Alingsås
Alingsås är en stad i sydvästra Västergötland, 45 km från Göteborg. Genom staden flyter Säveån, med utlopp i den vackra sjön Mjörn. Runt Nolhaga slott är en vacker park, bl.a. med en djurpark. Alingsås har bevarat småstadens träbebyggelse, vilket ger centrala Alingsås dess charm. I staden finns många trevliga kaféer. I Alströmerska magasinet (från 1731) finns ett trevligt museum. På torget utanför rådhuset (givetvis en träbyggnad) står en byst av Jonas Alströmer, stadens store.
Alingsås >>>
Balders hage

Jonas Alströmer
Jonas Alströmer (1685-1761) var en industriman som efter vistelse i bl.a. England startade manufakturverk i Alingsås. Han var en föregångare inom jordbruket, t.ex. var han den förste i Sverige som odlade potatis i en större skala på gården Nolhaga. Han var intresserad av fårskötsel och avel. I muséet finns en utställning om hans äventyrliga liv och verk.
Jonas Alströmer >>>
Jonas Alströmer

Mjörn
Mjörn är ca 55 km² stor. I sjön finns många öar, holmar, och skär. Stränderna utgörs till stor av klippor. Sjöns äldsta kända namn är Mior, ett ord med anknytning till sten, kanske med anspelning på de klippiga stränderna. Vid Säveåns utlopp finns en fin badstrand. Mjörn erbjuder ett rikt fågelliv, precis norr om Säveån finns ett fågeltorn. Med ångbåten S/S Herbert kan man åka en tur på sjön, med landstigning på Risö, en ö som är ett naturreservat och är en egen republik med ambassadörer och regering.
Mjörn >>>
Badplatsen

S/S Herbert
Ångbåten S/S Herbert byggdes 1905, under en tid då vattenlederna användes för timmertransporter. Herbert var i tjänst fram till 1960-talet, bl.a. som bogserbåt av pråmar med pappersmassa. På vintern användes den för isbrytning och passagerartrafik. Idag sköts Herbert ideellt, och trafikerar under sommaren Mjörn. Den utgår från Ångbåtsvarvet och gör en tur till republiken Risö. En fin upplevelse.
Herbert >>>
Herbert

Trädgårdsföreningen i Göteborg
På vägen hem från Alingsås råkade jag få syn på Trädgårdsföreningen utanför järnvägsstationen i Göteborg. Ett underbart rosarium, ett vackert stenpartiområde, och ett magnifikt palmhus mötte mig när jag strövade runt i anläggningen. Vid rosariet finns Rosenkaféet i en nyrenoverad 1800-talsbyggnad, där man kan få sig en matbit. Jag var egentligen på väg till Universeum, efter lunch och en rundvandring fortsatte jag dit.
Trädgårdsföreningen i Göteborg >>>
Trädgårdsföreningen

Universeum
Universeum i centrala Göteborg är ett centrum för vetenskap i syfte att ge allmänheten kunskap om den värld vi lever i. Man kan följa vattnets väg från regn till havens djup, uppbyggt i form fjällbäckar med små akvarier till ett stort akvarie med havets djur. Dessutom en stor sal med regnskog, bl.a. med friflygande fåglar och fjärilar. Det finns också en experimentverkstad och utställningar om vetenskap. För mig var vattnets väg behållningen.
Universeum >>>
Universeum