Norrvikens trädgårdar
väster om Båstad. Trädgården anlades av Rudolf Abelin i början av 1900-talet. Han anlade den i olika trädgårdsstilar.

28 juni 2021
Motorvägen upp till Helsingborg är inte rolig att köra. Mycket trafik och långtradare. Lättar mer efter Ängelholm, men känns ändå skönt att köra av vid Östra Karup mot Båstad. Kör genom vackra Båstad. Strax väster om Båstad ligger Norrvikens trädgårdar på sluttningen mot havet. De har precis öppnat för dagen, det är redan många bilar på parkeringen.

Betalar vårt inträde och går gången mot Villa Abelin. Trädgården anlades av Rudolf Abelin i början av 1900-talet. Han anlade den i olika trädgårdsstilar. Det fanns många fruktträd, idag återstår bara en del av den. Utmed gången är fina lyktor vid cypresser. Framför villan är barockträdgården. Går upp till vattenträdgården med vattentemplet söder om villan. Väster om villan är renässansträdgården med sin klippta buxbom. I väster är spegeldammen med näckrosor och med oändlig vy mot havet. Går in glaspaviljongerna. På bigården surrar det från bikupor.

Dags för lunch. Finns gott om plats inne i orangeriet, men för varmt där. Vill sitta ute på terrassen, där finns bara ett bord i solen ledigt. Vi tar det trots att det är varmt också i solen och beställer. Innan maten kommer blir det ett ledigt bord i skuggan. Vi flyttar dit. Gott och behagligt i skuggan. Vinkar till servitrisen att vi har flyttat.

Går via österländska terrassen, med sitt tempel, ner till japanska trädgården. Lummigt och vackert. Efter maten behövs kaffe, det finns en kafeteria i villan med en uteplats mot barockträdgården. Får en plats med parasoll. Strosar mot utgången. Går till utsikt över havet, förbi fiskgjusemonumentet (ett minne över Abelins far). Köper honumg i butiken i halmhuset. Kör småvägarna hem, undviker motorvägen i rusningstid.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 56.450485, 12.788762