Dag2, 17 augusti 2005
Vid frukosten håller en man på med att packa en frysväska med mat, han ska ha maten i bilen eftersom  mat har blivit stulen under natten. Min enkla frukostmat ville tjuven inte ha. Jag virrar runt planlöst på staden under en timme. Museet är stängt förmiddagar, på torget är torghandeln i full gång. Jag går in på Ekstedts bageri, mitt andra kafé, för att dricka förmiddagskaffe. Jag sätter mig i trädgården inne på gården, där finns redan två "gubbar". Deras samtal hoppar hit och dit, IP-telefoni, Stefan Holm, garveritomten, skattepengar. Mina tankar är på vad jag ska göra, beslutet blir att via Nolhaga gå till Mjörn och ta ett lunchbad. Lunchsmörgåsar köper jag i bageriet.

Mittemot Nolhaga slott är en skogklädd höjd, Nolhaga Berg. Högst upp är en utsiktsplats. För att hitta upp genom skogen frågar jag en utmattad joggare om vägen. Jag får en trevlig skogspromenad innan jag hittar upp. Väl uppe skymtar jag Mjörn som ett smalt blått band i horisonten. Jag återvänder ner och vandrar i parken till Nolhaga slott. En vacker park utmed Säveån. I dess ände är en djurpark med bl.a. får, getter, fåglar, och grisar. Strax innan Mjörn är Tallhyddans minigolfbana, med vatten och bunkrar. Vid sjön är ett naturreservat med ett fågeltorn, som jag går upp i. En häger lyfter och flyger bort lågt över vattnet. På andra sidan Säveån är en badplats, dit kommer man på en gångbro.

Vid åkanten ligger båtar förtöjda. Sjön ligger inbjudande, jag ser fram emot kvällens båttur. Jag går ut på piren, längst ut är en liten fyr. Intill piren är badplatsen, vackert väder och varmt i vattnet inbjuder till ett bad. Det är långgrunt så jag får gå långt ut för att kunna doppa mig. Efter badet sitter jag i solskenet och äter min matsäck och ser ut över en nästan öde badstrand. Tillbaka går jag längs Lövkullevägen, som passerar Ångbåtsvavet där S/S Herbert ligger förtöjd. Därifrån är det tjugo minuters vandring genom villakvarter in till centrum.

Museet, som är inrymt i en lagerbyggnad från 1700-talet, är nu öppet. Där finns en rätt kul giftermålsutställning, med bilder och kläder från förr. Där finns också mycket om Jonas Alströmer. Jag lämnar musset och går till kafé Skänken, där äter jag en tidig middag, kassler med potatisgratäng. Gott men lite kryddstarkt för mig. Jag är den ende gästen där jag sitter på deras uteplats på gårdssidan. Miljön är som hämtat ur en buskisrevy. En kvinna, troligen värdinnan, konstaterar att fåglarna inte äter vitlök eller oliver. Jag tillägger att de äter majs. Hon måste vara infödd, hon har en utpräglad dialekt. Jag passerar Ekstedts bageri där jag köper leverpastejsmörgåsar för kvällen, görpckså ett besök i hantverksbutiken Korpen utan att köpa något. Därefter en timmes vila på vandrarhemmet. Jag packar varmt och går till Herbert.

Jag är vid ångbåtsvarvet i god tid innan båten ska gå 19.00, och får min biljett för 100 kr. Vi är ca 20 passagerare när båten stävar nerför Säveån. Det har varit vackert väder hela dagen, men nu går solen i moln. Folk vinkar, visslan ljuder. Ute på sjön är det grått med en måttlig vind. Flera segelbåtar far förbi.  I sjön är det många skär och öar. Jag gör ett studiebesök i maskinrummet. Det tar 70 minuter ut till bryggan vid Risön. Risön är egen republik, med bland passagerarna är den nyutnämnda ambassadören i Karlskoga(?). Vi får en timmes fri vandring på ön, som till största delen är skogsklädd. Jag går uppför en kulle, det är inte mycket till utsikt men mellan träden skymtar sjön. Jag går ner igen och sätter mig på en enslig klippa vid stranden och äter mina smörgåsar. I skymningen gör jag en tur på stigarna inåt ön, som är för stor för att undersökas på en timme. I väntan på att vi ska återvända sitter jag och blickar ut över sjön. Plötsligt ringer min mobil. Det är en bekant som ringer och undrar var jag är. Jag försöker beskriva skymningen, ön, sjön, och Herbert som ligger vid bryggan. Känns märkligt att sitta här och prata i telefon. Mörkret lägger sig när vi stävar åter till Alingsås, det är verkligen "En afton på Mjörn". Det enda som saknas är en vacker solnedgång. När vi kommer till kajen kl. 22.00 är det helt mörkt. Det har varit en härlig tur. Jag går till "hemmet" och njuter av ett glas vin.
Nolhaga slott

Badplatsen

Vid Risön