Celle 201912
julmarknadsresa till Celle, vacker stadskärna med ursprungliga bebyggelse av korsvirkeshus. Slott med dansk koppling. God mat och dryck.

5 december 2019: Resan dit. Hotellet. Kvällsvandring.
Bilder

Upp tidigt. Bussen till Öresundsterminalen i Malmö går strax efter sju på morgonen. Vi ska först ner till Södra vägen i Lund. Har aldrig varit på Öresundsterminalen. Stort. Men vi hittar ändå relativt lätt "vår" buss till Celle i norra Tyskland. En julmarknadsresa, men för oss mest en resa för att se Celle med sina vackra hus. Bussen kör av motorvägen för lunch på restuarang Zum alten salzspeicher på Hafenstrasse i Heiligenhafen. Vägarbeten i staden gör att bussen hamnar på trånga gator, men det går bra. Maten är förberedd, vi har fått beställa på bussen. Sen eftermiddag anländer bussen till vårt hotell i Celle, Intercity Hotel på Nordwall 22. Modernt hotell. Precis utanför stadskärnan med gångavstånd.

På kvällen går vi en runda i staden. Bland marknadsstånd och vackra korsvirkeshus. Zöllnerstraße till kyrkan. Liv och rörelse. Framför slottet, Herzogschloss som vi ska besöka senare, är flera marknadsstånd och aktiviteter. Vi äter currywurst: korv med ketchup, curry, pommes frites och bröd. Går tillbaka förbi Bomannmuseet, där vi ett stånd köper Schmalzkuchen. Friterade degbitar. Goda.Sedan blir man törstig, en eierpunsch smakar bra. Vandrar runt. I hörnet Rundestraße och Poststraße ligger Hoppener haus. Byggt 1532. Ett av de vackraste husen. Sedan hemvandring.

6 december 2019: Guidad rundvandring, Besök på slottet, Museums café, stadskyrkan, Café Müller, Steakhouse Apache.
Bilder

Två timmars rundvandring med guiden. Genom gamla staden och runt slottet. Insidan får vi själva gå senare. Efter två timmar är vi lediga för egna strövtåg. På gaveln till ett hus i hörnet mellan Poststraße och Zöllnerstraße (nära kyrkan) är ett klockspel (från 1973). Spelar dagligen vid vissa tider och ett antal träfigurer ska visa sig. Fast de visar sig inte nu på vintern.

I närheten ligger Museums café (An der Stadtkirch 1), där vi äter en god pumpasoppa, dricker öl från Celler Bier. Det var en gång ett apotek. Köper en liten tomtegubbe och en ängel i presenthyllan. Utanför caféet är en hästsko i marken. Den markerar platsen där hertig Otto V av Braunschweig-Lüneburg dog i en turnering 1471.

Gör ett besök i Stadskyrkan, St Marien. Den påbörjades runt 1300. Tornet är från början av 1900-talet. Altare från 1600-talet. Orgeln är en rekonstruktion av en barockorgel från 1687. I kyrkan ligger drottingen av Danmark, Caroline Mathilde (1751-1775), begravd i "Fürstengruft". Hon var gift med kung Kristian VII av Danmark. Inget vidare äktenskap. Kungen skaffade sig en livmedikus (Johann Friedrich Struensee), som blev hennes älskare. Kungen var svag och Struensee blev landets mäktigaste. Han störtades dock och avrättades. Carline Mathilde förvisades till slottet i Celle där hon dog, troligen i scharlakansfeber, 23 år gammal. Historien är beskriven litterärt av P.C. Jersild i boken "Livläkarens besök". Så vi går via den fina kullerstensgatan Kalandgasse till slottet.

För att komma in i de olika delarna måste man byta till filttofflor. I de vackra rummen är det mestadels porträtt av diverse figurer. Svårt att hänga med bland dem. Det intressanta är rummet om Caroline Mathilde med bl.a. hennes kläder och porträtt. Går ut i slottsparken. Lite ruggigt väder så här på vintern, så parken är inte så praktfull. Söder om slottet är en staty av häst och man, "Stallion Wohlklang in Freedom Dressage". Varje år hålls en stor hingstparad i Celle. Statyn är från 250-årsjubileet 1985.

Kaffedags så vi fortsätter till Café Müller - Südwall på Südwall 33. Nära den Französischer Garten, den är säkert fin på sommaren. På Café Müller blir det Himbeer Torte och Cappuccino. Trevligt och gott. När vi kommer ut så har mörkret fallit. En promenad bland marknadsstånden på Westsellertorstraße till Robert-Meyer-platz, där en hög julpyramid med en propeller på toppen står. Matdags. Var ska vi äta. Svårt att hitta något, det är rätt fullbokat. Man bör nog boka i förväg. Vi väljer Steakhouse Apache på Mauernstraße 27. Grillteller „Celler Style“: Lammkotelett, Putensteak und Schweinemedaillonmit Pommes frites, Knoblauchbrot und Salata. Till det Köstritzer (tysk schwarzbier). Det är gott men servitrisen är inte särskilt engagerad i oss. Avslutar kvällen med Glühwein på stan.

7 december 2019: Korsvirkeshus, Cafe zeit, kunstmuseum, bomann museum, San Marino.
Bilder

Går Shuhstraße. Många fina korsvirkeshus. Fina Kalandgasse till kyrkan. Köper celler chokolad i en chokoladbutik. Kommer på att vi nog ska boka bord för kvällen. Guiden har gjort reklam för San Marino så vi går Zöllnerstraße upp dit. Bokar bord till 18.00. Rätt fullbokat redan. Går ner på stan igen. Tittar in på gallerian Karstadt i hörnet Postraße och Maurnstraße. Köper lite Dornfeldervin och Niederegger marzipan. Utsikt över platsen nedanför.

Lunchdags. Inte riktigt sugen på mycket mat. Hittar Café Zeit på Neue Strasse 14. Äter Waffel Himbeeren mit Sahne och dricker cappuccino. Förbi marknadsstånden til konstmuséet på Schlossplatz 7 och Bomann museum intill. På konstmuséet finns Robert Simons samling, konst från tidigt 1900-tal till idag. Bomann muséet är ett museum om Celles och regionens historia. Lite intressant, men inte så spännande. Är kanske inte så engagerad i den historien och konsten.

Vandrar på gatorna upp till San Marino på Am heiligen Kreuz 4 och vår bokade måltid. Utmärkt sjötungafilet. Vin (Chardonnay) och prosecco. Glassbakelser som dessert: Tartufo al Limoncello och Tartufo al Caffee. Den trevliga värdinnan är en annorlunda upplevelse i sina små shorts. Därefter kvällspromenad i staden ljus.

6 december 2019: Hemresa, Timmendorfer strand, Bordershop.

Tidig avfärd efter frukost. Lunch på Restaurang Schifferkause på hotel Atlantis i Timmendorfer strand. Sedan stopp för handel i Bordershop i Puttgarten. Dåligt väder. Vi har upptäckt att en gammal bekant, som bott i vårt område, är med på resan. Får skjuts av dem hem fråm Öresundsterminalen. Det tackar vi för! Trevligt. Busväder.

Hästskon

Alla resor
201912

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009