Dag1, 16 augusti 2005
Det är många år sedan jag åkte tåg till Göteborg, det är som en ny upplevelse. Vi passerar skandalen genom Hallandsåsen, tågtunneln som fortfarande inte är färdig. Ännu kan man njuta av naturen uppe på åsen. Längre norrut går järnvägen utmed havet, Varbergs fästning ser än idag mäktig och skräckinjagande ut. I Göteborg byter jag till ett lokaltåg till Alingsås. Jag förs genom ett vackert landskap med skog och sjö. Efter en halvtimme dyker sjön Mjörn upp och vi är framme i Alingsås, som ligger vid Säveåns utlopp i Mjörn.

Jag går till turistbyrån invid rådhuset. Rådhuset är en vacker rosa träbyggnad vid torget där Jonas Alströmers byst vakar över torget. På turistbyrån blir jag trevligt bemött, jag får tips för en rundvandring i staden på egen hand. Alingsås är kaféernas stad, flickan visar mig på kartan var de finns. Det är ännu några timmar tills vandrarhemmer öppnar, så jag bestämmer mig för att besöka Balders hage, en diversebod med ett kafé. Jag köper kaffe och en Josefinkaka, och sätter mig i solskenet ute på gården. I butiken finns artiklar för hushållet, men det finns inget jag faller för.

Vandrarhemmet ligger på bekvämt gångavstånd från centrum, och är inhyst i en trevlig gul trävilla, Villa Plantaget. Värdinnan upplyser  mig om att Willys finns 300 meter bort. Efter att ha installerat mig går jag dit och handlar frukostmat för två dagar. Sedan måste jag ringa några samtal, det första går till min katts veterinär. Min katt har klåda en längre tid, jag får en tid för undersökning nästa tisdag. Katten är besvärlig mot veterinärer, ofta uppstår det blodvite, så hon måste sövas för en noggrann undersökning.  Det andra samtalet gäller anledningen till min resa, att i morgon kväll åka med ångbåten S/S Herbert på en tur på Mjörn. Jag har tidigare ringt för att få plats, och måste nu bekräfta att jag kommer.

Efter samtalen är jag hungrig, Frid och Fröjd på Färgaregaten låter intressant så jag går dit. Det  är en pub och restaurant, med  uteplats på en altan. Om man ser ut över räcket ser man ut över en parkeringsplats. Kanske inte så mysigt, men maten är god: laxfilé, sparris, och nypotatis. Bland gästerna är det få kvinnor, så det är inte mycket att titta på. Jag återvänder till vandrarhemmet och John Blund.
Balders hage

Vandrarhemmet

Katten