välja bland alla borden, och kön till disken är kort. De rostar sitt eget kaffe. Utanför serveringen har de en butik. Till cappuccinon tar jag en plommonpaj. Slår mig ner vid ett fönsterbord med utsikt ner i en kanalen utanför. I min cappucinno har gjorts ett hjärta. Borden fylls upp, till granne får jag ett damsällskap som hugger in på en frukost.

Speicherstadt Kaffeerösterei

Speicherstadt och HafenCity
Jag går av S-bahn vid Landungsbrücken och promenerar längs kajen till Speicherstadt. Speicherstadt är ett stort område med pålade lagerhus byggda omrking 1900. På senare har de genomgått en renovering. När jag kommit över bron till området passerar ett koppel med löpare. Mellan lagerhusen löper kanaler. Jag börjar med en fika på Kaffeerösterei. På samma gata är en stor modelljärnväg, kostar för mycket för min korta tid. Utanför är andra transportmedel, fin bil och cykeltaxi. Går ner till HafenCity, ett område i byggnation och utveckling, med modern arkitektur. Går på bryggan i Traditionsschiffhafen, lyssnar på musik från Pavillon Elbphilharmonie, en utställningsbyggnad för stadens bygge av ny konserthall. Går paradgatan Großer Grasbrook till Strandkai vid Elbe. Här det en grön marknad idag, bl.a. visas elcyklar. Solar en stund på terrassen mot Elbe. Går upp i utsiktstornet. Dags för lunch, på Kaisers utmed Grasbrookhafen äter jag Backfisch. Går tillbaka över kanalen Brooksfleet på Kibbelstegsbron. På bron över till fastlandet hänger en mängd hänglås, det är väl kärlekslås. Går under U-bahn spåren till Landungsbrücken.

Hafen City

Restauranger
Frukost äter jag i köket på DESY hostel, där finns kylskåp, bestick, porslin. Lunchen blir på vardagarna på DESYs kantin. Man kan laga mat i köket på hostel (vilket ibland händer), men på kvällarna är det skönt att komma ut från området, då försöker jag gå igenom alla restauranger jag känner till inom gångavstånd. Denna gång upptäckte jag en som jag inte besökt innan, Lindemanns.

Panetteria, Osdorfer Landstraße 4, Italiensk
1. Lasagne och Krombacher öl
2. Sallad och San Pellegrino mineralvatten
3. Carpaccio och San Pellegrino mineralvatten
4. Spagetti Frutti di Mare och Krombacher öl
Samarkand, Bahrenfeld (nära travbanan), asiatisk.Ägaren bjuder gärna på espresso eller ouzu efter maten
1. Lammgryta I och Duckstein öl
2. Lammgryta II och Duckstein öl, en gratis ouzu
3. Fisk och Duckstein öl
Beseler Stuben, Beselerstraße 39, kvarterskrog
1. Jägerschnitzel med Dithmarschen öl
Lindemann, Flurkamp 11
1. Ceasarsallad med ett glas rött vin och mineralvatten
2. Ceasarsallad och en öl.
Stadion Eck, Stadion Strasse 1 vid Volkspark/Dahliengarten
1. Seelachs och en öl Moravia Pils
Don Quichotte, Osdorfer Landstraße 162, i en mölla
1. Calamares och en Jever öl
Champus, Beselerstraße 35
Det hör till att man får en liten förrätt. Lite dyrare rätter, men utsökt gott.
1. Wienerschnitzel och mineralvatten
Cafe Elb Wein, Beselerstraße 27
1. Flamkuchen och ett glas rött vin
2. Pizza Serrano och en Ratsherrn öl
Bistron, DESY
1. Köttfärslimpa och ett glas kranvatten
Arena Imbiss, Luruper Chaussee 141
1. Kebab och mineralvatten
Kaisers, Am Kaiserkai 23 i HafenCity
1. Backfisch och en öl

Fika
Junge Bäckerei, Osdorfer Weg 106
Hit går jag ibland på morgnarna för en tidig fika, fem minuters promenad. Brukar bli en maskingjord cappuccino och croissant.
Bauernhaus, Nansenstraße 82 (Volkspark)
Ligger i Volkspark, lämpligt ställe att pausa på under en promenad i parken om man inte har eget med sig. Blev en plommonpaj och ett glas vatten, det var en varm dag.
Cafe Elbwein, Beselerstraße 27
Lite längre bort (15 min), blir oftast på en helg jag tar en cappuccino där, ibland äter jag.
Balzac coffee, Ottenser Hauptstr. 19 (Altona)
Köpte tågbiljetten hem på stationen i Altona, då blev det en fika på Balzac.

DESY
Vid entréen till DESY står ett nedlagt framgångsrikt experiment från 1980-talet uppställt, ARGUS. Entréen till vår kontorsbyggnad har renoverats färdigt. Även korridorerna och kontoren har renoverats. I ett rum kan man övervaka ATLAS experimentet på CERN. Kvar finns fikaautomaterna, men med bättre omgivning. Utanför kontorsfönstret ser det ut att snöa, men det är solen som lyser upp regndroppar. På väggen projiceras tre skuggor av ett objekt, en fågel, som står i fönstret. Hur? Solen reflekteras från tre punkter på två bilar. Räkna på den strålgången. Tar ibland en jobpaus med fika i kantinen. Tar paus i sängen några kvällar, känner mig dålig. Praktiska jobbet görs i en experimenthall, där vi har experimentutrymme och ett kontrollrum. Därifrån styrs och övervakas vår test av utrustning. Ofta fungerar det inte, sådant är utvecklingsarbete. Ibland är orsaken banal, t.ex. att man råkat knäcka en optisk fiber. Någon fyller år, det blir kaka till arbetet. Till slut är det uppkablat. Vi har känsliga saker och en stark magnet, gäller att hålla rent. De första händelserna kommer från utrustningen. Ett cirkulärt spår, rätt ovanligt, de flesta är raka. Men ibland händer sällsynta saker, men aldrig att man vinner miljonvinsten på en trisslott.