Dalby stenbrott
vid Knivsåsen öster om Dalby, är ett vattenfyllt före detta stenbrott. Numera en populär badsjö med möjlighet till höga hopp från klippor för den som vågar.

14 januari 2012: Jag kör från Dalby mot Knivsåsen. "P Naturreservat" står det på en skylt. Där kör jag in. Där är en stor parkering intill en förfallen byggnad. Det är en vacker dag, Knivsåsen är ett populärt utflyktsmål, det står många bilar på parkeringen. Går upp på en plattform som ger utsikt över det vattenfyllda stenbrottet. För något år sedan sjönk plötsligt vattenytan, badbryggan når inte fram till vattnet. Stenbrottet är på sommaren en populär badplats. Den som vågar kan från några ställen hoppa från de höga klipporna. Det vågar inte jag, jag skulle sjunka som en sten. Vid bryggan är det lite grundare, så där kan man doppa sig. Vid stigen ner varnas det för stup och ras.

Därnere är en stor plan med grillplats, en familj har den tagit den i besittning. Barn klänger på klipporna. Går stigen utmed södra kanten intill vägen. Öster om stenbrottet är en enefälad. Går över en stätta till enefäladen. I norr syns Knivsåsen. Här har nog varit ett äldre stenbrott. Går tillbaka till stenbrottet. En trappa går ner till en avsats. Klättrar ner, skulle nog kunna bada här. Sommartid, idag är det för kallt. Kanske jag skulle behöva livbojen. Stenig kant och det är säkert djupt. Mittemot stupar det. Går upp igen.

Slår mig mig ner på en bänk med utsikt över stenbrottet. På andra sidan står en man och ser ängsligt ner över kanten. Jag går vidare utmed kanten, ner till den norra spetsen, dår man kommer in i en bokskog. Fortsätter på stigen uppför och utmed kanten. Går ut på utsiktsplatsen där mannen stod. Det är fler promenarande som gör samma sak. Sätter mig ner vid stupet med en kopp kaffe och njuter av stunden. Ser över mot avsatsen på östra sidan. Man ser tydligt hur vattnet sjunkit nyligen, en klar rand på klipporna. Vad är det därnere?

Ett bröllopspar. De ska ta sina bröllopsbilder på klippan som sticker ut framför bryggan. Som den värsta paparazzifotograf gömmer jag mig bakom en björkstam, och smygtar en bild på dem. Tycker det är intressant, inte visste jag att man använder stenbrottet till detta. Fick en gång en fråga om platser för bröllopsfoto, tänkte inte då på Dalby stenbrott. Kanske populärt? Ser fint ut. Bruden måste frysa i sin baraxlade bröllopsklänning. Sällskapet ger sig av, solens strålar ger upp för dagen, och jag kör hem.

Karta