Statarmuseet
i Torup öster om Malmö. Museum om statarnas liv och boende, med handelsbod och café

23 oktober 2011: Går promenadstigen från Dansbanestigen i Torups strövområde till Statarmuseet. Det går också att köra bil hit, en grusväg går dit. Det är lunchdags, i caféet erbjuds en broccolisoppa. Aningen kyligt idag men sitter ändå ute i trädgården i solskenet. Ett barn leker med trähästen på lekplatsen. Caféet är också i form av en handelsbod. Det går att inta sin fika inne bland äldre möbler. Museet skildrar statarnas boende. Statare var en jordbruksarbetare som fick sin lön i natura, stat. Man bodde i ofta undermåliga statarlängor i närheten av gården.

För 20 kronor får man går runt bland rummen i museet. Museet visar hur livet tedde sig för statarna, det är inte många generationer sedan statarsystemet försvann. Det är uppdelat i olika lägenheter. En lägenhet är som det såg ut 1928. Köket med vedspis och köksredskap, och ett vardagsrum. Detta var tiden när arbetarrörelsen växte fram, här finns ett arbetarbibliotek, röd banderoll och skrivmaskin. I en skrubb ligger en daglönare. En annan lägenhet är möblerad som 1952. I en tunna ligger salt sill. På en löpare står "Plikt och elände". Mat står på vedspisen. Kläder hänger på tork ovanför. Radion står på med den tidens radioprogram. På golvet är leksaker.

I uthuset bor linderödsgrisenoch höns. Utanför står kaninburar. En sorts genbank av idag "föråldrade" arter i vårt framavlade samhälle. Bakom uthuset en köksträdgård. I uthuset illustreras tvättstuga och kospilta. På ena kortsidan finns utedass, som jag använder. Finns modernt toapapper men också telefonkatalogen.

Länk:
Statarmuseet

Karta