Mior
Resor

Hamburg 201003
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
Resan
Sista avfarten
Betalstation
Öresundsbron
Högst
Pepparholmen
Mot tunneln
I tunneln
Snöby
S-bahn
Hauptbahnhof
Korv med bröd
Avgångstider
På tåget
Vogelfluglinie
På däck
Uteliv
Bistro
Pressylta
Don Quichotte
Interiör
Samarkand
Hajmal
Landhaus Flottbek
Interiör
Perlhuhnlasagne
Wilhelmshöh
Jägerschnitzel
Altona
Balzac coffee
Rött hus
Cyklar
Platz der Republik
Fontän
Figur
Black form
Wilhelm I
Fischer
Kranar
Bro
Elbe
Påskägg
Kyrka
Minnesmonument
Block House
Mrs Rumpsteak
Elbe
Promenaden
Konstverk
Instängd
Herrtoalett
Zur Elbkate
Cappuccino
Liten båt
Der Alte Schwede
Klättersten
Stort fartyg
Arbetet
DESY
Kontorskorridor
Big Bang
Hallen
Kontrollrum
Kollegor
Självporträtt
Installera
Ändplattan
Trångt
Hämta
Testar
Montera
Rotera
Bakplan
Spänning
Farligt
Ingenjörskonst
Kafeteria
Kantinmat

Mior - Resor - Hamburg 201003

Om en tjänsteresa 14 - 29/3 2010 till Hamburg. Kör bil dit via Danmark. Mest arbete. Två lediga eftermiddagar spenderades på promenader i Altona och längs Elbe. Blev en del restaurangbesök på kvällarna. Tåg hem.

Resan
Vi kör bil tll Hamburg med all utrustning, via Öresundsbron, och snöbyar genom Danmark. Bilderna från bilfärden är tagna genom vindrutan, vilket påverkar bilden.

Hem får jag ta tåg. Till Hauptbahnhof med S-bahn från Othmarschen. På Hauptbahnhof fanns förr en bra restaurang där man kunde äta i lugn och ro, nu är där en lounge för finare resenärer än jag. Under tiden jag väntar på avgång skriver jag ett vykort och äter en korv (man är ju i Tyskland) med bröd på en av de många små snabbrestaurangerna. Tåget börjar nuförtiden i Berlin, förr började det här i Hamburg. På tåget görs reklam för att det finns Bordrestaurant och Bordbistro. Under båtöverfarten med Scandlines Vogelfluglinie, konstigt namn, Puttgarden - Rödby står jag på däck. Svalkar bra.

Uteliv
De flesta kvällar äter jag på DESYs egen Bistro. Men ibland vill man komma utanför området, det blir då för det mesta restauranger på gångavstånd. På Osdorfer Landstraße ligger Don Quichotte i en mölla. Nära Trabrennbahn är en asiatisk restaurang, Samarkand, som jag ibland besöker. Där äter jag denna gång en god Hajmal (Pangasius). På Baron-Vogt Straße ligger Landhaus Flottbek. Här äts en Perlhuhnlasagne och dricks ett glas Veltin. Vid ingången till DESY är fotbollsplaner och en sorts klubbrestaurang, Wilhelmshöh. Jag kallar den för Rökstugan, det kedjeröks och dricks öl vid baren. Pga röken går jag inte dit så ofta, äter en Jägerschnitzel och dricker ett glas Jever.

Altona
Åker till Altona för att köpa tågbiljett hem. Efter det en cappuccino på Balzac coffee. Strosar genom Altona mot Elbe. Passerar rött hus med badkar. Ett fönster är inbrottssäkrat med cyklar.

Går till Platz der Republik. Där är en stor fontän, Stuhlmann fontänen, där två kentaurer slåss om en fisk.  Två figurer blåser på dem. Måste vara symbolik i den. Mot rådhuset är ett stort svart block, "Black form - dedicated to the Missing Jews", ett Holocaust minnesmärke. Framför rådhuset är en bronsstaty av kaiser Wilhelm I. Nere vid Elbe är ett mer modernt konstverk, Fischer "Fiskare". Kranar reser sig som en robotarmé. På en håll syns en bro över floden.

Elbe
Promenerar mot Elbe. Genom små kvarter, träd och buskar är dekorerade med påskägg. Kommer till Groß Flottbecker Kirche. Framför kyrkan är ett minnesmonument över stupade i världskrigen. Fortsätter Beselerstraße till Othmarschen. Traditionen är att här äta på Block House. Tar som vanligt en Mrs Rumpsteak med bakad potatis med sour cream, sallad, vitlöksbröd, och en Weissbier.

Går Parkstraße fram till Elbchaussee. Ner till Elbe är en brant slänt. Folk flanerar på promenaden. Ett konstverk av en stubbe och armeringsjärn: "Sie: Ich springe jetzt. Er: Ich komme gleich". Kvinnan tittar äcklad ("jag springer") bort från mannen som ligger och onanerar ("kommer snart"), så tolkar jag figurerna. Ovanför ligger lyxvillorna instängda bakom stängsel och taggtråd. En toalett, det behöver jag, inträde 50 cent. Med porslinsränna, på väggen är en automat med kondomer och erektionsringar. Tar en cappuccino på Café Zur Elbkate. Kallt att sitta ute. På floden passerar båtar.

Går vidare. På stranden ligger en stor sten, Smålandsgranit. Den är döpt till "Der Alte Schwede". Utvandrade från Småland och hit med inlandsisen för några hundra tusen år sedan. Flyttblocket hittades 1999 i Elbe, det var ivägen, och lyftes upp på stranden. Barnen har den som klättersten. Ramlar ner och gråter. Ett stort fartyg passerar förbi. Det börjar regna. Promenerar tillbaks.

Arbetet
Vårt mål är The DESY Research Center. I entréhallen vid vårt kontor är bl.a. en gnistkammare och en utställning med barnteckningar. Vårt kontor ligger i en lång korridor. På vägen till Norra Hallen, där vi har vår testuppställning, finns en husfasad med en Big Bang graffiti illustration. I kontrollrummet har vi våra datorer. I testarean installerar man detektorn i magneten. Sedan ska signalkablar monteras på ändplattan. Blir trångt. Dags att hämta ner optiska-, trigger-, klock-, och nätverkskablar, för att göra några tester. Elektroniken monteras, och allt roteras till rätt position. Bakplan sätts på till utläsningselektoniken. Sist monteras lågspänningsförsörjningen till det hela. Det varnas för mycket, men så farligt är det inte. Kaffepauser behövs, ibland vid automat. Då gör ingenjören engångskonst av engångsmuggen. Man kan också gå till kafeterian. Lunchen äts i områdets kantin.

Något går sönder. Bara att plocka isär allt och åka hem. Bättre lycka nästa gång.

Kameran
Jag hade med mig min lilla enkla digitala kompaktkamera, bilderna med den blir inte alls lika bra som med min systemkamera. De duger bra för en websida, men knappast för större förstoringar. Jag orkade inte dra med mig en stor kamera, kompakten är så behändig att ha i fickan, ta upp, och bara trycka av när man inte har tid att optimera bilden.