Skånebilder - Kullaberg - nordost

23/7 2010: Undersöker klippkusten väster om Arild. Vandrar till Himmelstorpet, där det äts en enkel lunch. Går blå spåret över Sadeln, förbi Håkull, vackra mossar, till Mölle.

Tar bussen till Arild tillsammans med G och hunden Z. Går i gränderna med de pittoreska husen. Passerar förbi Arilds kapell, troligen ett fiskekapell. I taket hänger ett kyrkskepp, sägs vara modell av1700-talets sundsbåtar. Går vidare till Tussans badplats, en klippbadplats. Fortsätter på smal stig längs kusten. Det är en klippig kust. Går ut vid Arilds källa, ser inte något som liknar en källa. Vet inte riktigt hur långt man kommer, passerar nog Röde Hall och fram till Tångehallar. Beundrar klippformationerna. Här är det stopp. Stigen ser ut att försvinna, blir besvärligt fortsätta med hund.

Går tillbaka och tar röda spåret till Himmelstorpet, med anor från 1600-talet, hembygdsgård med kaffeservering. Tar en smörgås och kaffe i trädgården. Vid Himmelstorpet finns ett fornminne i form av en dommarring. Har varit där några gånger tidigare. Vi hoppar över det. Härifrån är det lämmeltåg till Vilks verk Nimis/Arx. Vi hoppar över det.

Går på stig, blå spåret. genom skog, över Sadeln, rundar Håkull. Går inte upp denna gång. Vid vackra Håkulls mosse gör vi en avstickare på stigen mot Valdemarsgrottan, utan att gå ner dit. Ser brant ut. Får vara till en annan gång. Fortsatt på stig genom skog, upp och ner. En skogsväg tar oss till stigen förbi den lilla Ona mosse. Vid Djupadalsvägen 'lurar' jag iväg tyskar på mountainbike åt fel håll, tog miste på riktning. Skäms. Väg är det inte, rätt så igenvuxen. Går den fram till Mölle för att ta bussen hemåt.

5/6 2006: Går från Arild till Himmelstorpet, blå spåret genom vacker skog upp över Sadeln, utsikten från Håkull, den vackra Håkulls mosse, förbi Mölle mosse, och röda spåret på skogsväg tillbaka till Arild.

Dagboksanteckningar saknas.

1986: Spenderar en helg i Arild. Besöker bl.a. Himmelstorpet, domarringen, och Nimis,

Dagboksanteckningar saknas.

Vid Arilds källa(?)