Kulturforum Esarp
i Esarps gamla skola mellan Genarp och Lund med konstutställningar, skolmuseum, och konstnären Theodor Jönssons hem.

8 april 2012: Det är Västra Skånes konstnärsgilles samlingsutställning under påskens konstrunda. Det visas olika tekniker och motiv. I ett rum är målningar med motiv från kusten vid Vik. Det är mycket blandat.  Silversmeden från Eslöv känner jag till sedan förr. Även andra känner jag igen sedan tidigare konstrundor när jag går runt i rummen. Henne känner jag ju, glaskonst. Hon sitter dessutom i den tillfälliga kafeterian. Får en trevlig pratstund. Tar själv en sill- och äggmacka och en lättöl.

På ovanvåningen bodde den den lokala konstnären Theodor Jönsson, och hans bostad är bibehållen. Målningar, bibliotek, inredning är som det var.

På ovanvåningen är också ett skolmuseum. En kulram, gamla fysikexperiment, apparater, pulpeter, planscher. Provsitter en skolbänk, jag har vuxit ur den. Det var ett tag sedan.

Går ut till vagnshuset, där det också är en konstutställning. Kör hem via Dalby söderskog, vitsippa, gulsippa, nunneört, gullpudra, alla är de naturens konstverk på väg att slå ut.

Västra Skånes konstnärsgille
Konst och vetenskap

29 november 2008: Kör till Esarp i lätt regn. I Esarps f.d. skola har Kulturforum Esarp konstutställning 29-30/11. Jag kör in på framsidan, men parkeringen är på baksidan och har infart från landsvägen. Jag rundar huset och kommer i vägen för en som kört rätt. Därinne finns garner, keramik, glas, tavlor, möbler, fårskinn, silver, textil. Mycket ryms i några rum. En kvinna har målat katter. Hon är allergisk mot katter, så hon får nöja sig med att måla av dem. Istället för katt har hon en kanin. På ovanvåningen är ett skolmuseum och den lokale konstnären Theodor Jönssons konstnärshem bevarat som det var han när lämnade det. Det är lagom små museer för att man ska orka gå igenom det. Jag knatar upp. 'Ursäkta, men det är stängt' säger en man 'Jag har bara öppnat privat för en kort stund'. Han låser, och jag lommar ner till det tillfälliga kaféet. Kaffe och tre sorters kakor för 30 kronor. Det är gott om plats, jag är den enda gästen. Jag slår mig ner i ett hörn under en målning av Theodor. Det är många som går runt bland utställarna, efterhand droppar de in i kaféet. Jag droppar iväg, går ut i droppandet, och kör hem.

Kulturforum Esarp

Karta