Mior
Resor

Hamburg 201012
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
Resan dit
Låser
Busshållplatsen
Åke Hans
St Petri kyrkogata
Clemenstorget
Stationen
Töar
Svågertorp
Lunch
Puttgarden
Resan hem
Tidigt
Toalett
Kondomautomat
Juldekorationer
Kärlekspar
Skymning
Lundagård
Skottat
Uteliv
Tre köttbitar
Dubrovnik
Ankbröst
Block House
Junge
Tomtar
Champinjonsoppa
Jacobsmuscheln
Champus
Lamm
Dubbel espresso
Samarkand
Landhaus Flottbek
Ingusfilé
Nino D'Ischia
Ekot
Bistro
Othmarschen
Beselerstraße
Othmarschen
Rodan
Mittagtisch
Zucchinisuppe
Rollbraten
Julgodis
Gröna tomtar
Glühwein
Vykort
Arbetet
Einsten on Tour
Väntar
Det snöar
Kompressorn
Kylningen
Driftkammare
Diskussion
Lödning
GEM
HV test
TPC
På plats
Uppkabling
Flytande syre
Färdigt
Söker
Reparerat
Ett spår
Vad är nu fel?
Tiramisu

Mior - Resor - Hamburg 201012

Om en tjänsteresa 11-19/12 2010 till DESY i Hamburg. Bil dit med utrustningen. Arbete, förutom några restaurangbesök på kvällarna och en ledig eftermiddag i Othmarschen. Tåg hem.

Resan Dit
Det är in till sista minuten osäkert om vi ska åka iväg. Kommer ingen kontraorder. 10.45 öppnar jag dörren, går ut, låser efter mig, och går till busshållplatsen. Går av vid Åke Hans, och vandrar St Petri kyrkogata till Clemenstorget där man redan kursar julgranar. Mitt tåg går 11.39. Det har varit snö, nu töar det och den flyter bort. 12.11 går jag av i Svågertorp, och blir hämtad med bil för färd till Hamburg. Jag är hungrig och äter halva min medhavda lunch i bilen. Andra halvan äts på båten mellan Rødby och Puttgarden. Installerar oss på hostel och kör och handlar på Real. Sedan mat på den kroatiska restaurangen Dubrovnik. Dit brukade jag gå och äta lunch på den tiden jag var här för H1 experimentet som var i underjorden i närheten. Idag tre olika köttbitar, sallad, stekt potatis, och en öl.

Resan hem
Åker tidigt ner till Hauptbahnhof. I taket vid Reisezentrum hänger juldekorationer. Jag har lyckligtvis köpt biljett och reserverat plats på tåget hem redan innan jag åkte ner. Det är kaos med flyget på sina håll i Europa, och många bokar om till tåg. Försöker få plats på ett tidigare tåg men allt är fullbokat. Hinner därför med att äta en god middag på Block House. Denna gång inte den sedvanliga Mrs. Rumpsteak utan dagens juliga erbjudande: Ankbröst med potatisgratäng och rödkål, samt en Pils. Passar sedan på att gå på toaletten. Studerar kondomautomaten som hänger på väggen, den har tre sorter: med knottror, med ring, med färg och smak. Ingen normal, då får det va. Behöver ändå inga nuförtiden. Tur att jag inte fick byta tåg, det tidigare tåget har inte kommit iväg än. Det är kärleksfullt hopsatt med tåget till Aarhus, man lyckas inte sära på kärleksparet förrän efter nittio minuter. Mitt tåg avgår däremot i tid, till skillnad från de flesta andra. Skymningen faller, passagerarna slumrar. Även tåget från Köpenhamn avgår i tid. I hemstaden är det kallt och och snö. Bussen kommer i tid till Lundagård för att ta mig hem. Ibland fungerar det. På morgonen är det bara att skotta.

Uteliv
Detektorn vi ska testa är inte helt färdig. Har därför förmiddagen för en kaffe och en röd bakelse på Junge, Die Bäckerei. På vägen dit passeras ett hus med tomtar, det är ju snart jul. Jag har svårt för dessa tomtar som klänger överallt. Utelivet består som vanligt av att hitta någon restaurang att äta på. Går till Bäckerei, men de har ändrat öppettider och har stängt denna kväll. Går vidare till Chanpus på Beselerstraße, där jag beställer in Jacobsmuscheln (pilgrimsmusslor) med pasta. Vid nästa försök så är Bäckerei fullbokat. Går vidare till den grekiska restaurangen Taverna Paros. Skylten är nertagen, släckt, och öde. Viker av upp mot travbanan. där Samarkand finns. Äter en mättande lammgryta, lammkammei tror jag den heter. Samarkand drivs av en trevlig man som nu känner igen mig. Har varit här några gånger. Bjuder mig på en dubbel espresso. En kväll äter jag på DESYs Bistro, en schnitzel. Gör ett tredje försök med Bäckerei, denna gång abonnerat. Går då till Landhaus Flottbek, med vackert upplysta granar utanför , men även den är abonnerad. De rekommenderar en liten restaurang intill, fullbokat. Jaha. Det är kallt, är hungrig och småfryser. Vandrar till Nino D'Ischia. Beställer in Ingusfilé, en chansning, vet inte vad det är. Hm, små tunna köttskivor med ostbitar på. Det blir jag inte mätt av. Går tillbaka till hostel och fyller på med rökt lax på bröd. Lyssnar samtidigt på ekot på nätet.

Othmarschen
Har packat ihop allt. Nu är jag ledig en eftermiddag. Bestämmer mig för att gå Beselerstraße till Othmarschen, en stadsdel i Altona och S-bahnstation. Brukar där äta på Block House, men inte idag. Det är snö och kallt. Det finns flera andra restauranger att välja på. Väljer Rodan på Waitzstrasse 20, där man erbjuder en Mittagtisch för 9.90 euro, bestående av Zuchinisuppe och Rollbraten. Trevligt ställe. Strosar sedan belåten utmed Waitzstrasse. Fönstershoppar, en affär med julgodis, en med gröna tomtar. Mycket annat också. Köper ett vykort, en bild på 25 par som pussas. Yngre män står på trottoaren och erbjuder värmande Glühwein, men betalar vad man vill. Vad jag förstår går inkomsten till julmat för hemlösa. Det är en organisation som kallar sig Round Table. Postar vykortet. Lyckas lura av frimärksautomaten vid postkontoret hur mycket det ska frankeras med, och lägger det på en gul postlåda.

Arbetet
På en parkering på DESY står en bil med texten Einstein on Tour, en sorts mobil interaktiv förevisning av relativitetsteorin. I vår testarea väntar vår detektor på att kopplas upp. Kompressorn till kylningen av elektroniken står kvar sedan förra gången. Vi går till västra hallen, ute har det börjat snöa. I hallen står en äldre detektor, ARGUS experimentets driftkammare, belyst så att dess trådar syns. Det diskuteras hur man på GEM modulen, som ska testad denna gång, ska löda på högspänningsförbindelsen. Vår ingenjör åtar sig uppdraget, pilligt men han är duktig på det. Modulen är uppbyggd av tunna plan med små hål i, 0.07 mm i diameter med 0.14 mm mellan hålen. Håller man ett mot ljuset, ser man igenom det. Färdigt, först en test av att högspänningen är som den ska. Hm, halva modulen fungerar inte. Nåja, får räcka med andra halvan. Den installeras på detektorn, en TPC (Time Projection Chamber). Vi kablar upp vår elektronik. Samtidigt fylls det flytande Helium till den supraledande magneten. Luften vid ledningen kyls så pass mycket så det som droppar är nog delvis flytande syre, det förångas på sin väg neråt. Färdigt, dags att slå på allt. Ställer in vår teststråle från acceleratorn, men vi ser inget från detektorn. Helt tomt. Vi tar isär saker så pass man kan se efter. Ah, en högspänningskontakt har gått av. Knepigt, men med fingerfärdiget får vår ingenjör ihop det med en skarvsladd och krokodilklämma. Får duga. Nu så, vi får spår. Tjugo minuter senare, vad är nu fel? Det dras för mycket ström, så högspänningen slår av. Trots idogt letande och testande hittas inte felet. Vi tröstar oss med riktigt hemlagad italiensk Tiramisu. Utsökt. Slut för denna gång.

Utrustningen
Vad är allt detta till för? Vad är en GEM? TPC? DESY? Teststråle? Det orkar jag kanske skriva om i detalj en annan gång, inte nu.