Fiskestigen
vid Bjeveröds fiskdammar i Fulltofta strövområde är en 1.6 km tillgänglighetsanpassad slinga utmed Kvesarumsån. Till stor del på en träspång.

15 juli 2012: Vid vägen mellan Ludvigsborg och Södra Rörum står en skylt "Fiskedammen", här ligger Bjeverödsdammarna. Kör in och ställer bilen på parkeringen vid dammarna. Sitter ner vid ett rastbord och äter lunch. Folk står och fiskar, på bordet står en låda med färgglada fiskdrag. Ger oss av för att gå Fiskestigen, en tillgänglighetsanpassad 1.6 km slinga utmed Kvesarumsån. Först på grusstig i granskog. Sedan börjar en träspång som går utmed ån. Vid bron över ån äre informationstavla om fisken i ån. Det vi ser är en kräfta. Spången och ån slingrar sig fram i grönskan. Med mellanrum finns viloplatser. Ån växlar mellan stilla och porlande. Blomma, älgört, ormbunke prunkar vid åkanten. Gul näckros har funnit en plats för sig. Grönskan är bitvis tät runt ån. Där spången korsar ån igen tas vatten till dammarna.

Jag gör en avstickare på en stig genom skogen upp till Kvarndammen. Från bron är det en grusstig tillbaka till fiskedammarna. Där finns skydd med grillplats, toalett och vatten. Vi går över en blomsteräng till Skåneledens vindskydd. Vindskyddet har en egen gästbok. Strosar över blomsterängen tillbaka till parkeringen.

Det är inte långt till Södra Rörum, där finns ett trädsgårdscafé, och där kan man äta våfflor a go go. Kör dit.

Bjeveröds sportfiske

Karta