Budapest 201707
-.

Dag 1
Resan dit, hotellet, skorstenskaka
Upp tidigt, 06.00. God tid för tåget till Kastrup. Innan flyget klockan 11.00 så hinner vi med frukost på Aamans. Flyget går i tid. Inga förseningar. landar 12.45. Reser med Ölvemarks. Gruppen samlas med guiden. En som förlorat sitt bagage. Buus till Hotel Hungaria, Rákóczi út 90. Det är Ungerns största hotell. Nära järnvägsstationen Keleti. Gångavstånd till centrala Pest. I närheten av hotellet finns både tunnelbanestation och busshållplats. Får rum på tredje våningen med utsikt över en tråkig innergård. Rummet är bra.

Går mot centrum. På vägen ligger en lite affär. Köper vatten. Det är varmt. Trettio grader. Efter en halvtimme är vi vid Donau. Blickar ut vid Elisabethbron. På andra sidan är Gellèrthöjden. Biskop Gellért, som enligt legenden blev knuffad från toppen av berget ner i Donau i en spiktunna.

Tittar in i kyrkan vid Piarista köz, sent på eftermiddagen de tar inträde och stänger snart. Inget besök. Magen vill ha något. Blev ingen lunch. Går gången Piarista köz. På hörnet mot Váci ut ligger Molnar's Kürtőskalács med sina Kürtőskalács, skorstenskaka. Utsökt, äter den natur utan något mer än kokos. Till det cappuccino. Strosar runt. Studerar restauranger. Väljer till slut den med den trevligaste "inkastaren". Ungerska restaurangen Apostolok, anno 1902. På Kígyó u. 4-6, gatan som fortsätter från Molnar's Kürtőskalács. Stekt anklår med rödkål och röstipotatis. 3400, drygt 100 kronor. Ungersk mörk öl, Dreher Bak. cirka 30 kronor för 0.5l. Gott. Går mot hotellet på Rákóczi út. Börjar skymma. Passerar piano med plantering. Flera uteliggare.

Dag 2
Hjältarnas torg,slottshöjden, Gellèrthöjden, Váci utca
Frukosten är i en stor lokal utan fönster. Standardfrukost, där vattenmelonen är frisk och god. Det märks för den går åt snabbt. Vi har anmält oss till dagens rundtur med guiden. Första stopper är det stora Hjältarnas torg med milleniummonumentet, med ryttarstatyer av hövdingarna för de sju magyariska stammar som grundade Ungern under 800-talet. och en kolonn med ärkeängeln Gabriel. Bakom är en arkad med statsmän. Framför den okände soldatens grav. Mycket folk, många bussar på parkeringen. Kör runt stadsparken med termalbad, sedan ned på Andrassy Avenyn. Utmed och över Donau och på smågator upp till slottshöjden. Promenerar till Mattiaskyrkan från 1300-talet. Går upp den drygt hundraåriga Fiskarbastionen för utsikt staden. Härifrån är fin utsikt över Donau och staden med parlementsbyggnaden. Sju torn som är symboler för de ungerska stammar som bosatte sig här. Varmt. Sitter i skuggan och dricker Nestea "Green tea citrus". Går sakta mot bussen. Köper frimärken på ett postkontor, sådana finns fortfarande här.

Bussen kör oss upp Gellèrthöjden. Inte så mycket tid på varje plats. Från krönet fin utsikt över staden. På toppen Frihetsstatyn, kvinna med palmblad. den och andra statyer restes ära för sovjets befrielse av Ungern från tyskarna. Fick ny inskription efter kommunismens fall. Finns också citadell från 1851. Köper glass i en Kürtőskalács. Inte alls så god Kürtőskalács som hos Molnar's. Bussen tar hos till änden av Váci utca, saluhallen där den guidate turen slutar. Ett bygge i jugendstil från slutet av 1800-talet. Undre våningen med mängder av mat, övre med serveringar och souvenirbutiker.

Vi går vidare och fortsätter på gågatan Váci utca. Letar matställe. Hamnar på La Botte på Váci u. 72. Äter "Csirkepaprikás tojásos galuská", paprikakyckling med äggdumplings. Ungersk öl, Dreher. På toaletten är tydliga instruktioner hur man ska bete sig. Går vidare på gatan. Många butiker. Efter ett tag slår vi oss ner på Anna Café, Váci u. 5. Tar en kaffedrink: Anna queen med baileys, amaretto, kaffe och vispad grädde. Går mot hotellet på smågator, nergångna hus. Kommer ut vid kyrkan Alkantarai Szent Péter templom, kommer inte in. Stängt för dagen.

Går ut på kvällen för att äta middag. Orkar inte gå långt. Blir buffé ät vad du orkar på Rákóczi Grill på Rákóczi út 57/A och ungerskt vin varga olaszrizling. Helt ok. Vi är sena så det är lite utplockat. Gott är marinerat som steks när man väntar. Men stekpersonen verkar aningen ointresserad.

Dag 3
Sankt Stefans basilika, Duran Szendvics, Kedjebron
Dag på egen hand. Går in mot staden, passerar synagogan på väg till Sankt Stefans basilikan, byggd 1851-1905. Uppkallad efter Ungerns första kristna kung 975-1038. Hans mumifierade hand finns i basilikan. Rikt utsmyckad. Många turister men basilikan är stor. I den heliga högerhandens kapell ligger handen. Lunchdags. I närheten ligger Duran Szendvics, smörgåsbar, Bajcsy-Zsilinszky út 7. Utsökta små smörgåsar. De har ingen öl, men den kunde man köpa i kebabbaren intill.

Går ner till Donau. Ut på Kedjebron Széchenyi Lánchíd. Vaktad av lejon. Byggd på 1840-talet. Härifrån är det fina över Donau. På Pestsidan är Széchenyitorget. Széchenyi tog initiativet till att Kedjebron byggdes. Svårt att ta sig it till torget. Rusar över gatorna. Sedan promenaden på Belgrad rkp. Drinkar på Corso. Mojito och en med apelsin.

På smågator upp till Gerlóczy Cafe på Gerlóczy u. 1. Cappuccino och något som vi tror är kladdkaka. Klagar över att det tar tid. Men det är en chokladfondant. Tar tid att göra. När vi betalar undrar kyparen om det var värt att vänta. Det var det.

Går ner till Donau igen, Vigadotorget. Nära statyn Flickan med hunden. Här är det dansfestival med folkdanser. Äldre och modern. Står tittar och lyssnar en stund. Vidare till Elisabethbron och 15 marstorget (Marcius 15 ter). Det är dags för middag. Går gatorna upp till Parisi 6 på Parizsi utca 6b. En osttallrik och Pisztrang (öring) file. Går Rákóczi út mot hotellet.

Dag 4

Hemresedag. Frukost i det stora fönsterlösa rummet. Sedan packning och lämnar bagaget i hotellets bagagerum. Går gatan till sankt Elisabethkyrkan. Där det är högmässa. Norrut på István. Rätt slitet på sina ställen men också blomkrukor och fint. Tänkt göra ett besök i stadsparken, ser tråkigt ut med parkering framför. Vänder. Går mot centrum. Törstiga. Apelsinjuice på Skål cafe på Dohány u. 1, skandinavisk design sägs det. Väl därför namnet. Skönt att sitta en stund.

Går vidare till Vörösmarty tér. Köper glass utanför Gerbaud café, äter den vid lejonfontänen. Barn och fåglar leker där. Ner mot Donau förbi Sandor Petofi (skald och revolutionsledare 1823-1849) statyn och till Március 15. tér. Äter risotto på Monk's bistrot, Piarista köz 1, på dess lummiga terrass mot torget.

Går till hotellet. Är där innan bussen avgår till flygplatsen kl 18. Tar cirka halvtimme till flygplatsen. Där står att flyget är försenat. Checkar in. Nästan. När vi är framme ges det order om utrymning. Man har hittat en misstänkt väska. Får komma in igen efter en halvtimme. Hamnar bak i kön igen. Man får till slut checka in. Flyget är nu ytterliggare försenat. Avgår vid midnatt. Restaurangerna börjar stänga. Lyckas får en pizza. Klockan går. Snart tolv. Flyget är flyttat till klockan ett. Därefter kommer det upp inställt. Guiden ska med samma flyg. Han ordnar och grejar. Vi får hämta vårt bagage igen. Lång kö till informationen. Guiden pratar med sitt huvudkontor. Flygbolaget säger att först om två veckor kan vi få ett flyg. Till slut ordnas det fram en buss åt vårt sällskap. Kör oss till hotell Flamenco (Tas vezér u. 3-7) på Budasidan. Får rum med fin utsikt. Klockan är nu tre på natten. Orkar inte hitta fundera på luftkonditionering. Öppnar fönstret istället.

Dag 5
Extradag. Vaknar. Är en lapp med att man inte ska öppna fönstret, små flygfän kan komma in. Frukost klockan åtta, i rum med fönster och ute på terrassen. Pratar med andra i gruppen. Ännu inga besked om flyg hem. Utanför hotellet ären park, tar en kort tur iden. Får besked,

-.

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009