Dansbanestigen
2.3 km promenadstig med naturfrågor i skogsområde där det förr fanns restaurang, station, dansbana, tivoli. Nu borta. Fågeltorn med utsikt mot våtmark.

23 oktober 2011: Ställer bilen på parkeringen vid Friluftsgården, en före detta magasinsbyggnad i sten. Det är dags för en förmiddagsfika. Inne i cafeterian hänger bilder på hur det såg ut förr. Sätter mig ute med te och kaka, det är blött av daggen. I skogen intill är en lekplats och ett av Skåneledens vindskydd. En bäck rinner förbi. Fortsätter på Dansbanestigen. Det är redan rörelse, folk promenerar en del joggar. I skogen ligger kojor. Höstlöven börjar färga marken. En skylt berättar att här låg restaurangen mellan 1895 och 1960, då den brann.

Trädstammar ligger fallna. I bladverken högt upp far en svärm av bofinkar runt. Utmed stigen står skyltar med naturfrågor. Informationstavlor upplyser om trädslag. Ett asplöv har landat på tavlan om asp. Innanför ligger ett kärr. Ett fågeltorn blickar ut över en våtmark, nedanför tornet promeneras det. Går förbi en höstinramad vattensamling. En skylt upplyser om att här låg järnvägsstationen. Inga spår av den är kvar. Det strömmar fram med människor, det är tipsrunda. En promenadväg avviker till statarmuseet. Gör ett besök där innan jag fortsätter genom skogen. På en kulle sitter ett troll, verkar godhjärtad. Ännu fler människor strömmar fram. På en äng sitter ett par och fikar i solskenet. Är åter vid friluftsgården.

Kör för att hälsa på en bekant. Kör hemåt i skymningen, solens strålar reflekteras i fönsterna på universitetssjukhuset i Lund.

Karta - frilfutsgården