Hanö
är en ö i Hanöbukten utanför Listerlandet i Blekinge. Varierad natur, dovhjortar, en fyr, en engelsk kyrkogård och besvärliga badplatser.

26 juli
Sommaren är varm. Denna lördag är inget undantag. Kör vid tiotiden på förmiddagen. Lyckligtvis är det inte mycket trafik. Är framme i Nogersund halv tolv. Fullt på alla parkeringar. Hittar en olaglig plats, den får bli en tillfällig plats. Båten från Hanö kommer in. Några av passagerarna ska köra iväg. Tingar en plats av en kvinna med hund. Snällt. Båten har gått när vi parkerat rätt. Då får vi tid till att äta stekt sill med potatismos på restaurnag Kajutan. Gott.

Tar båten 14.00, en behaglig överfart på 25 minuter. Båten är halvfull. I Hanö hittar vandrarhemsvärdinnan oss, vi ser ut som om vi ska till vandrarhemmet. Följer oss uppför backen, förbi villor, de få hundra meterna till vandrarhemmet. Hon berättar om ön på vägen. Vårt rum är på andra våningen. Fint rum, men smal trappa upp och utrymningen på stege. Lite besvärligt för äldre. Får byta till bottenvåningen, inte så fint rum men toalett och dusch utanför dörren. Bättre. Vandrarhemmet har varit skola, rött trähus med vita knutar.

Det är varmt, behöver ett bad. Finns ett i hamnen. Går istället norrut från hamnen. Efter ett tag är en liten badvik. Brygga, trappa och mycket stening botten. Men betydligt mysigare än i hamnen. Varmt i vattnet, ungefär 25 grader. Ändå skönt, luften är också 25, svalt jämfört med på fastlandet.

Det finns en restaurang på ön, restaurang Briggen i hamnen. Stekt laxkotlett med stekt potatis. Litet ölsortiment, tar en Eriksberg. I solskenet sitter ungt fint folk och diskuterar fint. Verkar som att de ska grilla senare. I denna torka? En gnista och hela ön står i lågor.

Kvällsvandring till fyren på öns högsta punkt. Svalor sitter på ledningar. På gräsheden betar dovhjortar, en gång inplanterade för att hålla öppna marker. Ön har nyligen blivit naturreservat. Genom skog upp till fyren. Solen sänker sig. Fint bland klipphällar och träd. Det ringer från jobbet. Vill veta hur jag gjort en sak. Vandrar neråt. Trutar och måsar håller liv. Fyren tänds.

27 juli
Frukost i skuggan under ett träd. Vi har egen frukost med oss, finns en mindre kiosk i hamnen men sortimentet är begränsat. Vanrdrarhemsvärden har berättat om en badplats på andra sidan ön, Vindhalla. Ska vara halt och klippor men vackert. Vi tar vägen upp till fyren, strax innan är en markerad stig utmed klappersten. Kommer ut på kala klippor, genom en stenmur. Genom en avenbokskog. Det är väldigt torrt. Öppnar sig till en klippstrand. Det går vågor. Klipporna är hala, det finns ett rep att hålla sig när man går i. Yngre gör försök, ser besvärligt ut så vi avstår. Räcker med att doppa fötterna. Segelbåt passerar. Fler som kommer, bär på kylväskor och solstolar. Måste vara jobbigt att bära dem hit. Vandrar åter. Strax innan fyren går vi spåret till Drakmärket. Som vi inte hittar. Trevlig promenad ändå.

Tillbaka på vandrarhemmet äter vi lunch i skuggan under ett träd. Ett brak. En hund som stod bunden i en öppen dörr har lyckats lyfta av dörren. Blir stor aktivitet, hunden oskadd, dörren hängs på igen. Som efterrätt blir det våffla på Hanöborg, huset mittemot. Sedan tar vi stigen nedanför vandrarhemmet norrut. Stigen går genom fäladsmark. Ön är verkligen varierande. Kommer fram till engelska kyrkogården. Ett kors, en mur, några stenar och en minnessten. "Här vilar engelska sjömän, avlidna i tjänst vid Hanö 1810, 1811 och 1812.". 15 sjömän. Under Napoleonkriget var Hanö bas för engelska flottan i Östersjön. Söder om kyrkogården är en liten grav, Karna Mattsdotter och hennes bägge barn som dog i en kolerepidemi 1834.

Går vidare norrut med utsikt över havet och Listerlandet. Nedanför ligger Bönsäcken. Går nog att bada där med visst besvär. Brant ner och därnere med vattenslipade stenar. Innan engelsmännen kom till Hanö var ön befäst med några kanoner, men ön avväpnades. Nu står två kanoner pekandes ut mot havet. Följer vita spåret genom eneskog till "vår" badplats. Dopp. En tå slås i trappan, blodvite uppstår. Får rengöras och plåstras om.

Vila i skugga utanför vandrarhemmet. Sedan mat på Briggen. Vi har bara mat till frukost och lunch med oss. Man får gynna den lokala restuarangen. Det är en ö och en hamn. Borde finnas flera fiskrätter tycker man. Väljer en oxfiléplanka. Aningen torrt. Går och tittar på dovhjortarna i solnedgången. Många som går upp till fyren för att se på "blodmånen", månförmörkelse där månen är extra röd. Inte intresserad. Fyren tänds.

28 juli
Flyttar ett bord för att få skugga till frukost. I andra hörnet av trädgården mot tidigare. Tar det lugnt. Städar rummet. Flera andra gäster gör samma sak. Nu kända ansikten. Nya gäster anländer. Går ner till hamnen. Hamnvakten klagar på rökare, det är ju så torrt. Köper kulglass i strut i butiken. Båten 11.30 anländer. Inte så många som ska med. Bilen står kvar i Nogersund. Kör hem, åsklikt men det blir inget. På kvällen äts och dricks belöningen för tidigare blomvattning.

Karta

Hanö