Skånebilder - Havsleden

Havsleden - en kustvandring Landskrona - Rydebäck, 13 km.

19/9 2009: Tåg till Landskrona där G med hund ansluter. Besöker Landskrona konsthall med utsällningen 'Citadellbadet och tio andra hus' om arkitekten Gert Wingårdh och hans byggnader. En trevlig liten konsthall som ofta har en trevlig utställning.

Går sedan på 'Linjen', promenaden förbi Citadellet och  f.d. danspalatset Strand, och vidare på promenaden utmed Öresund till Borstahusen. Fiskegumman har stannat med sin fisk, och sträcker på ryggen. Det är tomt på piren 'Cement'. Badsäsongen är över. Promenaden fortsätter på Nedre gatan, förbi campingplatsen, i fjärran syns branterna vid Sandbergen, går under tallarna vid Lill-Olas badplats. Det är en vacker dag, det är fler som är ute och gå. Går mellan hav och golfbana. På stenarna i vattnet sitter skarv, i vattnet simmar kanadagäss. Passerar en husgrupp, Sjöhusen.

På stig genom skog och utmed åkerkant till Sandbergen, erosionsbranter som stupar brant mot havet. Inåt land böljar Glumslövs backar (Hilleshögs dalar). Mynnar vid Rustningshamn, stenpirar sticker ut i vattnet. Där låg en gång ett tegelbruk. Innan Rustningshamn är en av Karl XIIs skansar, byggd som försvarsanläggning under Karl XIIs tid. Ganska så övervuxen. Äter som vanligt lunch på stenarna i Rustningshamn. Vid förra besöket gick jag uppe på kanten. Går denna gång på den steniga strandremsan till Sundvik, följer därifrån vägen till och genom vackra Ålabodarna.

Det har funnits tegelbruk här, på stranden ligger slipade tegelstenar. Rökeriet är öppet men vi har precis ätit. Hamnen ligger öde. I en trädgård tittar en katt på oss. Invid parkeringen norr om Ålabodarna är en välbevarad gånggrift. Från parkeringen tar vi stigen uppe på krönet fram till Fortuna. Söderut har vi utsikt mot Ålabodarna. Nakenbad står det på ett Per-Albin fort. Vi har en god utsikt över strandremsan, det går även att gå där nere. Mot land är det ett betfält. Vandringen slutar i Fortuna. Tåg hem från Rydebäck.

Det är kulturnatt i Lund. 22.00 ser jag Fysik- och lasershowen på Fysicum, en show som bör ses. Experiment om vardagsfysik, showande, och en laserföreställning. Har skrivit ett litet program som styr lasrarna. Första gången jag ser det i funktion. Utanför bjuds på hamburgare.

Andra vandringar täcker:
Glumslövs backar
Ålabodarna
Därför finns inga bilder här från dessa platser. Besök länkarna ovan för dagbok och bilder.

Bild på katten i Ålabodarna finns i mitt kattgalleri.

Karta - Landskrona Vandringsleder

Gångrift