Västra Vombsjön
tillgänglighetsanpassat fågeltorn med utsikt över ängarna väster om sjön och delvis mot sjön, med fikabord, och en enkel badplats. I övrigt rätt oländigt utmed sjön.

10 mars 2012: Det ryktas om att tranorna är på gång så smått. Kör till fågeltornet vid ängarna väster om Vombsjön. Det ligger intill vägen som följer Vombsjön. Till tornet är en ramp så att även rullstolar kan köras upp på tornets första avsats. En informationsskylt berättar om vad som finns att se. Detta är en del av Klingavälsåns naturreservat. Vid tornet finns rastbord och grillplats. Jag parkerar och klättrar upp i tornet. Ängarna är delvis översvämmade. Hör gäss på långt håll. Kan se några grågäss gå ute på ängarna. I öster ser man ut över Vombsjön. Därute simmar en ensam knipa. Det är nog för tidigt för tranor. En glada seglar över trädtopparna lång bort.

Lämnar tornet för en promenad utmed sjökanten. Längre söderut utmed vägen är också en sorts parkering. Går dit. Där står en bilstol, och en rostig grill. Ibland när jag varit här har det funnits någon som tältat. Någon gång har jag badat. Det är lite stenigt och långgrunt, men det går. Går söderut. Sjökanten är rätt oländig, bitvis får jag gå ute i vattnet. Träd får kämpa för att få fäste med sina rötter i sanden. De sista resterna av is för en hopplös kamp mot våren. Till slut, efter några hundra meter, blir det för otillgängligt.

Går tillbaka utmed sjökanten till parkeringen mittemot fågeltornet, sista metrarna genom tät buskage. Slår mig ner med min fika vid rastbordet med utsikt över sjön. Även här kan man ta sig ett dopp i sjön, bättre än vid den andra platsen. Men jag känner inte för ett bad, kyligt både i vattnet och luften. Avslutar min fika och kör hem.

Karta