Natthall
vid Rönneå öster om Röstånga. Från en klippa, som stupar brant mot dalgången, är en vacker utsikt. Blåsippor nedanför klippan.

3 april 2021
Kör som vanligt småvägarna via Södra Hultarp till parkeringen vid Djupadal. Ska visa Natthall. Förhoppningsvis finn det blåsippor, men det våren är lite långt gången. Går som beskrivet i föregående besök. Mycket vatten i Rönne å. Pestskråpen vid vägkanten har kommit långt En hel del vitsippor i skogen mot Natthall. Träden börjar skifta i grönt. Ett dött träd dekorerad med tickor. Snart uppe för att visa utsikten över dalgången. Mycket vatten. Går ner till klippblocken längre fram. Gulsippor och vitsippor. Återvänder för att gå nedanför Nathalls klippor. Vätteros blommar. Dåligt blåsippor, överblommade. På en murken trädstam växer sotägg, sitt namn har den fått för att sporerna är svarta. Fin mossa. Går upp på klippan och dricker vårt kaffe med kaka. Sedan tillbaka bland vitsippor till bilen. På markvägen kommer en traktor med virke efter avverkning. Vi får gå av vägen för att släppa fram den.

3 april 2021
Påskafton. Parkerar vid parkeringen till Djupadal vid kanotcentret. Går in i Djupadal, inte mycker som blommar. Inga blåsippor på klippbranten. Lämnar och går vägen vidare över Rönneå, sedan in på grusväg. Följer den, tar en obetydlig markväg söderut. Kommer ut på ett fältet, följer stengärdet, där syns en svag antydan till en stig. Stigen ansluter till Skåneleden, går genom ännu inte utslagen bokskog. Svagt upp. Där är det, Natthall.

Vacker utsikt som vanligt över den meandrande Rönne ås dalgång. Inga fåglar. Vi tar stigen ner till bäcken. Vid träd utmed stigen ligger påskägg utlagda, som en snitslad bana. Motstår frestelsen att öppna ett. Folk kommer gåendes upp mot Natthall. Vi går för att under klippan, det är blött utmed branten dit. Belöningen är stor när man väl kommer fram, blåsippor lyser upp. Vi tar vår lunch bland blåsippor under klippan. Fortsätter under klippan, det är aningen svarframkomligt. Träd som har fällts ligger kvar. Kommer igenom, sedan blir det lättare. Går säkert att enkelt komma uppp från detta hållet. Nedanför rinner Rönne å. Någon enstaka blåsippa här. Går tillbaka över trädstammarna.

Går stigen upp till Natthall. Påskäggen är borta, uppe på Natthall firar ett stort sällskap påskafton. Bord och stolar. Sill och potatis. Det är nog många som firar i naturen i coronatid. Som traditionen bjuder går vi Skåneleden till gångbron över ån. Påskvandrare passerar över den. Vi går till bilen.

22 mars 2019
Parkering på norra sidan av bron vid Djupadalsmölla. Mycket vatten i Rönne å. Utmed vägen börjar pestskråp blomma. Efter bron går vi grusvägen till vänster. Viker sedan av på markvägen söderut. Följer stengärdet till Skåneleden. Vårlök blommar. Genom bokskogen. Rönne å är översvämmad. Stannar till vid utsikten över dalgången. Vackert som vanligt. Vi är på väg till eneskogen, följer därför Skåneleden vidare.

På tillbakavägen från eneskogen ser vi att vid de stora klippblocken har någon ställt ut små trätroll eller är det tomtar sedan julen? Går ner utmed bäcken till under Natthalls stup. Blött men framkomligt. Blåsippan blommar redan! Så fint. Vattnet i dalgången står högt. Börjar klättra lite bland klipporna. Nä, det blir för svårt för mig att ta mig längre upp. Många blåsippor. Vandrar tillbaka mot bilen, med ett besök på gångbron över ån. Vid parkeringen går vi en kort tur in i Djupadal, högt vatten och inga blåsippor än.

2 april 2018
Annandag påsk. Parkerar vid parkeringen till Djupadal vid kanotcentret. Går in i Djupadal, inte mycker som blommar. Några få blåsippor på klippbranten. Lämnar och går vägen vidare över Rönneå, sedan in på grusväg. Följer den, kommer till ett hus med hundkennel. Blir utskällda. Fel, vänder och tar en obetydlig markväg söderut. Kommer ut på ett fält, följer ett stengärde, där syns en svag antydan till en stig. Stigen ansluter till Skåneleden. Stigen går genom ännu inte utslagen bokskog. Svagt upp. Där är det, Natthall.

En klippa med utsikt över Rönneå. Ån meandrar nedanför. Man har röjt, senast (2008) var utsikten nästan skymd. Svanar, hägrar, knipor, änder. Solen skiner. Årets varmaste dag. Glador i skyn. Äter lunch. Följer Skåneleden till några stora stenblock. Ditforslade av isen under senaste istiden. Vill se blåsippor. Nedanför Natthallklippan är det nog varmt. Följer en bäck, blött, men kommer torrskodd fram under klippan. Lite oländigt. Blåsippor har öppnat sig i solen.

Återvänder upp på klippan. Där är ett par, mannen skriver på nordvästpassagens hemsida. Det är där jag läst att det finns blåsippor nedanför klippan. Vandrar tillbaka. Gör en avstickare till gångbron över Rönneå. Lite skranglig. Vägen till Röstånga är avstängd. Kör via Riseberga. Stannar till vid kyrkan.

20 april 2008
Jag går Skåneleden från Jällabjär till Natthall. Efter att ha passerat en kulle med en fin enefälad, tar jag mig över en stätta till en hage. En fantastisk plats möter mig. En stig går in i en vacker bokskog, stora stenblock vaktar ingången. På toppen av ett av dem sitter ett ungt par. De övar bouldering och här finns en del kluriga passager. De undrar om jag vill prova på. Jag som knappt kunde ta mig över stättan!? Nej tack.

Stigen går ner och upp genom skogen. Jag får en vildmarkskänsla när en trumpet hörs uppifrån. Två tranor stiger uppåt och tar norrut. Jag stannar upp och följer dem med kikaren. Vid mitt förra möte med tranor på detta sätt, det var i Skrylle utanför Lund för tre år sedan, gick en muskel av när jag började gå igen. Skadan hindrade mig från att fjällvandra på två år. Försiktigt börjar jag gå, det höll! Kor råmar. Kvart i ett är jag uppe på Natthall för lunch. Lite sur blir jag när jag ser att någon gjort upp eld på klipporna. Ser fult ut. Någon har ristat "SL 1/7 1945" (eller 1948) på klipporna. Undrar vem/varför? Idag hade det varit klotter att göra så, nu är det gammalt och kan ses som ett intressant fornminne. Ett par kommer vandrande från Djupadal, de är här för att se på tranorna. Jag upplyser dem att jag såg dem flyga iväg. Efter att ätit och sett färdigt går jag tillbaka mot Jällabjär.

Flickan håller på att klättra uppför stenen, det ser spänstigt ut.

Hela Skåneledsvandringen finns på: Jällabjär - Natthall



Karta