Skånebilder - Knösen

Skåne: Näset - vandring Knösen runt, 10 km
nordliga spetsen på Falsterbonäset med beteshagar, strandängar, odlade fält.

7/8 2010: "Skanör centrum", går av bussen. Fortsätter mot Skanörs hamn förbi Linnestången, sedan grusgång utmed strandäng till hamnen. Vid vägen till hamnen är ett fågelgångsställe. Köper i fiskrökeriet, vid vägen till hamnen, marinerad rökt citronpepparlax och kallrökt laxrulle med räkfyllning, för att ha som lunch. Flanerar i vattenbrynet norrut på den fina badstranden förbi badhytter. Där ett nakenbad börjar, går vi in mot land på grusgång över Flommens ängar och vattenytor. Hamnar vid Skanörs borg vid Skanörs kyrka, dvs kullen som återstår med en antydan till vallgrav. Borgen användes under medeltiden när näset var viktigt för fisket. Från borgkullen ser man ut över nejden. Ett sällskap kommer med håvar, det är humleexkursion. Det surrar i gräset och från sällskapet. Kommer att tänka på snapsvisan;

Vi äro små humlor vi - bzz, bzz.
Vi äro små humlor, som tar oss en geting
etc...

Efter borgen på grusvägar norrut förbi betesmarker. Vid ett vägskäl viker vi av till vänster, rakt fram leder till naturistföreningen Svanrevets område Solhejdan. Kor betar. Kommer till en lada, innan den vänster genom grind ut på strandängarna. Följer en tångvall norrut, vallarna har sitt ursprung som inhägnad och skydd mot högvatten. Genom en dörr till naturistområdet kommer nakna människor, de vadar över till sandreveln och nakenbadet där. Norrut syns vindkraftpark och Öresundsbron. Passerar nyponrossnår. Är nu på spetsen av udden. Lunchpaus med den inköpta fisken. Delikat, både mat och omgivning. Fortsätter på den östra sidan. Har inte sett mycket fågel, men här är en ryttlande rovfågel.

Vid Knösagården är en grind till en grusväg. Kanske man gå utmed vattnet, men vet inte hur det är i andra änden. Kan bli svårt med hunden. Tar den säkra grusvägen förbi skogsdunge. Ser bastanta kreatur, tjurar???, gå på strandängen. Känns bra med grusvägen. Den används av stavgående och joggare. Vid en T-korsning vänster ut mot vattnet. Där finns grind, kunde nog ha gått hit utmed vattnet. I söder är en bred bäck, svår att ta sig över.

Vänder och går in till Skanör, förbi dess gästis. Gäss går fritt vid vägen. Över strandängarna till hundbadet precis norr om hamnen. Även människor får bada där, skönt med ett bad. Avslutar med ett glas vin på rögeriet.

Karta