Vombsjön - Badplatsen
en fin något undanskymd badplats vid östra Vombsjön.

21 augusti 2015
Från förra beskrivningen: "Man kan nog gå ända till Björkaåns inflöde i sjön. En titt på klockan säger att det får vara en annan gång." Nu är det tid för det. Men först ett dopp. Det är antydan till algblomning, ser inte helt aptitligt ut. Stillar aptiten efter badet med en enkel lunch.

Går sedan söderut. Bäcken når inte ut i vattnet idag. Det är lågt vattenstånd i sjön. Man lär ha sänkt sjön för reparationsarbeten på vattenuttaget. Sjön förser bl.a. Malmö med vatten. Stranden är nästan tom. Ute i vattnet, på botten, rör sig musslor. Långsamt, spåren i sanden antyder att de inte riktigt vet riktningen. Många vackra musselskal. Inåt land ligger kor och tar det lugnt.

Lite medelhavslikt är det. Fin sand, här och där ett enstaka träd. Går hela tiden i vattnet. Skön svalka. Kommer fram till Björkaåns inflöde. En motorbåt tuffar in. Stranden är fylld med småsten nu när vattenståndet är lågt.

Känner inte för att vada ån. Går tillbaka. Stannar på hemvägen till vid Sjögården för kaffe och våffla.

31/7 2010: Kör söderut från Övedskloster mot Björka. På en oansenlig skylt står det 'Badplats'. En grusväg leder ner till en parkering, varifrån en stig leder förbi en toalett på en brädgång till badplatsen. Några grillar, några tältar i skogskanten, några solar, några badar. Byter om och tar ett skönt dopp, det är behagligt i vattnet. Doppar gör sig även hundar, våra fyrbenta vänner  verkar ha tillträde. Sätter mig på min vanliga trädstam, trädet gör en horisontell böj, och dricker mitt kaffe. Ungar klänger i trädet. Träds rötter ligger bara och sträcker sig ner i marken. Det är en härlig plats, som sträcker sig flera kilometer utmed Vombsjöns östra sida. Går söderut, över en bäck, följer stranden. Innanför är betesmark. I vattenbrynet ligger mängder av död småfisk. Varför och vad? Diskuterar detta med kvinna och hund. Man kan nog gå ända till Björkaåns inflöde i sjön. En titt på klockan säger att det får vara en annan gång. Återvänder till bilen och kör hem.

Läser senare att det är gösyngeldöd i Vombsjön, troligen värmen och syrebrist som är orsaken. Det var gösyngel som låg på stranden.

Karta